Skocz do zawartości

[korba + kaseta] - możliwa wymiana tylko zębatek?

mrkid1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę, że jeśli padają to dlatego, że nie są wystarczająco dobrze uszczelnione i są narażone na wnikanie wody. Nie zauważyłem, żeby ta plastikowa tuba pękła lub któraś strona łożysk ruszała się. To akurat nie jest ich słabą stroną. A to, że są na zewnątrz i są szerzej rozstawione sprawia, że tworzą stabilniejsze oparcie dla osi. Stabilniejsze niż octalink jednak. I to się liczy. Cóż z tego, że padają. Raz na dwa lata mogę wymienić suport.

Napisano
Rozumiem, że im bardziej sztywne polączenie na korbie z suportem to lepsze przenoszenie siły i lepsza jazda tak?

Nie :P

Chodzi o to, żeby łozyska były jak najbliżej mjejsca połaczenia korby z osią i jak najdalej od siebie. Wtedy nie ma się co giąć :P

Napisano

Bardzo dobry przykład wyrwania z kontekstu. A co napisałem w następnym zdaniu?

Nie kolego, to nie jest zdanie wyrwane z kontekstu tylko zdanie sprzeczne z kolejnym.

O założeniach to mogą pisać marketingowcy z Shimano, ty jako użytkownik piszesz o realiach. Skoro lożyska padają szybko to gdzie te zalety?

Napisano

A to nie jest tak, że tendencję do szybszego padania mają łożyska Shimano dołączane do zestawów z korbami? Ponoć większą żywotność mają już np. Accenty i można w nich wymieniać łożyska. Jak to jest?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...