Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] down swing czy top swing

Marcin7692

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na moje oko to ma dolny naciąg w tym rowerze, a co do różnycy to rodzaj korby nie ma znaczenia bardziej kształ ramy wymusza stosowanie takiej lub innej. Przerzutki z dolnym naciągiem wymagają większej siły do zmiany przełożenia, ale są bardziej wytrzymałe, a z naciągiem górnym łatwiej przerzucać, ale szybciej łapią luzy.

Napisano

Linki idą dołem to lepiej Down Swing.

To, o czym piszesz, to Top/Upper PULL lub Down/Bottom PULL,

i nie ma to nic wspólnego z Top lub Down SWING ;)

Dzisiaj sporo przerzutek przednich jest wyposażona w uniwersalny, podwójny ciąg linki.

Napisano

No to jeszcze raz, bo niektórzy nadal nie rozumieją na czym polegają różnice:

- top swing - obejma pod prowadnicą, lżejszy od dwon swing, łapie luzy, łatwo go zapchać błotem, kłopoty z redukcją pod obciążeniem, nieco lepsza precyzja wrzucania i lekkości działania od down swing.

down swing - obejma nad prowadnicą, cięższy od top swinga, dobrze redukuje pod obciążeniem, teoretycznie nie ma luzów, chodzi nieco ciężej od top swinga, lepiej redukuje, gorzej wrzuca.

Ciąg nie ma tu nic do rzeczy, bo w obu rodzajach można się spotkać z każdym rodzajem ciągu, ba obecnie większość przerzutek shimano ma tzw. dual pull, czyli możliwość używania przerzutki z dwoma ciągami.

Dla mnie down swing jest znacznie lepszym rozwiązaniem i nie mam zamiaru wracać do top swinga, a miałem XTR'a.

Napisano

okej to kupie SLX down swing.

Planuje wymienić cały napęd:

korba - deore

przerzutka tylna i przednia SLX

kaseta i łańcuch - deore

manetki - deore

piasty - deore

czy będzie wszystko w porzadku chodzic ?

Napisano

Ja mam podwójny ciąg (top/down swing) w przerzutce i obejma zachodzi na otwór od mocowania koszyka na bidon, ale nie zauważyłem pogorszenia pracy przez to zjawisko.

Napisano
Ja mam podwójny ciąg (top/down swing)

:wallbash: Jak grochem o ścianę.Top swing i down swing to nie oznaczenie ciągu, a konstrukcji przerzutki, przeczytaj mój post wyżej.

Napisano

Na moje oko to ma dolny naciąg w tym rowerze, a co do różnycy to rodzaj korby nie ma znaczenia bardziej kształ ramy wymusza stosowanie takiej lub innej. Przerzutki z dolnym naciągiem wymagają większej siły do zmiany przełożenia, ale są bardziej wytrzymałe, a z naciągiem górnym łatwiej przerzucać, ale szybciej łapią luzy.

Ciekawy wywód, osobiście przejechałem 22 000km z przerzutka przednią Alivio z górnym naciągiem i w tej chwili została zamontowana do nowej ramy, nie zauważyłem żadnych zmian w jej pracy.

Napisano
osobiście przejechałem 22 000km z przerzutka przednią Alivio z górnym naciągiem i w tej chwili została zamontowana do nowej ramy, nie zauważyłem żadnych zmian w jej pracy.

Wyjątek nie stanowi reguły :) spróbuj tyle przejechać na przerzutce xt albo xtr ;) Alivio wiadomo czołg przejedzie przez nią i dalej będzie działać :002:

Napisano

Wy w ogóle czytacie poszczególne posty? Ile razy jeszcze trzeba napisać że górny czy dolny ciąg to nie top/down swing i nie ma wpływu na luzy czy pracę zmieniarki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...