Skocz do zawartości

[Kompendium] Kompatybilność napędów 6-11s

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pomocy!   do napędu 9-kowego zarzuciłem tylną przerzutkę slx pod 10-kę i miało hulać, problem jest taki że hula ale nie zrzuca na 9-kę i nie wrzuca 1-ki.   Czy to przez łączenie 9 i 10 czy co innego ? Muszę to wiedzieć jak najszybciej bo nie wiem czy mogę ciorać tą przerzutkę w niedziele na maratonie czy trzeba ja sprzedać w jak naj. stanie i kupić 9-kę

• Mod Team
Napisano

do napędu 9-kowego zarzuciłem tylną przerzutkę slx pod 10-kę i miało hulać

A kto ci takich bajek naopowiadał ?

Napisano

Słyszałem to głęboko, głęboko w      forum. Wyszukałem taki temat....  No nic, trudno. Jak by co mam SXL-a nowego* na sprzedaż.

* założenie -> załamanie -> zdemontowanie.

Napisano

Pomocy!   do napędu 9-kowego zarzuciłem tylną przerzutkę slx pod 10-kę i miało hulać, problem jest taki że hula ale nie zrzuca na 9-kę i nie wrzuca 1-ki.   Czy to przez łączenie 9 i 10 czy co innego ? Muszę to wiedzieć jak najszybciej bo nie wiem czy mogę ciorać tą przerzutkę w niedziele na maratonie czy trzeba ja sprzedać w jak naj. stanie i kupić 9-kę

Tak, ale z manetkami Sram pod 9 ...

Napisano

A wszystkie przełożenia będą "wskakiwały" prawidłowo? nie będzie że do połowy dobrze a potem już gorzej. tak jak przy manetkach 10 i kasecie 9-ce...

Napisano

Witam,

Proszę o poradę. Czy do kompletnego napędu 9s XT mogę założyć blat 42z w miejsce 44z? Jakie są między nimi róznice?

Napisano

Liczyć potrafię...Chodzi o to czy blat DynaSys rzeczywiście jest przesunięty bardziej w stronę rury podsiodłowej? Podobno w korbach Dyna Sys jest mniejsza odległość między zębatkami przy takich samych ramionach korby. Bardziej odpowiadałby mi 42z przy zachowaniu pozostałych zębatek czyli 42-32-22.

Napisano

Witam.

Czy do korby SLX m 670 lepiej zakupić przednia zmieniarkę  grupy slx 3x10 czy jak cały mój zestaw obecnie zamontowany zakupić 3x9? Aby wszystko funkcjonowało bez szwanku i zgrzytów? Posiadam lewą manetkę SLX M660 na 3 rzędy

Proszę o Waszą odp.

Napisano

Jeżeli masz napęd 8/9 biegowy wybierz przednią przerzutkę 3x9. U mnie był problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki 10biegowej tak aby łańcuch nie ocierał na skrajnych przełożeniach.

Napisano

Właśnie z takimi zębami chcę tą korbę zakupić. Jaca911 i mówisz aby brać 3x10 tak? a doradzicie jaki model-prowadzenie obecnie mam od góry za rurą podsiodłową.

Napisano

Nie miałem przyjemności z deore, ale między alivio a slx jest przepaść w kulturze, dokładności i łatwości regulacji. Tak że ją proponuje coś właśnie od slx w górę.

Jak dobrze szukasz to znajdziesz go za około 80zł top swing.

Napisano

Tak chodzi mi o slx ale głownie mam pytanie dotyczące przedniej zmieniarki czy do korby slx 10 rz a calosc napędu na 9  wziąć przód slx 3x9 czy 3 x10. Aby nie było zgrzytów i ocierania łańcucha o siebie w skrajnych przypadkach jak pisali poprzednicy

Napisano

Raczej 3X10, w końcu szerokość kaset jest taka sama, a 10 są nawet pod tarcze 36z. więc ta przerzutka obsłuży większą pojemność

Napisano

Dziękuję za wasze opinie i porady z którymi jestem mądrzejszy bo nie ma lepszej pomocy niż rowerzysta rowerzyście .:)

Napisano

Jest pytanie. Mam tylną przerzutkę SLX M622 SGS. w opisie jest że "największa obsługiwana koronka 34z. "  i taką też posiadam ale mam smaki wrzucić 36z. Czy ta przerzutka obsłuży to czy jednak nie przeskoczy się ograniczeń szimanowskich? 

• Mod Team
Napisano

Powinna dać rade ... wrzuć 1x1 i zobacz czy kółko już mizia kasetę czy mas na tyle luzu ze jeszcze 2 zęby wciśnie :P

Napisano

No niby miejsca właśnie mam ale wolę dopytać coby nie zrobić kolejnej wtopy z moim "ulepszaniem"  napędu 

Oooo, jak by ktoś miał zębatkę 36 i zmierzył jej średnice ( z ząbkami, nie w zagłębieniach) był bym wdzięczny 

Napisano

Co do tego ocierania przerzutki przedniej, ostatnio to przerabiałem, kupiłem przerzutkę xt Dyna Sys do korby 9-tki i łańcuch (co prawda 8s) ocierał na większości przełożeń. I to nie dało się tego wyregulować. Wymienili mi w serwisie na przerzutkę przód xt 9rz na szczęście i łańcuch przestał ocierać na większości przełożeń, no, może tylko na skrajnych ocierał. Co do działania Dyna Sysa na korbie 9tce to też nie było idealnie. 

A co do kombinacji Dyna Sys + korba 9tka ale blaty 42-32-24 to nie wiem, to nie jest czasem tak, że korby Dyna Sys mają trochę przesunięte mocowanie tych blatów? Czy po prostu blaty od Dyna Sysów są same w sobie przesunięte do wewnątrz? Sam jestem ciekaw. 

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...