Skocz do zawartości

[luz na korbie] po glebie

RedBaron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Jak kupowałem rower, to sprawdzałem wszystko dokładnie w sklepie, i jestem pewien że na korbie nie miałem żadnego luzu.

Rowerem od zakupu przejechałem 3700 km.

Wybrałem się dziś na przejażdżkę.

Gdy wchodziłem w zakręt, nie zauważyłem, że na jezdni był lód, i w ułamku sekundy bardzo mocno wlałem o glebę (oblodzona betonowa kostka). Aż było słychać jak zadźwięczała rama. Cały impet zebrała najbardziej wystająca część roweru, czyli pedał + korba. Gdy pozbierałem się z ulicy, podniosłem rower i sprawdziłem czy nic się nie stało.

Na korbie mam delikatny luz może 1 lub 2 milimetry. Czy może być to spowodowane upadkiem , jeśli tak to czy może ktoś mi wyjaśnić technicznie co mogło się stać że ten luz powstał ?

i czy da się to naprawić ?

Napisano

Czyli to jest na kwadrat prawdopodobnie z tego co poszukałem, bo po tym Twoim linku dalej nie wiadomo. Spadłeś i to się stało. Obluzowała się może tylko śruba. Sprawdź. Może łożyska w suporcie się pogruchotały. Może coś pedałem tylko. Może podczas tego upadku wyrobiło się gniazdo. Jeżeli jest z aluminium to możliwe. Sprawdź dokładnie o co tam chodzi, bo po mojemu trudno, żeby się coś tam stało. Najbardziej bym obstawiał, że łożyska padną, albo ramię się zegnie, ale żeby złapało luz... :blink:

• Mod Team
Napisano

Moja hipoteza jest taka iż jest tam suport o nie kompaktowej a segmentowej konstrukcji i z racji tego np podczas uderzenia któryś z pierścieni sie mógł poluzować, kontra osłabła czy coś takiego. Sam mam suport na kwadrat na amszynach i miałem dzwon na pewno większy niż ten tutaj opisany i nic w moim napędzie sie nie stało.

Kolejna historia może być taka ze luz tam już był a Pan Baron nie był tegoż faktu świadom. :P Teraz pytanie czy ruszając za koniec korby czyli miejsce mocowania pedału, korba rusza sie tylko w jednej płaszczyźnie ?

Czy cała korba rusza sie góra dół ? to by świadczyło o luzie na łożyskach.

Czy może jedno z ramion sie tylko rusza ? to by świadczyło o uszkodzeniu ramienia.

Jak kręci sie korba bez łańcucha ?

Napisano

na moje luz (o ile jest na suporcie) już był wcześniej i siedział sobie tam niezauważony. Rower upadając na bok spada w większości przypadków na ramie korby które z kolei amortyzuje uderzenie. Kiedyś bawiąc się jeszcze w trialowanie mogłem się przekonać ile w stanie jest znieść suport i nie zdarzyło mi się żeby złapał luz "nagle" a w przypadku trialu większości uderzeń przenosi się niemal bezpośrednio na suport

Napisano

Dokręć śruby na korbach.

Jeżeli dalej będzie luz to: korby wybite lub luz na osi suportu.

Ściągnij korby i sprawdź luz osi suportu.

Koniec

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...