Skocz do zawartości

[suport] Różnica długości suportu

Mcmaker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, wyciągnąłem mój 5-letni strzelający suport i mam zagwozdkę, otóż on ma wymiary 68x124,5mm, oczywiście na kwadrat i chciałem się zapytać czy różnica długości rzędu 2-3 mm wchodzi w gre ?

Wymieniam również korbę, więc tak chyba jest elastyczniej coś dobrać :) Moglibyście coś polecić do 50 zł ? Latam głównie w krótkie trasy średnio 50 km dziennie.

•  

Napisano

Wydaje mi się że dociągniesz to śrubą, ale pewien nie jestem ^^

Dodam jeszcze, zależy czy chodzi Ci o długość suportu, ale na końcówkach? To znaczy że szersze są mocowania? Czy ogólnie suport ;)

• Mod Team
Napisano

Tak to powinno ze sobą ładnie pracować, choć zamiast shimano wziął bym coś lepszego na łożyskach maszynowych, suport rzecz jasna. I pamiętaj że korby na kwadrat należy dość zacnie dokręcić.

Napisano

Czyli brać tego Accenta ? Słyszałem, że nie ma większej różnicy między tanimi suportami, ale skoro doradzacie BB-40 to ok, jest nawet tańszy :)

Z dokręcaniem korb to wiem, mam ŁT, mam grafitowy i miedziany smar, który najlepszy ?

Tak poza tematem, to jak chciałem zdjąć lewą korbę to wyciągnąłem gwint razem ze ściągaczem i musiałem ciąć szlifierką i bić młotkiem. Po 15 minutach dopiero odskoczyło, taka była zapieczona :D

Napisano

Ten Accent jest lepszy, bo nawet ja ci łożyska padną to można ja wymienić za grosze.

Ja użyłem ŁT i wszystko mogę odkręcić w każdej chwili.

Jeżeli chodzi o zapieczenie ramion, to spróbuj też troszkę przesmarować.

Napisano

Jeśli dopuszczasz możliwość kupienia używanych korb, to moim zdaniem lepiej będzie poszukać zestawu na Octalink - suporty są po 40-50 PLN, i do tego takowe korby (pewnie można kupić taniej niż Twój budżet, ale zębatki będą do wymiany).

Napisano

2i regulaminu

Raczej wole mieć nową korbę i nie kombinować, rower ma być nisko lub średnio budżetowy, a co do kwadratu to ja nie mam zastrzeżeń :)

Napisano

2i regulaminu

Za 115-119 zł można dostać korby FC-M442/443 na octalink + suport w tym samym sklepie (na allegro 115+35zł). Imho warto dopłacić. Rozumiem, że zwróciłeś uwagę na to że korba którą podałeś ma 48z ? ;)

Napisano

2i regulaminu

Tak, korba 48z, czyli większy blat ma cięższe przełożenie ? Bo już się pogubiłem z tymi zębami :) Skoro jest nie duża różnica to może rzeczywiście opłaca się przejść na octalinka :)

O co chodzi znów z 2-gim punktem regulaminu :icon_confused: ?

Napisano

Im więcej zębów na korbie tym cięższe przełożenie.

Na Octalinku poczujesz większą sztywność porównując do kwadratu.

Z 2 pkt regulaminu chodzi o to, iż cytując nie należy cytować całego postu.

Napisano

Ok, w takim razie jeszcze jedno pytanko. Jaka długość suportu (BB-ES25) będzie do korby FC-M443 będzie odpowiednia ?

I czy przejście z korby 42z na 48z będzie ok ? 42z zęby to jest dla mnie zbyt mało, jaka jest różnica porównując do 48z ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...