Skocz do zawartości

[kaseta] 11-28, 11-30 czy 11-32? Odczuwalne różnice...

X-(L)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

stoję przed widmem wymiany kasety i zastanawiam sie nad różnymi ilościamy zębów. Dotychczas jeździłem na 11-32, ale przyznam szczerze że na jedynce z tyłu rzadko mój łańcuch się kręcił, więc zastanawiam się czy dla oszczędności wagi nie lepiej wziąć inny rozmiar. Jakie są odczuwalne róznice w tych przedziałach co dwa zęby?

Napisano

No jeżeli mało używasz najwyższego biegu z 32 ząbaki to pewnie że lepiej wziąć coś co ma max 28 lub 30.

Ja tam mam teraz max 30 ząbków i raczej nie potrzeba mi więcej, gdyż każdy podjazd, nawet ten najbardziej stromy daje radę - a jak nie daję rady to tylko przez to że koło traci przyczepność.

Napisano

dwa osiem! dwa osiem! :D

Mam srama 5.0 11-28 i rulez! Zaoszczędziłem pare gram, a i tak używam od 4,5,6,7,8. :D

Kup 28 nie pożałujesz :)

• Mod Team
Napisano

Gdyby tylko kasety 9-rzędowe szło dostać z rozstawem 11-28 lub nawet 11-30 to właśnie taką bym kupił. Więcej nie potrzeba.

Napisano

W kasecie 11-28 różnice między poszczególnymi przełożeniami są miejsze, dzięki temu można lepiej dobrać bieg do ulubionej kadencji. Zmieniłem 11-32 na 11-28 i jestem zadowolony, a 28 wystarcza mi całkowicie na podjazdach.

Pozdrower.

Napisano

A i jeszcze jedno :) Zauważyłem, że istnieje w ofercie sram 11-26 :) I cholera wie czy on nie byłby lepszy od 28 :) Kupię, przetestuję dam znać :)

Napisano

ja kupilem kasete 11-34 i prawde mowiac poza dziwnym wygladem nic to nie daje... Wydaje mi sie ze 30 spokojnie wystarczy (moze nawet 28).

Napisano

Gdyby tylko kasety 9-rzędowe szło dostać z rozstawem 11-28 lub nawet 11-30 to właśnie taką bym kupił. Więcej nie potrzeba.

Możesz kupić szosową kasetę np. Ultegra 12-27. Cena porównywalna ze "zwykłym" XT.

Napisano

Możesz kupić szosową kasetę np. Ultegra 12-27. Cena porównywalna ze "zwykłym" XT.

Też myślałem nad tym ale zrezygnowałem bo nie wiadomo jak z wytrzymałością kasety, bo przecież to jest szosówka. W MTB są trochę inne naprężenia i dużo więcej brudu.

Napisano

Aktualnie mam Tiagrę 12-25 i ciężko kombinuję jak dołożyć 11'kę... bo z drugiego końca 25 mi w zupełności wystarcza - może wreszcie zacznę używać przedniej przerzutki... :033:

Gość kamoreks
Napisano

Ciekawe jak teraz odczuję zmiane z 28-34 na 22-34 :):P

Napisano

W kasecie 11-28 różnice między poszczególnymi przełożeniami są miejsze, dzięki temu można lepiej dobrać bieg do ulubionej kadencji. Zmieniłem 11-32 na 11-28 i jestem zadowolony, a 28 wystarcza mi całkowicie na podjazdach.

W 11-28 i 11-32 różnice pomiędzy przełożeniami są zazwyczaj takie same, kasety różnią się tylko największą zębatką, może czasami dwoma największymi, ale tego żadko się używa :)

Jeśli komuś wystarcza najmniejsze przełożenie w 11-28 to nie warto wymieniać na 11-32 albo 11-34.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...