kosmonauta80 Napisano 7 Listopada 2012 Napisano 7 Listopada 2012 Dostrzegłem podczas przeglądu, że podczas kręcenia się na bębenku delikatnie ósemkowała mi kaseta Jakie mogą być konsekwencje tego faktu dla napędu? Szybsze zużycie łańcucha?
paweloko Napisano 7 Listopada 2012 Napisano 7 Listopada 2012 Pewnie masz na myśli wolnobieg, jest to częste w wolnobiegach. Powodem może być krzywo nagwintowana piasta. Nie wiem czy są jakieś poważne konsekwencje czegoś takiego, raczej niema się czym przejmować bo i tak nic z tym się nie da zrobić.
lyndowss Napisano 7 Listopada 2012 Napisano 7 Listopada 2012 Dostrzegłem podczas przeglądu, że podczas kręcenia się na bębenku delikatnie ósemkowała mi kaseta Jakie mogą być konsekwencje tego faktu dla napędu? Szybsze zużycie łańcucha? Wrzuć zdjęcie. Żadnego szybszego zużycia nie zauważysz o ile jakieś jest. Tam nie ma prędkości obrotowej w tysiącach na minute i nie robi to jakieś znaczącej różnicy. Jeżeli masz wolnobieg czy kasetę to może falować. W kasecie mniej, bo lepszy punkt podparcia i wykonanie. W wolnobiegu bardziej. Wymień jak najszybciej piastę/koło na kasetę, bo skończy się to tak jak poniżej na filmiku. Chyba, że jeździsz tylko po bułki.
Mod Team Puklus Napisano 7 Listopada 2012 Mod Team Napisano 7 Listopada 2012 Niska jakość piasty i nawet kaseta popadnie w fale Dunaju, wynika to stąd że bębenek jest nie współosiowo z korpusem piasty. O ile z wolnogiebiem nie ma sensu ani możliwości walki tutaj można sie pokusić o nią ale jak sie przegra będzie jeszcze gorzej
kosmonauta80 Napisano 7 Listopada 2012 Autor Napisano 7 Listopada 2012 Tu ewidentnie koronki kasety są krzywe.
Mod Team Puklus Napisano 7 Listopada 2012 Mod Team Napisano 7 Listopada 2012 Tak jeżeli kaseta jest zwichrowana też będzie taki objaw ale po paru młotkach jej sie odechce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.