Skocz do zawartości

[Kaseta] Co wybrac Sram 5.0 czy Shimano Hg50...

Młody DG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Doradźcie co wybrać, którą kasete czy Sram 5.0 (11-32)albo Shimano Hg50...lub cos innnego,ale 8.

Jaki łancuch...pc-48??

Kaseta bedzie używana w górskim terenie.

Dzieki za odpowiedź:-)

Napisano

uzyj opcji szukaj, nawet niedawno temu Marix stał przed podobnym wyborem i był temat o tych kasetach i dosc sporo wypowiedzi tam było, poszukaj, moze to gdzies na 2 albo 3 stronie bedzie.

ja tez sie waham miedzy tymi kasetami, ale chyba bede brał 5.0 + PC 48 :)

Napisano
Doradźcie co wybrać, którą kasete czy Sram 5.0 (11-32)albo Shimano Hg50...lub cos innnego,ale 8.

Tu nie ma za bardzo co doradzać. Obojętnie co weźmiesz z Shimano lub Srama będzie sprawowało się podobnie. Korzyść Srama 5.0 do Shimano HG50 to mniejsza waga o kilkadziesiąt gram.

Napisano

sram 5.0 bo:

jest lzejszy

technologia hyper glide

bo wg mnie jest najlepsza osmio rzędową kasetą jaka jest w tej chwili dostępna na rynku.

jesli jestes amatorem to nawet tego nei poczujesz, wiec wez to co tansze :)

lancuch, pc48 w zupelnosci wystarczy.

i zgadzam sie z przedmowcami. nie chce sie wam kliknac w szukaj i zasmiecacie to forum i pisze sie po 15 razy o czyms co bylo napisane raz i konkretnie.

Napisano

SRAM- lżejsza, ładniejsza, ciszej i szybciej zmienia biegi. I można na niej sporo zrobić kilometrów. Moją stara 5.0 ujeżdza brat a ja właśnie kupiłem nową za 53zł :mrgreen:

Napisano

SRAM:

lżejsza - tak

szybciej zmienia biegi... to badziej zależy od dobrego ustawienia przerzutek i stanu (czystości) napędu

trwalsza - nie

Jeśli cenisz trwałość wybierz Shimano - 14 tyś. km i dalej chodzi pięknie!! (w tym wyjazdy w góry, maratony, jazda zimą). Użytkownicy 5.0 zwykle twierdzą, że jest trwała bo wytrzymała.... 5 tyś. km :).

Ale jak wiadomo, coś za coś... 97 gram roweru więcej... (dla 11-32 Sram 5.0 i 11-30 Shimano HG50).

Napisano

axi dobrze gadasz :P

Też nie bardzo wiem dlaczego SRAM ma szybciej zmieniać biegi jak i SRAM i SHIMANO stosują tą samą technologię nacięć HG. Poza tym dlaczego kaseta SRAMa ma ciszej zmieniać biegi to też nie mam pojęcia. A w przypadku trwałości to kasety SRAMa zazwyczaj wypadają troszkę gorzej od SHIMANO.

Napisano

Im wyższy model tym lepiej.

Nie prawda. Łańcuch powinien być w tej samej grupy co kaseta lub grupę wyżej. Im droższy łańcuch tym twardszy i gdy kaseta będzie bardziej zużyta nie dopasuje się i będzie przeskakiwał.

Napisano
Nie prawda. Łańcuch powinien być w tej samej grupy co kaseta lub grupę wyżej. Im droższy łańcuch tym twardszy i gdy kaseta będzie bardziej zużyta nie dopasuje się i będzie przeskakiwał.

A według mnie nie prawdą jest to co mówisz. Dlaczego tak uważam? Zapraszam do dyskusji w tym temacie http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?showtopic=8976&st=22 - tam wytłumaczyłem mniej więcej dlaczego uważam tak jak napisałem. Oczywiście mogę się mylić, ale jeżeli się mylę to proszę mnie uświadomić jak to działa :) A poza tym nawet najtwardszy łańcuch się wyciąga więc dopasuje się do zębatek.

Napisano

Z tą rewelacyjną trwałością kaset Srama to przesada. Co to jest 5 tyś.... mnie najbardziej razi w tych kasetach to że się wyginają jakby z plasteliny były zrobione, czasem nawet potrafią połamać się zębatki. A 5 tyś, to na zwykłym wolnobiegu robi się bez problemu.

Napisano

Nie jestem metalurgiem ale jeżeli łańcuchy i kasety są podzielony na grupy to czemuś to służy. Wyższe kasety Srama są robione z alu niższe ze stali chromowanej łańcuchy są również robione pod nie. Tani łańcuch bardzo szybko zetrze ząbki kasety bo się będzie szybko rozciągał. Drogi łańcuch dłużej będzie opierał się rozciąganiu i na taniej kasecie, która jest miękka nie będzie mógł trafić w ząbki.

Napisano
Drogi łańcuch dłużej będzie opierał się rozciąganiu i na taniej kasecie, która jest miękka nie będzie mógł trafić w ząbki.

A dlaczego ma nie trafić w ząbki? Jeżeli się nie rozciągnie to będzie przecież trafiał perfekcyjnie między ząbki.

Z tą rewelacyjną trwałością kaset Srama to przesada. Co to jest 5 tyś.... mnie najbardziej razi w tych kasetach to że się wyginają jakby z plasteliny były zrobione, czasem nawet potrafią połamać się zębatki. A 5 tyś, to na zwykłym wolnobiegu robi się bez problemu.

Też sporo o tym czytałem, ale nie wiem czy te problemy występują przy obecnych Sramach. Może przy starszej produkcji tak było, albo był akurat okres co wyszła wadliwa seria.

Napisano

SRAM- lżejsza, ładniejsza, ciszej i szybciej zmienia biegi. I można na niej sporo zrobić kilometrów. Moją stara 5.0 ujeżdza brat a ja właśnie kupiłem nową za 53zł :mrgreen:

Tooreck ja tez chce za 50zeta srama 5.0 na allegro ponizej 70 nie uwidzisz :D

Napisano

(...) Wyższe kasety Srama są robione z alu niższe ze stali chromowanej łańcuchy są również robione pod nie. (...)

Hehehe.. a to dobre... super drogie kasety pokazowe są najwyżej robione z aluminiuum. Taka kaseta jest one-race-only.

Jedynie PAJĄK na którym są osadzone zębatki w wyższych modelach są wykonene z aluminium (dzięki trzemu nie jest potrzebna pełna zębatka, a jedynie jej "brzeg" co pozwala zaostrzędzić masę: np. LX 9speed (bez pająka) 440g, XT 9s (z alu pająkiem) 300g (obie kasety w przypadku 11-34)).

Wszystkie kasety Shimano i Srama mają stalowe koronki. (jedynie w XTR'ze 4 największe koronki są z tytanu, który jest cięższy, ale trwalszy od aluminium, a przy wielu ząbkach nacisk łańcucha rozkłada się na dość sporo ząbków).

A co do pytania o łańcuch, to aktualnie używam łańcucha HG50, ale nie jestem w pełni z niego zadowolony... generalnie jest w miarę trwały, ale kilka razy się zerwał... co kosztowało mnie trzykrotnie utratę haka :/ dlatego teraz będę chciał spróbować łańcuchów serii Sram PC-5x

Napisano

Axi nie obraź sie, albo nie to że nie wierze w twoje umiejetności :P (Polak wszystko potrafi), ale jak zerwany łancuch spowodował takie szkody??

Pytam, bo chciałbym uniknąć takiego doswiadczenia :D w przyszłości:)

Ja jak ostatnio straciłem hak to razem z przerzutką- wyrwałem w beskidach i musiałe z buta iść 15km na dworzec:( Ale był jeden + z górki dało sie zjeżdzać:D

A co do łańcucha to pc-48 to może wystarczy??

Prawie zawsze na nim jeździłem, na Sram'ie 5.0 i nie narzekałem na niego.

Napisano

Osobiście nudzi mnie walka zwolenników srama i shimano. To jak gadanie o windowsie i linux-ie. Zależy kto czego do czego używa. Ja z shimano miałem niemiłe przejścia (1300km rozleciała się deorka), kupiłem srama 5.0 (11-28) szczerze mówiąc z braku kasy w owym czasie (bodaj 79zł), ale w tej chwili nie zamieniłbym ją na inna kasete. Ludzie .... za taką kase taki sprzęt .... czego tu więcej wymagać?

Napisano

I jeszcze się wtrące - moja sramka ma bodaj 3000km na dziś dzień - obiecuję, że ja rozkręce, popstrykam fotki (ale do dopiero w weekend majowy) i wrzuce na forum. Wcale nie jest tak bardzo zjechana. Używam ig-51, napęd czyszcze dość regularnie (200-300km?), używam FL Dry (ale już niedługo przerzucam się na CC :D) w deszczowe dni raczej nie jeżdże i generalnie bardzo jej w dupe nie daje :P

Napisano

Axi nie obraź sie, albo nie to że nie wierze w twoje umiejetności :P (Polak wszystko potrafi), ale jak zerwany łancuch spowodował takie szkody??

Widać mam pecha.... łańcuch pękał podczas zmiany biegu i otwartym ogniwem zahaczał i pociągał za wózek przerzutki... dwa razy jako że pod górkę w terenie to się nieraz dość ciśnie to tego niezauważyłem i pociągnąłem dalej i urwałem hak. Innym razem na asfalcie się wypłaszczyło, wrzuciłem cięższe przełożenie i nagle czuję że coś jest nie tak... haka nie urwałem, ale naciągnąłem/wygiąłem, tak że do domu wróciłem mając z tyłu wrzucające się tylko 2 i 5, a hak i tak trzeba było wymienić.

Pytam, bo chciałbym uniknąć takiego doswiadczenia :D w przyszłości:)

Nie zmieniać pod dużym obciążeniem :P i nie jechać ze świeżo nasmarowanym łańcuchem niewytartym z nadmiaru smaru w piasek :D.

Napisano

To rzeczywiście masz pecha-niezazdroszcze :)

Wsumie to jeszcze nigdy mi łancuch się nie zerwał...obym miał tak dalej :D

Dzieki za odpowiedz :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...