qb41 Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Witam. Ponieważ moja stara korba Suntour PFF wyłożyła kopyta zmuszony jestem do zmiany. Problem polega na tym, że nie mogę ściągnąć jej przy pomocy ściągacza, gwint nie chce się wkręcić, mało tego przy próbie wkręcenia ściągacza niszczy gwint w korbie jakby był żadszy w korbie a większy na ściągaczu. Jest jakiś inny sposób ściągnięcia tego ustrojstwa?
Alpek Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Jest. Musisz mieć młotek i przecinak Wieć odwracasz rower bierzesz przecinak i przystawiasz go tu ; http://pokazywarka.pl/re6ka5/ Przystawiasz przecinak tu gdzie kreska i bijesz młotkiem a później po 2-3 uderzeniach odwracasz i bijesz dalej. Rozumiesz ?
seraph Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Można też do korb ze zniszczonym gwintem używać uniwersalnego ściągacza. http://img130.imageshack.us/img130/5881/24440948.jpg Widziałem kiedyś coś takiego w mechanicznym sklepie za 15 zł, ale trzeba uważać. Przy odpowiednim podejściu nie uszkodzi się i nie porysuje korby jak przecinakiem.
adriansocho Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Czy jesteś pewien, że przed wkręceniem ściągacza wykręciłeś do końca jego trzpień wewnętrzny? Trzpień (patrząc na stronę ściągacza, którą się wkręca w korbę) musi być całkowicie schowany.
Alpek Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Jeśli ta korba wyłożyła kopyta to młotek i przecinak nadal polecam. I nie tracisz kasy na ściągacz
c1ach Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Potwierdzam, młotek i do roboty ! Nic nie tracisz, ja zdejmowałem tak wiele tanich korb i nawet jeszcze używałem do jazdy po tej operacji - grunt to zdrowy rozsądek w waleniu.
qb41 Napisano 4 Października 2012 Autor Napisano 4 Października 2012 Dzięki chłopaki za rady. Co do tego uniwersalnego ściagacza to kiedyś takowy miałem i chyba będę musiał się zaopatrzyć w niego. Jeżeli nie kupię go to spróbuje metody z młotkiem.
Mod Team Puklus Napisano 4 Października 2012 Mod Team Napisano 4 Października 2012 może nie przecinak ale młot i deska twarda da rade
qb41 Napisano 4 Października 2012 Autor Napisano 4 Października 2012 Czy jesteś pewien, że przed wkręceniem ściągacza wykręciłeś do końca jego trzpień wewnętrzny? Trzpień (patrząc na stronę ściągacza, którą się wkręca w korbę) musi być całkowicie schowany. Tak jestem pewien bo wkręcałem śrubę bez tego trzpienia. Spróbuję dzisiaj ściągaczem uniwersalnym ale i tak lewe ramię będę "bił" młotkiem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.