detonator Napisano 23 Sierpnia 2015 Napisano 23 Sierpnia 2015 Tak, 6 dni to sporo za mało. Od trzech lat odpuszczam Beskidy na rzecz Sudetów ( w sumie też przez pracę ) i ciągle jest tam gdzie jeździć.
Qbek84 Napisano 24 Sierpnia 2015 Napisano 24 Sierpnia 2015 Nie wiem czy już zrobiłeś ten błąd, ale nie warto jechać w tym kierunku. Zjechać i owszem, ale nie w górę Wprawdzie nie od Zwardonia, ale wbiłem się na ten czerwony prawie w tym miejscu, w którym planowałem (przegapiłem odnogę przez zabudowaniami). I od tego miejsca szlak bardzo sympatyczny... jedynie podejście pod Wielką Raczę to wypych. Trasa na Endomondo ze zdjęciami z tej wyprawy. A tutaj trasa jaką zrobiłem w sierpniu i do tej pory chyba najlepsza jaką wspominam. Start i początek w Lipowej: Lipowa --> ścieżkami leśnymi do zielonego --> na Gawlas --> żółtym do Wisły --> ścieżką do Ustronia --> ulicą Akacjową na Poniwiec --> a później Czantoria --> Soszów --> Stożek --> Kiczory --> Kubalonka --> schonisko na Przysłopie --> Barania Góra --> Twardorzeczka (do pełni szczęścia powinna być Węgierska Górka, ale to może następnym razem pociągnę) --> Lipowa
debario Napisano 29 Sierpnia 2015 Napisano 29 Sierpnia 2015 Ja bym wybrał się w Żywiecki jutro, jesli ktoś chętny to jeszcze zmieszcze dwie osoby+rowery. Start Żory.
lucass3 Napisano 29 Sierpnia 2015 Napisano 29 Sierpnia 2015 Ja myślę, że będę robił Wisła Głębce - Barania - Skrzyczne i zjazd czerwonym do Buczkowic i później do Łodygowic.
mrosporek Napisano 30 Sierpnia 2015 Napisano 30 Sierpnia 2015 Jak z Baraniej Góry zjechać najlepiej ? Będę od strony Skrzycznego jechał. Wracam pociągiem więc w zasadzie bez znaczenia z której strony zjadę.
detonator Napisano 30 Sierpnia 2015 Napisano 30 Sierpnia 2015 Jak będziesz jechał w tygodniu to tylko niebieski do Wisły Czarne, a jak w weekend to też, tylko niebieski, ale musisz być przygotowany na utrudnienia z pieszymi. Generalnie jedyny fajny zjazd z Baraniej. Chyba, że kompletnie nie masz umiejętności lub boisz się o sprzęt, wtedy np taki szlak żółty z Gawlasa, albo czerwony na Przysłop.
Qbek84 Napisano 30 Sierpnia 2015 Napisano 30 Sierpnia 2015 Z Baraniej Góry polecałbym lecieć czerwonym przez Magurkę Wiślańską do Węgierskiej Górki.
MartinH Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 Wczorajszy trip na Pasmo Policy, najtrudniejsze szlaki w całym Żywieckim, technicznie superowo, a i widoki się trafiły No i można powiedzieć, że Żywiecki cały objechany https://picasaweb.google.com/118155666108479221380/WymagajacePasmoPolicy30082015
lucass3 Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 Soszów - Stożek - Kubalonka - Barania Góra - Malinowska Skała - Skrzyczne - Buczkowice Kilka fotek ode mnie, https://goo.gl/photos/o8aPddjaeVtdPp6u7 54km, 1873m przewyższenia.
grzegorzkm Napisano 31 Sierpnia 2015 Napisano 31 Sierpnia 2015 Pasmo Policy najtrudniejsze ma szlaki? Hmmm.... , no ok , ale ja sie nie zgadzam z tym
DEVILEK Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Grzegorz +1 Niech ktoś zjedzie z Romanki niebieskim na Słowiankę i opisze to ...
MartinH Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Grzegorz zjechałem cały Żywiecki, Ty pewnie też i takiego nagromadzenia trudnych i technicznych szlaków nie spotkałem. Czerwony trudny nie jest za bardzo ale jest wymagający, techniczny i to prawie przez cały czas, przynajmniej na HT nie ma partii gdzie mozna by odpocząć . Zielony trawers mimo iż płaski to skarpa i wąska techniczna ścieżka też nie są łatwe, w kilku miejscach jak dla mnie nie do przejechania. Żółty z Kiczorki na Mosorny, korzenna rynna o dużym nachyleniu. i niebieski, który łączy żółty z zielonym, też nachylenie hardcore jak dla mnie. Owszem znajdą się trudne szlaki, choćby w okolicach Romanki, Małej Babiej czy Pilska, ale tutaj jest ich dużo na małej powierzchni, gdyby wybrał się w te rejony mało wprawny rowerzysta to mógłby przez większą część pchać rower Może po prostu na rowerze enduro niezauważasz pewnych trudności
beskid Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Pasmo Policy najtrudniejsze ma szlaki? Hmmm.... , no ok , ale ja sie nie zgadzam z tym Przyznam, że nie ogarniam "waszego" (środowiska enduro) toku rozumowania i to już od dłuższego czasu. Pasmo Policy biorąc pod uwagę mały obszar i ilość trudnych odcinków jest najtrudniejszy, najciekawszy w Żywieckim i nie ma co nad tym dyskutować. Jak nie tam to gdzie?? Tylko nie pisać o Babiej bo to nie ma sensu. Pilsko to tylko niebieski na Glinne i żółty do schroniska. Rysiankę większość w każdym kierunku "wciąga" nosem. Romanka?? Niebieski przez Kotarnice nudny jak flaki z olejem. Ten sam na Słowiankę?? Nic podobno dla niektórych strasznego poza bocznym nachyleniem. Racza?? Rycerzowe?? Gdzie jest trudniej?? Macie niektórzy mega poziom i jak wyczytałem ostatnio na emtb "Beskidy to takie pagórki na które szkoda mi czasu" ale za wielu "was" nie ma a do tego znaczna część wątku traktuje o HT
Eastern Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Należy przyznać rację kolegom powyżej. Większość szlaków w Paśmie Policy wymaga konkretnych umiejętności, najlepszym przykładem jest w.w. żółty z Cyla w kierunku Mosornego - absolutny klasyk. Następnie Zielony z Hali Krupowej w kierunku Zawoi to bajka, wąsko, singlowo, technicznie. Co warto wspomnieć owe szlaki są bardzo opustoszałe przez większą część roku, co czyni je świetnymi pod rower.. i nie tylko, niestety (czyt. Motocrossowcy).
lucass3 Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 W każdym środowisku jest inne spojrzenie na skale trudności. Zjechanie choćby z Baraniej góry na HT nawet dla początkującego jest bez problemu wykonywalne, a taki czerwony ze Skrzycznego to w kilku miejscach dla mnie miazga, a to przecież dopiero P3 w środowisku enduro. Gdzie tam do P4 albo P5
beskid Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Tak tylko P4 i P5 to teren w stylu Ambon Szczeblowskich czy Perć Akademików w masywie Babiej lub Borkowskiego czyli poziom nie osiągalny przez zdecydowaną większość z różnych powodów. Bez ochraniaczy, pełnych kasków nawet nie ma co się wybierać.
detonator Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Moim zdaniem każdy ma swoją skalę trudności, poniekąd uwarunkowaną tym gdzie się było i na czym się śmiga. Najważniejsze żeby była frajda z jazdy Osobiście nie lubię zjazdów na których muszę walczyć o przeżycie
lucass3 Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Frajda z jazdy przede wszystkim, jednak w tym momencie stajemy w miejscu z rozwijaniem doświadczenia i techniki. Udana walka o przeżycie daje jednak spora dawkę satysfakcji i przesuwa kolejne granice
kamfan Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Większość szlaków w Paśmie Policy wymaga konkretnych umiejętności, najlepszym przykładem jest w.w. żółty z Cyla w kierunku Mosornego - absolutny klasyk. Następnie Zielony z Hali Krupowej w kierunku Zawoi to bajka, wąsko, singlowo, technicznie. Mniam... narobiłeś mi smaku Jedna z moich ulubionych tras to wjechać od Kojszówki na GSB (w 100% podjeżdżalne) i tak jak pisałeś później IMO zostają już jedne z lepszych szlaków w Beskidach Mój ranking: 1.) zielony granicą rezerwatu; 2.) czerwony z Cyla na Krowiarki (ale można odbić przy Główniaku i wyjechać prawie w samej Zubrzycy) 3.) żółty na Mosorny Na dokładkę robię jeszcze zawsze Jałowiec przez Smyraki i Kolędówkę, a powrót z Klekocin (a jak miałem lepszą formę to zaliczałem jeszcze Mędralową). Czyste MTB
detonator Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Udana walka o przeżycie daje jednak spora dawkę satysfakcji i przesuwa kolejne granice Coś w tym jest. W końcu jeszcze żyję
beskid Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Cały rejon Policy zrobił się bardzo atrakcyjny. Na Mosornym w końcu powstały trasy DH. Super jazda jest czarnym z Krupowej do Sidziny. Szybko i łatwo można z powrotem wjechać tą nową szutrówką pod schronisko. No i to co najlepsze o czym wspomniał @Eastern czyli minimalny ruch pieszy nawet w weekendy. Można grzać ile sprzęt wytrzyma.
detonator Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Super jazda jest czarnym z Krupowej do Sidziny Tym szlakiem w Żywieckim nie jechałem. Jak polecasz, to muszę kiedyś spróbować Problem w tym, że nie wiem czy to zrobię w tym roku, a jak wiemy szlaki w beskidach zmienne są...
atizylak Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 W bike worldzie jest opis szlaków na Paśmie Policy i zachwalają. http://portal.bikeworld.pl/artykul/turystyka/wycieczki_i_wyprawy_po_polsce/11787/sto_procent_pasmo_policy Trasy bardzo ciekawe a często bardzo trudne. Na Mosornym Groniu otwarto trasę do freeride'u którą też warto odwiedzić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.