Skocz do zawartości

[napęd-hybryda] przód mtb tył szosa jakie szanse

luke33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałem zastosować do ramy mtb napęd mieszany tj. przód mtb, a tył szosa. Czy możliwe jest takie zestawienie (czy będzie nienagannie współpracować)?

Dla przykładu:

korby truvativ fixed sl gxp 44 32 22z (3x9) lub sh fc 590 44 32 22z (3x9)

przerz przód sh deore fd 591 (3x9)

kaseta sh hg 50 11-25z 9sp

przerz tył sh sora rd-3500 ss 9sp lub tiagra rd 4500 9sp (podobno do napędów 3x9)

manetki sh slx sl-m-660 3x9

łańcuch sh hg 53 9sp

Dodatkowo jaki wózek w przerzutce tylnej i czy łańcuch w takiej sytuacji nie powinien być krótszy?

Proszę o podpowiedź. Dziękuję z góry i pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Korbę weź Shimano, dużo lepszy wybór niż Truvativ. Wszystko jak podałeś będzie bez problemu chodzić. Łańcuch skracasz tak żeby przy największym blacie z przodu i największej zębatce z tyłu wózek przerzutki był poziomo do podłoża.

Napisano

Krótki wózek (ss) może mieć kłopot z obsłużeniem takiej korby. Sora działała u mnie z korbą 22-32-38, a teraz u brata 26-36-42. Kasety w obu przypadkach 11-28.

Trochę kłopotów z regulacją było, ale przy mniejszej największej koronce kasety powinno być łatwiej. Dla takiej korby jak planujesz mam obawy, czy krótki wózek da radę.

• Mod Team
Napisano

No wg pojemności napędu średni wózek jest jak by lekko krótkawy pojemność wózka GS to 33t a twoja 36t. Ale na średnim by to spokojnie działało. Wszystko w powyższej konfiguracji jest ok tylko wózek na GS zmienić i korbę z shimano. Jeżeli nie masz jeszcze cześć kupionych zmień manetki na alivio M430 to oszczędzisz trochę grosza.

Na wózku SS także będzie działać pod warunkiem że będziesz pamiętał ze taki napęd ma ograniczenia i sobie niczego nie pourywasz.

Napisano

Wielkie dzięki za podpowiedź.Tylko dla jasności, czy dobieranie "pojemności" wózka obliczam z sumy różnic koronek tylnych i blatów korby tj. koronka max - kor. min. + blat max - blat min.?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...