Skocz do zawartości

[do 4500zł.] MTB do jazdy amatorskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pewnyktos Miałem na myśli osprzęt bo ramy karbonowe mnie nie interesują. Mniejsza o to czemu. Nie będę się wymądrzał ale masa opisywanych tu problemów z osprzętem jest mi kompletnie obca. Pewnych spraw nie pojmuję i zapewne tak zostanie. Masa kłopotów powstaje od ciągłych kombinacji z osprzętem i ciągłego w nim grzebania. Napędy 10 sp są delikatniejsze i trzeba o nie dbać to wtedy kłopot mniejszy. Obydwie maszyny, które miałem na myśli mają hydrauliki Shimano więc o awaryjność możesz być spokojny. Obydwa też maja rewelacyjne widły. A, że czasem coś trzeba będzie podregulować, dokręcić czy usunąć drobne awarie to trzeba będzie i nic się nie poradzi. To drobnica, którą nie ma co zawracać sobie głowy. W kwestii wagi się nie wypowiem bo mi lata 1/2 kg w lewo czy w prawo.

Napisano

@beskid

Czy tylko kwestia gustu, czy kwestia ramy karbonowej?

@Pwmichu

Sam się kiedyś zastanawiałem nad Cube Acid. Tylko jak już coś się spodoba, to trudno wybrać inną rzecz. Zawsze pozostaje jakieś wrażenie "A może lepiej było wybrać ten lepszy..?". Nie chce mieć potem co chwile problemów z zapowietrzającymi się hamulcami, albo nastawianiem przerzutki.

Jakim cudem wydałeś 8000zł?!

Już przy zakupie zostawiłem w sklepie 4200, dokupiłem m.in. pompkę, licznik, lampę na tył, bagażnik plus sakwa. Później doszły dwie lampki na przód, bo jedną zgubiłem w lesie (czyli kolejne ok 800 zł), klucze, smary, multitool (ok 800), odzież (ok1500) i wiele innych :P Także lekko lekko :)

Napisano

Co takiego trzeba wymienić w tym Cube LTD SL aby dorównał Twoim zdaniem jakościowo lepszemu Radonowi ZR Race 7.0?? Jedyna różnica jaka może być odczuwalna to sprawa amortyzatorów a i tego nie odczuje. W jaki sposób tę różnicę odczuje, że konieczna się stanie wymiana części? Obydwa są porównywalne więc jak dla mnie pozostaje kwestia gustu.

Moja wypowiedź była ogólna i nie odnosiła się bezpośrednio do tych dwóch rowerów.

Napisano

Tak z ciekawosci, bo sam bede na kupnie odziezy, co kupiles, zadowolony jestes?

Najbardziej zadowolony jestem ze spodni Endury Hummvee. Kupiłem poza tym dwa komplety bielizny Spaio, z krótkim i długim rękawem. Model Relieve - spisują się znakomicie. Bluzę rowerowa adidasa ocieplaną - świetna tylko trochę jestem za gruby i jest opięta. Kwestia zrzucenia kilku kg. Czapka komin Berghaus- rewelacja. Rękawiczki Author Wind.... coś tam - bardzo fajne. Ogólnie wszystko brałem w necie i na niczym się nie zawiodłem. Jedynie bluzę odsyłałem bo była za mała ale wymienili na większą bez problemu :)

• Mod Team
Napisano

Zdecydowanie nie zawracałbym sobie głowy. Nawet Nino Schurter (173cm) sobie odpuścił 29' i jeździ na 650b. A ty jako amator masz zdecydowanie mniejsze pole do popisu z szukaniem pozycji i kupieniem zrobionego w odpowiedniej konfiguracji roweru 29', jak coś dorwiesz w małym rozmiarze czeka cie zakładanie 30stopniowego mostka opuszczonego w dół albo inne kombinacje.

Napisano

Najbardziej zadowolony jestem ze spodni Endury Hummvee. Kupiłem poza tym dwa komplety bielizny Spaio, z krótkim i długim rękawem. Model Relieve - spisują się znakomicie. Bluzę rowerowa adidasa ocieplaną - świetna tylko trochę jestem za gruby i jest opięta. Kwestia zrzucenia kilku kg. Czapka komin Berghaus- rewelacja. Rękawiczki Author Wind.... coś tam - bardzo fajne. Ogólnie wszystko brałem w necie i na niczym się nie zawiodłem. Jedynie bluzę odsyłałem bo była za mała ale wymienili na większą bez problemu :)

Ciuchy spaio sa dobre dla rekreacyjnej jazdy, ewentualnie dla osoby, ktora malo sie poci - jesli dymasz w gorach i moczysz sie bardzo to spaio jest za "cienkie" na takie warunki. Koszulki sa bardzo wygodne i przyjemne w dotyku, to ich plus.

Napisano

Przy tej samej masie, tak będzie wytrzymalszy.

Jednak zwykle ramy węglowe są lżejsze i wytrzymałość wypada podobnie.

Dokładnie, przy czym bardzo często jest to spowodowane tzw. przesztywnieniem w konstrukcji. W pewnym momencie na wskutek eksploatacji elementy te tracą swoje własności wytrzymałościowe.

Napisano

Cube XMS black 'n' grey 'n' white 2012 :: bikecenter.pl

a może FS ? większy komfort i więcej radości z jazdy :)

dobre ramy kompozytowe (karbonowe) na ogół są znacznie mocniejsze i sztywniejsze od aluminionych (wszystko to kwestia wykonania, kunsztu, doświadczenia itp.)

ale też dlatego dobre ramy aluminiowe potrafią kosztować tyle samo co karbonowe (patrz knolly, liteville)

a czy jest sens? no jasne, czemu miałoby nie być, lekka, fajnie wyglądająca, jak masz kasę to czemu nie.

• Mod Team
Napisano

Czyli jest sens kupować ramę karbonową do zastosowań amatorskich? Będzie ona równie wytrzymała jak aluminiowa?

Moim zdaniem warto, używam od lat amatorsko węglowych ram i jestem bardzo zadowolony z ich właściwości.

Jednak moim zdaniem nie warto wykosztowywać się na nie jakoś strasznie, popularne chińczyki to dobry wybór dla amatora a nie drogie firmowe cuda.

Bo zamiast frajdy z jazdy masz stres że jak wyglebisz to możesz zniszczyć bardzo drogą zabawkę.

• Mod Team
Napisano

prędzej powinieneś myśleć o FS, niż o kompozycie.

Szczególnie jeśli 40% obecnego zastosowania to jazda po asfalcie i chce sztywną ramę.

FS z ekonomicznych względów chociażby wymaga dobrego przemyślenia. Dochodzi serwisowanie zawieszenia i dampera oraz różnica w cenie zakupu.

Do takiej jazdy jak na podanym filmiku pewnie fs będzie wygodniejszy ale czy na pewno autor będzie jeździł w takim terenie czy po prostu chce być pewny że HT takie obciążenia wytrzyma? Jeśli o to chodzi to spokojnie da radę, niema żadnych powodów do obaw, rower na sztywnej ramie posiada odpowiedni zapas wytrzymałości.

• Mod Team
Napisano

Przy wzroście 168cm koła 29 będą raczej problematyczne, cross natomiast nie nada się na wypad w góry. Chyba że czujesz się kompetentny w zakresie dopasowania koledze pozycji na rowerze z kołami 29.

Temat FS vs sztywniak w mieście był już na forum wałkowany, nic konstruktywnego ostatecznie z niego nie wynikło bo każdy obstawał przy swoim, nie dając się przekonać, wszystko więc wedle gustu.

Napisano

a ja wiem czy przy 168cm będą, czemu tak sądzisz? Emily Baty ma ~157cm i daję radę.

i co to za problem z dopasowaniem pozycji na 29erze, dopasowaniem do czego ? do jakiej konkretnie pozycji? ściganckiej, amatora czy może turystycznej?

tak wszyscy o wszystkim mówią, powielając (lub nie) jakieś legendy...

sam nie jestem ekspertem w 29erach, jeździłem na takim przez godzinę (MDE Bolder - ~140mm skoku)

i mogę powiedzieć że pomimo węższych opon niż na 26 (29er miał 2.1'') czułem na zjeździe po mokrych korzeniach i kamieniach że miałem znacznie lepszą przyczepność.

nie namawiam na 29era, ale warto się przejechać i sprawdzić.

• Mod Team
Napisano

Daje radę nie równa się jeździ jej się dobrze, dostaje co dostaje i musi się z tym męczyć. Wygląda na takim rowerze jak dziecko na za dużym rowerze z komunii. Gdyby tak nie było to rower Schurter'a nie wyglądałby tak jak wyglądał w momencie kiedy jeździł na 29calach:

schurter_scale29.jpg

Ile razy siedziałeś jeździłeś na dużych kołach? Przy swoim wzroście 182 stwierdziłem że jeszcze nie do końca jestem przekonany czy mi to pasuje.

Popatrz sobie na rower Marka Konwy i to jak mocno ma mostek w dół przy podobnym do mojego wzroście.

Podbierasz się czymś konkretnym stwierdzając że powielam legendy czy spierasz się dla zasady?

PS

Tu masz rowerek Emily, moim zdaniem nie wygląda to dobrze, raczej jak rowerek "bobo" :

trek-teambikes-1.jpg?0

• Mod Team
Napisano

Również mam 182 cm wzrostu i 29" nie całkiem mnie rzekonuje, raczej szedł bym w kierunku 27.5" ...

To jest nas dwóch ;)

Ale żeby nie było że OT to dodam od siebie że uważam iż przy takim budżecie sensowniej skupić się na znalezieniu dobrej oferty HT na 26cali, na dobrym osprzęcie który będzie pracował z wysoką kulturą i dobrą trwałością niż droższych w zakupie 29er'ach i FS gdzie trzeba iść na kompromis i zrezygnować z lepszych komponentów lub też np. lepszej materiałowo ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...