Skocz do zawartości

[przerzutka] XT 772 z kasetą 12-27 - będzie OK ?

holdegron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Chciałbym spróbować założyć kasetę 12-27 (taki zakres jest dla mnie doskonały).

W dokumentacji do przerzutki XT 772 piszą że obsługuje ona kasety 11-32 i 11-34 oraz

że NIE obsługuje 11-28.

Zastanawiam się co może się pogorszyć w działaniu z mniejszą kasetą.

Czy ktoś może robił podobny eksperyment ?

Rob

Napisano

Co do tej dokumentacji to patrz z przymrużeniem oka. Pamiętaj że jest kaseta slx 11-28, z którą bez problemu i slx i xt obsługują. Wiele osób jeździ na takich kasetach i raczej się nie skarżą. Odchylenie pantografu slx i xt jest takie samo, więc dedykowaną kasetą musi działać. A 28 czy 27 zębów to przerzutka nie zauważy jak jej nie powiesz :D

• Mod Team
Napisano
Odchylenie pantografu slx i xt jest takie samo, więc dedykowaną kasetą musi działać.

Dedykowana kaseta w tym przypadku to 11-32 i 11-34, nic nie musi działać.

Sam mam problem z poprawnym działaniem i regulacją RD M-772 przy kasecie SLX 11-28, zębatki są mniejsze i górne kółko jest dalej od nich (w moim przypadku od zębatki 28 są to ~2-3 cm) i nie działa to zbyt dobrze, aczkolwiek są ludzie, którym udaje się to wyregulować i działa.

Napisano

Ja również swojego xt nie potrafie idealnie wyregulować z kasetą 11-28. Podejrzewam że z 11-27 będzie tak samo, bo zestopniowanie w obu jest podobne.

Napisano

Miałem problem z kasetą slx 11-28, xt shadow i łańcuchem connexa.

http://www.forumrowerowe.org/topic/92878-precyzja-zmiany-biegow-pogorszenie-po-wymianie-kasety-na-slx-i-lancucha-na-connexa/page__hl__%20shadow%20%20connex

Po zmianie na hg53 shimano wszystko ładnie działało, teraz ten napęd ma nastukane 9tys km i nie pamiętam kiedy ostatnio były z nim problemy, nawet z łańcuchem connexa.

Z tym, że u mnie problem był nie tam gdzie się wszyscy obawiają, czyli przy największej zębatce, a przy małych 13 i 14z.

Napisano

Najpewniej tak, ale IMO tylko z niektórymi łańcuchami i na niektórych modelach haków przerzutki. Coś tak jakby brakowało zakresu w śrubce regulującej odchylenie przerzutki. Przy niektórych kształtach haków coś nie działało i zamiast zebrać 1-2mm materiału w miejscu, w którym korpus opiera się o mocowanie, poszli na łatwiznę i zapisali, że 11-28 jest niekompatybilna, mimo że w większości wypadków działa bez problemu, lub z przejściowymi problemami (zanim łańcuch się lekko rozciągnie lub zanim podpiłujemy hak).

Napisano

Miałem problem z kasetą slx 11-28, xt shadow i łańcuchem connexa.

[Precyzja zmiany biegów] pogorszenie po wymianie kasety na SLX i łańcucha na Connex'a - Napęd rowerowy - Forum Rowerowe - Największe w Polsce

Po zmianie na hg53 shimano wszystko ładnie działało, teraz ten napęd ma nastukane 9tys km i nie pamiętam kiedy ostatnio były z nim problemy, nawet z łańcuchem connexa.

Z tym, że u mnie problem był nie tam gdzie się wszyscy obawiają, czyli przy największej zębatce, a przy małych 13 i 14z.

rd-m772 faktycznie ma problemy z kaseta 11-28, 11-30 obsluguje bez problemu, a moze u mnie wina rowniez lancucha connexa ?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Podnoszę temat bo sam mam dylemat z wyborem przerzutki do kasety 11-28. Dla mnie ta kaseta ma idealne przełożenia dla mojej jazdy a czytając wasze odpowiedzi nie wiem jaki model xt lub slx kupić.

Korba 48x36x26 i manetkia xt 770, łańcuch connex.

Napisano

tobo popraw post, bo nie wiadomo o co chodzi :)

Dlaczego nie wiadomo? Niektóre haki pozycjonują niżej przerzutkę w stosunku do zębatek niż inne, przerzutka jest odsunięta niżej od osi koła. W przypadku niekompatybilności kasety i przerzutki może to dodatkowo wpłynąć na zmniejszenie precyzji działania lub zwolnienie szybkości zmiany przełożeń.

Napisano

Podnoszę temat bo sam mam dylemat z wyborem przerzutki do kasety 11-28. Dla mnie ta kaseta ma idealne przełożenia dla mojej jazdy a czytając wasze odpowiedzi nie wiem jaki model xt lub slx kupić.

Korba 48x36x26 i manetkia xt 770, łańcuch connex.

Potwierdzam to co wyżej napisano że xt 772 shadow średnio działa na kasecie 11-28. Po zmianie kasety na 11-32 chodzi bezproblemowo.
Napisano

shadow 772 z kasetą 11-28 działa kiepsko. Działał u mnie na tyle źle, że w akcie desperacji kupiłem nową przerzutkę, wyprostowałem idealnie hak i dalej było źle.

Po zmianie kasety na 11-32 problem ustąpił jak ręką odjął.

Na nic zdało się piłowanie haka żeby przybliżyć górne kółko przerzutki do kasety. To tylko pogorszyło sprawę.

Napisano

Widzę że dyskusja nabrała rumieńców.

Powtórzę że przerzutki jeszcze nie mam a na moje zapytanie do sklepu internetowego jaką kupić do tej kasety polecono mi SLX RD-M662 jako lepiej pasującą do kasety 11-28 pochodzącej z tej samej grupy SLX. Od biedy mogę założyć kasetę 11-32 ale ta jest za "miękka" dla mnie i 11-28 ma idealnie zestopniowanie na szosę. Jeśli ktoś mi zaproponuje rower szosowy to wyprzedzę propozycję i odpowiem że crossem jeżdżę tylko po asfalcie ale trasy jakie wybieram czasem prowadzą na takiej jakości nawierzchni że na "szosie" przejazd byłby co najmniej kłopotliwy.

Dodam jeszcze że oczywiście wymienię linki i pancerze.

Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc w doborze przerzutki.

Napisano

ogolnie jak Ci sie ta zmieniarka podoba to kup powiniena dac rade, umnie na stojaku bylo fatalnie, po wyjezdzie w teren niedogodnosci nie dostrzeglem

Napisano

Kup RD ze średnim wózkiem. Jeździłem na SLX-ie M662 ze średnim wózkiem z kasetą 11-25 i było ok. Jeszcze wcześniej miałem z tyłu tiagrę z krótkim wózkiem i kasetą 11-28 i też ok, zmiana przełożenia była natychmiastowa. Ale to już klasyczna konstrukcja.

Napisano

2i regulaminu

Też się zastanawiam na średnim wózkiem chociaż z pojemności wynika że trzeba założyć długi, ale kto trochę jeździ nie używa przełożeń 1-3 lub 9-1 a reakcja zmieniarki powinna być szybsza.

Pisałeś że używałeś średni wózek z kasetami 11-25 i 11-28 a z jaką korbą to działało?

Napisano

W tym tygodniu zakładam nowy napęd. korba M582 44-32-22, kaseta LX 11-28 , łańcuch HG53 i nową przerzutkę XTR M960 z długim wózkiem. dam znak jak się sprawuje ten zestaw, jak tylko kurier mi dowiezie zabawki.

11-28 z korbą 44-32-22 na średni wózek to chyba nieco, za duża pojemność napędu - 39 (średnie wózki maja zazwyczaj ok 33z) . do kasety 11-25 z korbą 42- 32 - 22, myślę że spokojnie można dać średni wózek.

Napisano

2i regulaminu

Korba HTII 44 jak i 42/32/22, z resztą korba chyba nie ma nic do rzeczy, jedynie kwestia odpowiedniej długości łańcucha. Na Twoim miejscu dałbym jakąś starszą szosową np. ultegrę z krótkim wózkiem jak nie jeździsz po krzakach :) o wiele lżejsza i szybsze działanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...