Skocz do zawartości

[wahacz]problem z łożyskami

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zozłożyłem ramę fulla na części do malowania ale mam problem z usunięciem łożysk maszynowych........

czy jest jakis sposób żeby lekko i bezboleśnie je usunąć bo nie chciałbym też uszkodzić łozyka ani gniazd

Napisano

Daj foty bo ram FS jak psów więc trudno dywagować.

Jak jest możliwość to najłatwiej wybić je od du@y strony, uderzając czymś niezbyt twardym (kawałek twrdego plastiku, drewna w bieżnię (uważać trzeba na uszczelnienia)

Napisano

Ja to robiłem tak, dobrałem nasadkę od klucza nasadowego np 13mm tak żeby ciasno w miarę weszła w mniejszy otwór na twoich zdjęciach. Następnie podłóż coś z drugiej strony nailepiej taką rurke o takiej średnicy żęby oparła się o element wahacza bo jak stukniesz w łożysko to żeby wpadło w tą rurke:) Trache pogmatwałem ale jak coś to pisz:)

A... i wal śmiało nic nie powinieneś zepsuć a łożysko wyskoczy.

Napisano

Lekko to babę możesz uderzyć:)

Rozumiem, że łożysko wyłazi w tą stronę, z której jest na równi z powierzchnią wahacza? Z tej drugiej strony pewnie opiera się o jakąś krawędź? Osadź wahacz na jakiejś rurze, tak żeby powierzchnia wahacza się opierała a łożysko mogło swobodnie wlecieć w tą rurę. Można w tym celu użyć rozsuniętych na odpowiednią szerokość szczęk imadło, choć to nie jest pro rozwiązanie:D No i walni od przeciwnej strony, musi wyleźć (pamiętaj tylko panie, co by walić w odpowiednią stronę, czyli tak jak wcześniej pisałem, zwróć uwagę czy łożysko się nie opiera o jakąś krawędź).

Jak boisz się walić, cokolwiek to znaczy, to możesz skonstruować sobie prosty ściągacz.Do tego celu musisz mieć:

Kawałek rurki, która średnicą wewnętrzną jest większa od średnicy zewnętrznej łożyska, ale nie większa niż średnica zewnętrzna gniazda wahacza. fi zewnętrzne tej rurki jest nieistotne.

Podkładkę z otworem w środku (musi być większy niż średnica wewnętrzna łożyska) , którą oprzesz od dołu łożyska (czyli średnica zewnętrzna podkładki musi być mniejsza niż gniazdo na łożysko, łopatologicznie - musi wleźć w gniazdo i oprzeć się bezpośrednio o łożysko).

Kawał podkładki - płaskola, który musi mieć otwór w środku (średnica większa niż średnica wewnętrzna łożyska) poza tym powinien oprzeć się o wspomnianą wyżej rurę.

Śrubę i dwie nakrętki, która wlezie w łożysko (tutaj widziałbym pewnie M8). Długość śruby = długość rurki + szerokość łożyska + szerokość dwóch podkładek + dwie nakrętki

Sposób użycia:

Rurę opierasz o wahacz, od dołu i od góry dajesz po podkładce, na śrubę nakręcasz jedną nakrętkę, przetykasz przez otwory i od dołu nakręcasz nakrętkę. Potem trzymając kluczem śrubę, próbujesz tak jakby odkręcić ta nakrętkę, która jest od góry (przy łbie śruby). Łożysko wylezie samo, bez pukania:) Koszt takiego ściągacza powinien się zamknąć w 5zł.

Ale ja bym się nie bawił tylko mocno walnął.

Bosze, ale stworzyłem posta, muszę alkohol odstawić.

Napisano

kwestia jest też taka że ciężko sie tam dostać bo zaraz na jednym łożyskiem jest drugie........

mam pewien pomysł z imadłem ale moje się rozpadło wiec muszę poczekac do jutra..........

Napisano

ja takie cos wyciagalem prostym zestawem:

klucz chyba 24(ale to zalezy jakie tam masz lozysko)

podkladka

sruba

nakretka

Przed wyciaganiem sprawdz czy nie ma tam jakiegos kolnierza zebys z dobrej strony wyciskal;)

jestjeszcze sposob bardziej humanitrany scigacz do lozysk wewnetrzny ale jak masz maly otwor wewnetrzny mniej niz 12 mm to standardowy nie podejdzie:)

Napisano

bałem się walić jak byłem młody a potem jak to zwykle bywa..........przeszło mi i wale kiedy tylko mogę:-)

Przeor alkoholem bym się nie martwił ale tak dużo i szybko to kojaży mi się z innymi używkami..........:-)

raczej wiem już co mam robić .........;-)

następnym problemem jest to że chciałbym te łożyska wymienić bo większość chodzi z dużym oporem - nie wiem jak dobrać.

czy w zwykłych sklepach "żelaznych" można dostać takie łożyska?

czy musze znać coś więcej niż średnicę???

Napisano

Najlepiej poszukaj sklepu specjalizującego się w łożyskach, ja ostatnio wymieniłem cały zestaw ceny od 4 do 8zł/szt.

A do wyjmowania robiłem "ściągacze" ze szpilki, nakrętek i różnej wielkości tulejek. Została mi tylko w jednym miejscu zewnętrzna cześć łożyska, które było rozwalone...

Napisano

Ogólnie to są dostępne, chyba że masz pecha i trafisz na totalnie nietypowe (kolega tak miał w ramie BMC, bo wewnętrzny pierścień łożyska był gwintowany).

Tak jak pisali koledzy, jeśli lekkie wybijanie nie daje rady, to często bez większego problemu da się takie łożysko wypchać za pomocą czegoś jak praska, imadło, podkładki/rurki oraz śruba i nakrętka.

• Mod Team
Napisano

Przy pomocy śruby nakrętki tulejki i podkładek zrób sobie prasę i wyciągnij łożysko. w ten sam sposób je osadzisz z powrotem.

Napisano

Dalej się męczysz z tym wybiciem łożysk??

Ja tam używam często palnika i WD40

Palnikiem (może być nad gazówką) nagrzewasz cały wahacz, nie za mocno wystarczy tak do 70st. żeby cię nie parzyło w ręce. następnie szybko psikasz wd40 tylko łożysko żeby je wystudzić, i również szybko spróbuj je wybić/wyprasować dowolna metodą,

Ps. Wbijam też na ciepło

http://rydze.internetdsl.pl/trixo/technika/kat_kulk.htm

Tu masz katalog z wymiarami standardowych łożysk, zmierz te swoje i sprawdź gdzieś na allegro czy są takie jak potrzebujesz

zamiast palnika możesz włożyć element do gorącej wody i potem wystudzić łożysko wd40

Napisano

Prymitywnym ściąganiem usunąłem dwa z czterech łożysk łamiąc przy tym 3 śruby i dwie podkladki ;-)

Po dwóch godzinach zwątpiłem

dziś drugie podejście . . . zobaczymy

łożyska chyba były czym przykładowe bo na powierzchni zewnętrznego kołnierz były jakieś czarne smugi jakby klej .

dzięki za pomoc.

teraz muszę kombinować nowe.

Napisano

Zawsze wszelkie gwinty i łożyska osadzam na poślizgu żeby dało się je w miarę bezboleśnie usunąć

miałem już problem z zapieczonym gwintem w korbie. . .

udało się...

najprostrzym w swiecie ściągaczem udało sie je usunąć.

dzięki za pomoc.

pytanie do warszawiaków.......

czy znacie jakieś sklepy gdzie dostanę takie łożyska?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...