Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Wymiana - sensowność

Auditore

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

noszę się z wymianą tylnej przerzutki - obecna to Shimano Acera, dokładnie taka jak na zdjęciu poniżej:

104_1.jpg

Chciałem się dowiedzieć, czy jej wymiana wpłynie jakoś istotnie na jakość przerzucania przełożeń? Czy zależy to raczej od manetki? Z obecną przerzutką problem jest taki, że co jakiś czas trzeba ją od nowa regulować, gdyż zaczyna zmieniać biegi znacznie gorzej niż zaraz po regulacji. Do tego dochodzą oczywiście dość już znaczne luzy.

Chciałbym ją wymienić na coś raczej używanego. Jakiej klasy osprzęt mógłby poprawić potencjalnie jakość przerzucania? Mowa oczywiście o Shimano, a manetka, z jaką przerzutka owa ma współpracować, to Deore na 9 biegów.

Przy okazji, jeśli ktoś ma coś w miarę sensownego na sprzedaż w cenie powiedzmy ok. 60zł, to proszę pisać na PW.

Z góry dzięki za opinie i pozdrawiam,

A.

Napisano

cześc,

Oczywiście, ze wymiana przerzutki wpłynie na szybkość przełożeń i podniesie komfort jazdy

To, że ci sie rozregulowuje to pewnie luzy, poza tym Acera ma słabą sprężyne

Zakładam ze manetkę masz shimano poleciłbym ci Alivio, Deore LX

lub trochę droższe SLX lub Deore XT

Napisano

Dzięki za wypowiedź! Oczywiście z chęcią przeczytam również opinie innych.

Zakładam ze manetkę masz shimano

manetka, z jaką przerzutka owa ma współpracować, to Deore na 9 biegów.

Napisano

Od siebie mogę szczerze polecić Deore LX, uzywke wyrwiesz za około 80 zł. Komfort zmiany biegów znacznie Ci się polepszy, jak również szybkość.

Pozdrawiam

Napisano

W poprzednim tygodniu wymienilem wlasnie Acere na Alivio 2011. Mam naped 8 biegowy i dopiero teraz odczulem znaczna poprawe. Wszystko leciutko chodzi i nawet zmienia biegi pod obciazeniem:) Takze moge polecic. Swoja w serwisie dostalem za 111 zl ale sa promocje w necie za 99 zl.

Wysyłane z mojego GT-I5800 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Również mogę polecić Deore LX. Ja do tego mam model z odwrotną sprężyną, i działa wyśmienicie :) Szukaj też używek na allegro. Stare serie XT czy LX można tanio wyrwać w super stanie, a posłużą baaaardzo długo :)

Napisano

Od siebie dodam, że zanim wymienisz przerzutkę sprawdź stan linki i pancerzy. Piszesz, że rozregulowuje się, więc zły stan linki może na to wpływać. A jak chcesz wymienić przerzutkę, to chłopaki już Ci doradzili.

Napisano

Radze po 1 popolować na allegro na części z demontażu- praktycznie za cena nowego alivio ze sklepu mam xt na tyle ;)

Po 2 często zmiana linek i pancerzy albo chociaż ich wyczyszczenie nasmarowanie i fachowa regulacja czynią cuda.

po 3 może coś wyżej od alivio- to całkiem dobre przerzutki, ale łapią dość szybko luzy na tej śrubie mocującej.

• Mod Team
Napisano

Wątpię żeby ta acera pracowała tak źle żeby było widać znaczącą różnice w stosunku do alivio, ma duże kółka wiec powinna być cichsza. Niemniej jednak linki, pancerze i oczywiście manetki ... wszystko po zsumowaniu daje efekty, negatywne w postaci skakania, lenistwa itp. jeżeli sa zużyte ( linki pancerze) bądź cicha precyzyjna i szybka praca w przypadku nowych lub zadbanych elementów. Sama przerzutka to mniej więcej tyle co sportowe pasy na maluchu, niby wygląda fajnie i zadziornie ale tylko wygląda.

Oczywiście jeżeli jest zużyta, ma luzy jest rozklekotana czy sprężyna już straciła wigor to trzeba ja wymienić.

Napisano

Dzięki za wszystkie wypowiedzi. Oczywiście przerzutka ma już prawie całkowicie wyrobione kółeczka (straciły ząbki), do tego dochodzą dość znaczne luzy w śrubie mocującej, owych kółeczkach i chyba również na wózku (ale tego nie jestem teraz pewien, nie pamiętam).

Manetkę już zmieniłem na Shimano Deore:

8_32656_07_02_08.jpg

i według mnie działa ona znakomicie po zmianie z popularnego STEF'a:

shimano%20ST-EF29%208sp.jpg

Na weekend zmienię również linkę i pancerz na nowe (postaram się kupić coś lepszej jakości, jeśli tylko będzie dostępne w którymś sklepie rowerowym w pobliżu).

Czy przerzutka klasy Deore będzie już lepszej jakości? Czy nie złapie takich luzów na śrubie mocującej?

Mam na myśli ten model, jednak z kółeczkami na uszczelnionych łożyskach maszynowych Tacx:

24088.jpg

• Mod Team
Napisano

Wiesz Każda z czasem złapie luz na śrubie mocującej z racji swojej konstrukcji, po prostu ciągle sie tam "czuchra" w technologii shadow nie ma tego problemu jednak całą prace wykonuje tam wózek i na nim sie pojawią luzy. Deore jest wydaje mi sie optymalną przerzutką, SLXa nie bierz za duzo z nim kłopotów w ostatnim czasie, ja osobiście nie lubię loterii typu będzie ok czy nie.

Napisano

Dzięki za wszystkie wypowiedzi...

...Na weekend zmienię również linkę i pancerz na nowe (postaram się kupić coś lepszej jakości, jeśli tylko będzie dostępne w którymś sklepie rowerowym w pobliżu).

Czy przerzutka klasy Deore będzie już lepszej jakości? Czy nie złapie takich luzów na śrubie mocującej?

Deore jest OK.

Natomiast w temacie linek i pancerzy, polecam zainwestować kilka złotych więcej w nierdzewne ;)

Napisano

Tak też zrobię. Jeśli mają zapewnić przyjemniejszą pracę na dłużej, to zdecydowanie się opłaca.

Nie mogę już niestety edytować postu, więc piszę nowy.

Dzięki chłopaki za wypowiedzi, udało mi się w dość fajnej (chyba?) cenie - 50zł - dostać przerzutkę Deore z kółeczkami na łożyskach maszynowych Tacx, w stanie jak na zdjęciach poniżej:

p1020078l.jpg

p1020079p.jpg

p1020081t.jpg

p1020082jq.jpg

Jak myślicie, opłacało się? Dostanę ją pewnie w swoje ręce jakoś w czwartek, więc ocenię na żywo - ale nie spodziewam się z nią żadnych problemów, bo jest od pewnego użytkownika - jednak w razie czego nie będzie żadnych problemów ze zwrotem.

Napisano

To, czy się opłacało, będziesz mógł ocenić dopiero wtedy, kiedy zaczniesz jej używać i nie będzie żadnych "niespodzianek" ;)

A w linki naprwdę warto zainwestować - nie "łasić" się na najtańsze czy też "lepsze" teflonowe,

bo najtańsze rdzewieją, a teflonowe się dość szybko zużywają i trza wymieniać bo smarowanie specjalnie nie pomoże.

Natomiast nierdzewne wystarczy raz na jakiś czas naoliwić i hamulce jak "żyleta" a i posłużą bardzo długo ;)

Napisano

No więc tak, przerzutka doszła do mnie przed weekendem. Wyczyściłem ją porządnie i założyłem tymczasowo do kasety i łańcucha 8-biegowego. Przypominam, że manetka to była Deorka, na 9 przełożeń. Działało to już wtedy o niebo lepiej, aniżeli Acera. Zero luzów, ani na wózku, ani na śrubie mocującej, ani na pantografie.

Do przerzutki dostałem w gratisie 2 dodatkowe kółka na maszynach BBB. Zamieniłem te od Tacx na BBB, bo lżej się kręciły (a tamte przeczyszczę, nasmaruję i będą na zapas).

Jednak na weekend dostałem kasetę Sram PG-990 i łańcuch Shimano CN-7701, czyli tym razem już komplet 9-biegowy. Do tego doszła nowa nierdzewna linka i nowe pancerze, do których dodatkowo dałem po kropelce oleju do łańcucha. Dopiero wtedy odczułem co to znaczy precyzja zmiany przełożeń.

Nasmarowałem dodatkowo manetkę i teraz cały napęd pracuje błyskawicznie. Wszystko działa jakby 2-3 razy lżej. Cyk-łańcuch od razu jest wyżej. Cyk-od razu niżej. Dosłownie jakbym strzelał z karabinu. Jestem bardzo zadowolony z całego zestawu.

Pozdrawiam serdecznie sprzedającego całego kompletu i zarazem towarzysza podczas zdobywania Rychlebskich Ścieżek! :)

• Mod Team
Napisano

Średni pod względem jego stosunku ceny do jakości bo slaby on nie jest lecz np w porównaniu z o prawie połowę tańszym connexem 800 wypada sporo gorzej. Innymi słowy za te same pieniądze kupisz duzo lepszy łańcuch.

Napisano

Dzięki, na przyszłość będę wiedział. Czyli łańcuchy Wippermana wygrywają Shimano, tak? A co z łańcuchami SRAM'a?

Nie zmienia to faktu, że i kasetę i łańcuch dostałem bardzo okazyjnie, więc myślę, że będę dużo więcej niż zadowolony z całego zestawu :)

• Mod Team
Napisano

Wipperman robi jedne z najlepszych łańcuchów shimano nie robi złych ale za wysoko sie ceni. Na sramach w sumie nie jeździłem ostatnio wiec nie za bardzo cos powiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...