JarekStary Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Zjeżdżałem nim w niedzielę,tzn.zielonym,i myślę że do wjazdu to kupa pchania.Z powrotem wjazd robiłem niebieskim na Kotarz ,czerwonym do Karkoszczonki i dalej prawie tak jak pisał Grzegorz.
detonator Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 Ja jutro jadę powalczyć w okolicach Skrzycznego, choć bardziej niż walka z przewyższeniami, to będzie "walka" z piechurami na szlaku, których pewnie będzie od groma
errwin Napisano 5 Czerwca 2015 Napisano 5 Czerwca 2015 @detonator Przy okazji kolego dzięki za wskazówki dotyczące Szlaku Harcerskiego, świetny ostry singiel. Skok adrenaliny zapewniony, szczególnie na HT i po "izotonikach" na Błatniej.
MarcoK Napisano 6 Czerwca 2015 Napisano 6 Czerwca 2015 Ktoś chętny w niedzielę Skrzyczne i okolice? Cześć, Ja bym z chęcią wyskoczył. Planujesz jakiegoś loopa czy z pkt A do pkt B? Ja z Zabrza jestem więc albo samochód albo pociąg, musiałbym rozważyć. Ile km chcesz zrobić? PS. chyba że ktoś chce się wybrać na rychleby? Pzdr, Marek
Buno Napisano 6 Czerwca 2015 Napisano 6 Czerwca 2015 Cześć,chyba zacznę spod Wisły- Salmopol-Malinowska skała- Barania góra- Skrzyczne i w dół klasykiem Jak starczy nogi to można zahaczyć o Błatnią na przykład. Wyślę Ci mój numer na pw, proponuję ok. 11:30 pod skocznią Małysza w Wiśle
detonator Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 W zeszły weekend uciekaliśmy z żoną przed burzą w śląskim. Trasa "ucieczki" przebiegała przez przełęcz Łączecko. Na owej przełęczy nie byłem już z rok czasu, a tam takie zmiany: Widzieliście już te zmiany ? Czerwony szlak w tym miejscu również odbija w innym kierunku i przebiega przez taką nową szutrówkę po czym odbija na stary przebieg. Już nie pisze jak ta przełęcz wyglądała tak 7 lat temu. Link do całej wycieczki: https://picasaweb.google.com/101977155750520821072/CzantoriaKubalonkaUciekamyPrzedBurza?authuser=0&feat=directlink
errwin Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Widzieliście już te zmiany ? Chyba zbudowali tą szutrówkę biegową znacznie wcześniej, bo już w zeszłym roku jadąc z Kiczor wpadliśmy na nią i był to spory odcinek, finalnie wylatujący pod przełęczą Kubalonki na wysokości Szpitala Pediatrycznego.
detonator Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Tak teraz patrzę w swoją galerię i ostatni raz na Łączeckiej byłem na jesieni 2013
beskid Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Tak odnośnie tego typu szutrówek w tamtych rejonach to czy wiecie może na jakiej zasadzie ustawiony jest zakaz wjazdu rowerów?? To odnośnie drogi z przeł. Salmopol w kierunki Malinowskiej Skały. To jednostkowy "szczególny" przypadek czy jednak takich kwiatków jest więcej??
detonator Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Właśnie sam się nad tym zastanawiałem, bo jeszcze gdzieś takie zakazy widziałem. Wczoraj akurat jechałem tą szutrówką i muszę przyznać, że rowerzystów naliczyłem co najmniej dziesięciu
errwin Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 "Kwiatków" jest więcej, chociażby słynny podjazd na Przysłop pod Baranią Górą http://lh3.googleusercontent.com/-P_khCt1fxk0/T6lCmfhfAZI/AAAAAAAAdXM/GqjFpXcXBns/s1152/DSC_8347.JPG Uzasadnienie ? Moim zdaniem wyłącznie "dupochron" lokalnych samorządów dla których trasy te służą do technicznej zwózki drewna i dla naszego bezpieczeństwa nie chcą nas tam wpuszczać !
MartinH Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Moje galerie z wypadu w Wyspowy i Gorce, gdyby nie wczorajszy upał to byłoby idealnie https://picasaweb.google.com/118155666108479221380/PerABeskiduWyspowegoMogielica4062015?noredirect=1 https://picasaweb.google.com/118155666108479221380/BajeczneGorceTurbaczIZielonyNaGorcKamienicki5062015?noredirect=1 https://picasaweb.google.com/118155666108479221380/UpalnyLubonWielkiPozegnanieZWyspowym6062015?noredirect=1
detonator Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 "Kwiatków" jest więcej, chociażby słynny podjazd na Przysłop pod Baranią Górą http://lh3.googleuse...52/DSC_8347.JPG Kurde, w którym to miejscu ten znak ?
errwin Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 @detonator W okolicach Stecówki, tak w połowie drogi miedzy przełęczą Szarcula a schroniskiem na Przysłopie.
beskid Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 "Kwiatków" jest więcej, chociażby słynny podjazd na Przysłop pod Baranią Górą http://lh3.googleusercontent.com/-P_khCt1fxk0/T6lCmfhfAZI/AAAAAAAAdXM/GqjFpXcXBns/s1152/DSC_8347.JPG Uzasadnienie ? Moim zdaniem wyłącznie "dupochron" lokalnych samorządów dla których trasy te służą do technicznej zwózki drewna i dla naszego bezpieczeństwa nie chcą nas tam wpuszczać ! Pytam dlatego, ze nigdzie poza tym rejonem czegoś podobnego nigdzie nie ma. Nawet od strony Żywca czyli wjazdy z Lipowej czy Węgierskiej. O reszcie Beskidów nawet nie wspominam. Samorząd nic do sprawy nie ma bo na tym terenie "panem i władcą" są Lasy Państwowe. Dlatego może ktoś coś się dowiedział bo jakąś podstawę prawną muszą mieć. Nie można tak sobie ustawiać znaków. W czasach gdzie notorycznie zrywka dewastuje szlaki i nie raz trzeba robić miejsce ciągnikowi teza o "dbałości o nasze bezpieczeństwo" była by hipokryzją do kwadratu.
MartinH Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Dla mnie te zakazy to bezsens, w dodatku w ogóle nie do wyegzekwowania, bo policji czy straży miejskiej tam nie spotkałem nigdy A wracając do przeł. Łączecko to ja zawsze po zjeździe z Kiczorów wbijałem się na prosto w singla (niebieski?) i później na czerwony
erzurum Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 w tej chwili taki przeskok jest nielegalny, tam są prywatne tereny stąd ten objazd.
MartinH Napisano 7 Czerwca 2015 Napisano 7 Czerwca 2015 Jest jedno miejsce gdzie co chwilę płot jest zburzony
detonator Napisano 8 Czerwca 2015 Napisano 8 Czerwca 2015 Dla mnie te zakazy to bezsens, w dodatku w ogóle nie do wyegzekwowania, bo policji czy straży miejskiej tam nie spotkałem nigdy Też mi się tak wydaje. Nic tam złego nie robimy, nie ma hałasu itp choć w sumie temat "niechęci" do nas na takich drogach, czy też nawet na szlakach, to odrębny temat ( w weekend niestety, w okolicy Baraniej spotkałem się ze sporą niechęcią do nas )
Qbek84 Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 W miniony długi weekend zrobiłem dwa wypady, z tym jeden przez trasę, o którą pytałem parę stron wcześniej, czyli: Lipowa --> Bielsko - Biała --> Szyndzielnia --> Klimczok --> Błatnia --> Brenna --> Kotarz --> Salmopol --> Szczyrk --> Lipowa Z mojej perspektywy wjazd czerwonym na Szyndzielnię bezproblemowy, powyżej trzeba złapać oddech i żółtym na sam Klimczok też podjechałem. Później fajny zjazd żółtym na Błatnią, gdzie przy okazji na kamieniach przebiłem oponę i musiałem przez resztę trasy co pewien czas dopompowywać. Z wdrapaniem się z Brennej na Kotarz niebieskim też nie ma problemu, ale że mnie trochę siły opuściły przez ten mozolny na początku asfalt - częściowo pchałem i przed końcówką (techniczna-apetyczna) walnąłem się z 45 minut na łące. Do pełni szczęścia brakło energii i z Salmopolu sturlałem się asfaltem do Szczyrku i dalej, ale ciekawiej byłoby przez Malinowską Skałę wjechać na Skrzyczne i tam niebieskim do Ostrego. Także polecam tę trasę i jak nie braknie siły to zakończyć przez Skrzyczne.
grzegorzkm Napisano 9 Czerwca 2015 Napisano 9 Czerwca 2015 Szlaki bardzo dobrze znane tutejszym bywalcom , trzeba było z Salmopolu jechac droga pozarowa za Malinow i sciezyna wbic sie na czerwony szlak , pozniej na laczacy niebieski z zielonym i zołtym szlakiem, jest lekko pod gorke , ale lepiej tak niz asfaltem. . No i zjazd do Ostrego zołtym .
errwin Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Panowie potrzebuję informacji na temat niżej prezentowanego szlaku, zastanawiam się na kierunkiem jazdy - zielonym od Malinowa w dół do Soliska i żółtym w górę na Salmopol czy lepiej na odwrót czyli żółtym w dół i zielonym w górę. Jako priorytet stawiam jak najmniej wypychu na korzyść ostrzejszego zjazdu. Jeżeli miał ktoś okazję zaliczyć ten rzadko uczęszczany fragment to proszę o opinię, nadmienię że jeżdżę na HT. http://mapa-turystyczna.pl/route/z5jo
detonator Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Kurcze, nie jechałem tym zielonym, ale wydaje mi się, że słusznym będzie kierunek żółty na Salmopol i zjazd zielonym PS Skąd taka "dziwna" trasa ?
errwin Napisano 10 Czerwca 2015 Napisano 10 Czerwca 2015 Skąd taka "dziwna" trasa ? Zwykła ciekawość bo prawie nikt tam nie jeździ, a poza tym pasowałaby mi taka pętla ze Skrzycznego aby później spaść poniżej czerwonego na szutrówkę która leci do Przysłopu Pod Baranią. Kiepsko nawet o jakieś info w internecie, także ten
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.