gogo3000 Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Witam mam zamiar kupić kasetę sram pg-990 tylko myślę nad jej drobną modyfikacją. Chcę ją poanodować na czarno, najlepiej tylko zębatki, bo pająk źle nie wygląda. Jaki jest tego koszt? Jak się zabrać do tego i czy jest to możliwe do zrobienia metodą chałupniczą? Proszę o namiary na firmy w okolicach Warszawy. Nie wiedziałem gdzie temat umieścić wię trafił tutaj, jeśli zrobiłem źle to sorki. Pozdrawiam Kuba
Yoshimitsu9 Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Wydaje mi się że to jest zbędne, anodowany jest pająk kaset, chyba nie bez celu. Ponieważ tam nie ma reakcji z żadną częscia.. tj. Łańcuch który będzie ocierał. Lakier zejdzie. Wydaje mi się że to jest bezsensowne.
rzymo Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Koronki są stalowe, więc w grę wchodzi czernienie (oksydowanie). W warunkach domowych jest to wykonalne, jeśli znasz trochę chemii, ale przede wszystkim zasady BHP.
1415chris Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 W tym wypadku pomysl nie tyle bezsensowny ale technicznie niewykonalny. Jak chcesz polozyc anode na stali?
Mod Team Puklus Napisano 12 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2013 Stal można oksydować na czarno ale trzeba by było roznitować kasetę i ponownie złożyć nie ma sensu takiej roboty.
gogo3000 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Napisano 12 Stycznia 2013 Czyli jak najlepiej poczernić same koronki? Lakier jakiś?
edi7777 Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 na pewno nie lakier - jak chcesz anodowaną kasetę to może coś od firmy agogo. Poza tym jak chcesz jakąś czarną kasetę to może poszukaj innego modelu - sram też ma takie w ofercie tylko są cięższe.
Druid Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Można wiedzieć w jakim celu chcesz to zrobić? Estetycznym?
Mod Team Maniak Napisano 12 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2013 Po pierwsze anoduje sie aluminium , stal się oksyduje, do jednego i drugiego musisz roznitować elementy aluminiowe i stalowe tak jak napisali koledzy powyżej, np. alu nie da sie anodować gdy ma jakieś elementy stalowe, nawet jeśli to rozłożysz to niby jak to potem złożysz? Po drugie koronki już fabrycznie są pokrywane powłoką zabezpieczającą czy to niklem czy inną, z tego co wiem utrudni to nałożenie jakiejkolwiek innej powłoki, nawet lakier kiepsko się będzie trzymał. Ew. jedyne co wydaje mi się sensowną opcją to oksyda na zimno ale nie wiem czy nie musiałbyś piaskować koronek z powłok zabezpieczających żeby w ogóle to zadziałało a to bezsens z uwagi na utratę dobrych właściwości antykorozyjnych fabrycznych zabezpieczeń. Sam lakier jest za mało wytrzymały mechanicznie, będzie odpryskiwał, dodatkowo smary z łańcucha będą go niszczyć, musiałbyś go nanosić pędzelkiem a nie natryskowo bo zamalujesz pająk. Malowanie proszkowe raczej trudne również ze względu na kolorowy pająk z alu, chyba ze Ci nie zależy ale też uważam że to słaba opcja.
Druid Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Malowanie części które przenoszą siły mechaniczne to ogólnie slaby pomysł (nie mam na myśli powłok).
Mod Team Maniak Napisano 12 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2013 Kup ceradure i po sprawie
dziobolek Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Czyli jak najlepiej poczernić same koronki? Lakier jakiś? Jeśli to ma być na wystawę/do patrzenia a nie do użytku, to możesz nawet lakierem do paznokci Jeśli ma być do użytku, to nie lepiej zakupić czarną kasetę?
gogo3000 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Napisano 12 Stycznia 2013 To podajcie modele kaset w podobnej cenie i wadze ale z czarnymi koronkami, pająk niekoniecznie czarny, może być zielony lub złoty. @up Kaseta ma ładnie wyglądać, ale będę na niej jeździł więc niestety lakier do paznokci nie spełni roli, najtrwalsze z tego co wiem jest chemiczne poczernienie.
tobo Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Wskazana powyzej ceredure. Ewentualnie shimano acera 9sp
gogo3000 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Napisano 12 Stycznia 2013 Ceradure bardzo ładna tylko stopniowanie nie takie jak trzeba. Potrzebuję 11-34 ewentualnie 11-34 a tam jest 12-36. A acera jest za niskiej klasy.
dziobolek Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 http://www.roseversand.com/article/shimano-cs-hg-30-cassette-9-speed/aid:443854
dziobolek Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Shimano HG50 9 Speed Deore MTB Cassette All Ratios Free P+P To UK | eBay Ale tu chyba jest coś nie teges fotka, bo te kasety są niklowane o ile dobrze pamiętam.
marpok Napisano 12 Stycznia 2013 Napisano 12 Stycznia 2013 Ale tu chyba jest coś nie teges fotka No fotka jest na pewno nie teges, bo ja tam widze 7 trybow
gogo3000 Napisano 12 Stycznia 2013 Autor Napisano 12 Stycznia 2013 Chciałem coś co ładnie będzie z obu stron wyglądało. Estetycznie podoba mi się pg-990 tylko nie ma czarnych koronek to jej jedyna wada. Acery i deory nie mają pająka. Mam koło Dt zircon i kaseta bez pająka wygląda na nim komicznie.
Mod Team Puklus Napisano 12 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2013 Możesz sobie kupić tytanową i dać do anodowania. tytan sie łatwo temu poddaje można to nawet w domu zrobić
Mod Team Puklus Napisano 12 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 12 Stycznia 2013 Lekko goniony tytan warty mniej niż czarne alumunium a i dość zacnie wytrzymały. Tak czy inaczej czarna kaseta szybko zrobi sie na szczycie zębów nie czarna i estetycznie pomysł leży.
gogo3000 Napisano 16 Stycznia 2013 Autor Napisano 16 Stycznia 2013 A widziałeś gdzieś aukcje gonionych tytanowych? Najlepiej czarnych. Stopniowanie 11-32 lub 11-34. To że zęby się zdekoloryzują to nie problem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.