Skocz do zawartości

[katowice] wypady w góry. Cz. 2

Mieciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczorajszy wypad na Pilsko, który prawie by się nie powiódł po tym jak zgubiliśmy na Słowacji szlak i błądziliśmy po stromym zboczu porośniętym przez krzewy borówek, a w wyższej partii przez gęstą kosodrzewinę. Ale bez oceny odcinka, który zgubiliśmy stwierdzam, że od strony Słowacji Pilsko całe do podjechania w siodle :)

I jeszcze jedno, jakby ktoś szukał skrótu między Halą Lipowską, a przełęczą Bory Orawskie, to jest nowy szlak żółty, bardzo przyjemny, ale zw. na nachylenie do jazdy tylko od strony Lipowskiej.

Foty: https://plus.google.com/u/0/photos/118155666108479221380/albums/6068704205617059857

Trasa: https://www.endomondo.com/workouts/422660401/5799208

PA102069.JPG

PA102082.JPG

PA102100.JPG

Napisano

Korzystając z tematu zapytam: ile Ci trzymają czasu na jednym akumulatorze te lampki (rowerowa i czołówka)? Też się zastanawiałem nad podobnym zestawem, ale gdzieś wyczytałem że niby czas trzymania na baterii to jakieś 3-4 godziny a to wtedy na takim całonocnym wypadzie trzeba mieć chyba masę zapasowych akumulatorów. Ja to czytałem akurat o trochę innym modelu, wiec może te trzymają dłużej...

Napisano

no jesli jedziesz cały czas na maxa to ok 3godz. ale przy podjazdach nie trzeba na tak duzym swietle jechac , mi wytrzymała cała noc , czołowka tak samo , ogolnie polecam zestaw.

Napisano

O ładnie  :thumbsup:   Luda dziś w było w Beskidach co nie miara nie ? 

Na Stecówce byliście z tego co widzę po 10:00. My byliśmy przed 12:00 w tym miejscu, a kręciliśmy po Okolicach Istebnej, Jaworzynki itp

Napisano

Moje propozycje na niedziele to :

-Jura czerwony pieszy  ,start w Częstochowie meta w Ogrodzieńcu ~85km lub Olkuszu ~130km :whistling: .

-Beskid Mały, start i meta w BB. http://mapa-turystyczna.pl/route/zsk8 tylko 70km ,a wychodzi ponad 3km przewyższenia :teehee:. Zawsze można skrócić jak coś np.zjechać do Żywca.

Na niedziele przewidują 19stopni bez opadów.

Napisano

Informacyjnie - byłem jakieś miesiąc temu na zielonym szlaku od Porąbki, zaraz na początku leśnego odcinka jest wypych, ciężki, długi i stromy po głazowisku w glinianej rynnie, kończy się kawałek przed Bukowskim Groniem.

Napisano

Dzięki za wskazówki. Wiedze,że na szczęście można to ominąć jadąc z Porąbki asfaltem do Milerzyska i tam wbić na zielony. Nie podoba mi się też ten czarny na początku- za szybko idzie w góre jak na taki krótki odcinek. Fajny natomiast wydaje sie być niebieski z miejscowości Kozy(największa wieś w Polsce :w00t: ) biegnie zboczem Hrobaczowej Łąki przez las bukowy.

Napisano

Co do Beskidu Małego i tej trasy to jest nie do zrobienia jak na ten czas. Poza tym ona nie może mieć "tylko" 70 km bo tzw. "usemka" z Porąbki przez Gościniec Kocierski i Łamaną Skałę to ok 65km. Nawet przy bardzo mocnym tempie trzeba na to do 5/6 godzin z czego i tak część to szosa. Tu jest praktycznie wszystko teren a gdzie Hrobacza nie wspominając o "rzeżni" niebieskim na Czupel.

Napisano

Pany to gdzie w koncu jedziecie, kiedy i o ktorej? Bo pisalbym sie tez na cos w sobote, ale z rana. Tak zebym o 15/16 byl juz z powrotem w Katowicach.

Moglbym zgarnac autem jedna osobe z rowerem z Kato lub po drodze

Napisano

Zależy mi na tym,aby przynajmniej zaliczyć Łamaną Skałę.

Więc też Leskowiec i Groń jak nie byłeś a to prawie płasko i świetny szlak. Ten zielony na Kocierską "zje" sporo czasu i nie jest za ciekawy. Olał bym go i poleciał z Porąbki do Wielkiej Puszczy szosą i wbił się w niego na Targanickiej.

Napisano

Ja bym był za górami.

Ok czyli jedziemy w Beskid. :thumbsup:

Pany to gdzie w koncu jedziecie, kiedy i o ktorej? Bo pisalbym sie tez na cos w sobote, ale z rana.

Ja też jadę autem do BB.

Jeżeli ktoś z Katowic to najlepiej pociągiem o 6:42 w BB jest o 7:40. Później trzeba jeszcze dojechać 8km asfaltem do miejscowości Kozy- ja tam zostawiam auto. Koło urzędu gminy zaczyna sie niebieski szlak-miejsce startu. Będę tam czekał od około 8:00.

Tak zebym o 15/16 byl juz z powrotem w Katowicach.

Na tą godzine nie ma szans zrobić całej trasy. Musiałbyś "trochę" skrócić trasę ,gdzieś z przełęczy Przysłop Cisowy zjecahć czerwonym  i wracać do auta.

Napisano

Na tą godzine nie ma szans zrobić całej trasy. Musiałbyś "trochę" skrócić trasę ,gdzieś z przełęczy Przysłop Cisowy zjecahć czerwonym  i wracać do auta.

Ok dzięki za info. W takim razie trudno, ja odpadam. Niestety nie mogę w tą sobotę poświęcić całego dnia bo o 17 muszę stawić się na hucznych urodzinach brata :) Najwyżej zrobię tu gdzieś w okolicy jakąś krótką trasę. 

Napisano

Hmm a co tam sie dzieje w Rogożniku? Może ja bym się przejechał. Tylko co tam jest? I do której? Chciałbym o 15 być już w Katowicach, da rade?

EDIT:
A dobra widze już, ze sa jakies mistrzostwa. Ale start mojej kategorii wiekowej jest dopiero o 15:00 więc odpadam :(

Napisano

Owszem nie ma takiego funu jak w górach ze względu na dużo krótsze podjazdy i zjazdy, brak trudniejszych technicznie elementów ale gwarantuje ci że podczas startu zmęczysz się dużo bardziej niż podczas wypadu w góry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...