Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Zmienia się sama przy stromych podjazdach.

virus191

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zmieniłem ostatnio cały napęd korba, suport, kaseta, łańcuch. Ruszyłem w teren i czasem przerzutka tylna lubi sama się zmienić przy ostrym podjeździe. Chyba wtedy gdy łańcuch "lata" od nierówności. Wszystko nie ma nawet 100km przejechanych... Dodam że dzieje się to tylko na najniższych zębatkach na kasecie.

Napisano

Diagnoza 1: za długi łańcuch.

Diagnoza 2: zbyt miękka sprężyna zmieniarki - ale to mało prawdopodobne.

Diagnoza 3: wyreguluj odległość wózka od kasety - u mnie pomogło kiedyś.

Diagnoza 4: wyreguluj delikatnie baryłką przy manetce zmieniarkę. Też ma to znaczenie.

@UP co jest złego w podjeżdżaniu na małych zębatkach?

Napisano

+50 do zużywanie sie napędu :D

ja np lubię podjeżdżać (i nie tylko) na ciężkim przełożeniu, mimo że mam hg30 + ug51 na których zrobiłem ze 3.5k km, i jakoś nie widzę zużycia ponad miarę, więc to kwestia dyskusyjna wg mnie.

a temat rozwiązać powinny punkty 1,3,4, @adii22, obstawiam 1 :)

• Mod Team
Napisano

Dużo zależy do wagi, stylu jazdy, dbania o napęd ... ale prostym jest ze łańcuch sie szybciej wyciągnie jak na niego działa większa siła :P a taka właśnie działa przy twardym podjeżdżaniu. Bo kaseta sama w sobie nie powinna sie zużyć, dzieje sie tak przez łańcuch który będąc dłuższy, zaczepia sie wyżej zeba powodując jego deformację.

Odnośnie powyższych punktów, ja miałem wszystko precyzyjniej do czasu wspinaczki. Wtedy skakało między zębatkami i delikatna regulacja załatwiła sprawę czyli punkt 4.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...