Skocz do zawartości

[korba] problem z doborem korby do przerzutki

bobik11223315

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Składam nowy rowerek mtb na kołoch 26 na ramie leader fox evolution. Mam problem z dobraniem korby. Sprawa wygląda następujaco:

z racji tego ze jeżdże po głownie po trasach aswaltowych wpadllem na pomysł żeby kupić korbę alivio z zębatką 48T ( bo w starym rowerze miałem 42 i czasem brakowało) wybrałem sie do sklepu a pan sprzedawca powiedział że korba 48t nie bedzie wpółpracować w takim rowerze z kasetą 8, bo to jest korba to trekkinga. Zaproponował 44T z oznaczeniem "mega drive train". Kupilem to cudo, wracam do domu i odpalam wójka google a on mowi że nie dość że można założyć 48T to jeszce że zwykła przerzutka alivio jest kompatybilna z tarczami 42T i 48T natomiast nie obsługuje 44T . A taka co pracuje z 44 to segment deore i wyższe.

I tu pytanie. Jak to jest z tymi korbami czy do mtb faktycznie nie można założyć 48T, i czy zwykła przerzutka aliwio za ok 50 zł nie obsluży 44T, dodam że mam możliwość wymienienia korby.

Liczę na pomoc i dziekuje za odpowiedzi.

Napisano

Wydaje mi się że grupa alivio nie posiada fabrycznie korby z z blatem 42, ma 44 zęby w wersji mtb. Jest też korba "trekkingowa".

Obecnie przerzutka alivio obsługuje zarówno korby trekkingowe jak i mtb.

Napisano

Z tego, co rozumiem, tu mowa o starym Alivio. A tam 42T była.

Zaś z innej beczki, ja FD-M413 miałem przez pół roku sparowaną z korbą 44T i wszystko działało jak należy.

Napisano

Rower MTB do jazdy po asfalcie to "nowa świecka tradycja" jak widać ...

Naaaa... korba 48/38/28 to znany od dawna "trick" stosowany w tańszych rowerach "MTB"

z wolnobiegiem o zakresie zaczynającym się od 14z ;)

Napisano

Znany od dawna trick z korbami stosowany jest w wynalazkach ATB, a "nowa świecka tradycja" to budowanie od podstaw roweru na ramie MTB z przeznaczeniem do jazdy po asfalcie ...

Napisano

Dlatego napisałem "MTB" (ujęte w cudzysłów), bo jak nastał BOOM na "górale",

to większość "Kowalskich" udawała się drzewiej do sklepu celem zakupu "roweru górskiego",

i najlepiej, żeby był do wszystkiego - a kogo interesowało czy to MTB czy ATB...

I wtedy sporo tzw. "górali" tanich było sprzedawanych właśnie z takim napędem.

Napisano

Jakoś tak wyszło że kumpel mnie wciągną w jazde "szosową". Wybrałem mtb bo na tych kolarkach kolegów na których jeździłem było niewygodnie, a za to ojca trekking 28 jest fajny ale stwierdziłem że jednak nadaje sie dla starszych panów. Wybrałem mtb bo jest to dla mnie połączenie wygodnej pozycji a przy oponkach slckach 1,75 jazda jest całkiem lekka.

No dobra więc o 9 do sklepu i zadam sprzedawcą pare ciężkich pytań.

Wróciłem ze sklepu, dziś był bardziej ogarnięty pan i mowi ze korbe z zębatką 44T da sie wyregulować na przerzutce alivio o ile nie jest jakas stara, jako że mam model z przed 2 lat chyba i na przerzutce jest taka sama czcionka jak na korbie to te 2 elementy są kompatybilne.

Napisano

Może nie miał takiej korby jak chciałeś, więc wcisnął Ci taką, jaką miał, aby tylko zarobić ;)

Wymieniłeś, na to co chciałeś, czy zostałeś z... zhm.gif tym co miałeś i świadomością, że "da się"? gwizdze.gif

Bo na "szosę" to faktycznie te 4 zęby więcej mogą robić różnicę. Szczególnie przy kołach 26", no chyba że masz 29" ;)

Napisano

Zostałem z tym alivio 44 i ze swiadomością że się da... . Brakuje mi już tylko widelca ale już coś mam na oku jak to wszystko złoże do kupy to napisze czy to bangla .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...