Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Alivio RD-M410 - tarcie o szprychy

koristo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam mały problem z przerzutką Alivio RD-M410. Niedawno gdy jechałem usłyszałem że coś mi haczy o szprychy w domu sprawdziłem że przerzutka trze o szprychy, więc postanowiłem ją zdjąć (wykręcić śrubę z haka) aby móc zobaczyć co jest nie tak. Niestety po chwili oględzin gdy chciałem ją założyć( wkręcić do haka) nie udało mi się a nie chciałem gwintu przekręcać. Mam 1 koncepcję, nie wiem czy dobrą : Wykręcić hak ,wziąć przerzutkę i spóbować ją wkręcić odpowiednio w gwint. Dopiero gdy mi się to uda wkręcić hak z przerzutką.

Proszę o pomoc ,opinie i rady.

Z góry dzięki ;D

Napisano

Może hak jest krzywy? Przerzutka zajechana? Ja przerabiam obecnie te dwa problemy i jeden właśnie w tej przerzutce. ;)

Nie wiem dokładnie bo moja przerzutka ma 3,5 roku a ja tego roweru nie oszczędzam. Jeżdzę nim praktycznie wszędzie więc przerzutka może być zajechana ale hak jest prościutki. :D

Może hak jest krzywy? Przerzutka zajechana? Ja przerabiam obecnie te dwa problemy i jeden właśnie w tej przerzutce. ;)

Dzisiaj zaliczyłem mały upadek a rower spadł na przerzutkę więc sam już nie wiem.

Napisano

Wg mnie wózek przerzutki masz skrzywiony. Skoro hak masz prosty, to raczej innej opcji nie ma.

Są osoby, które prostowały haki, a skoro to Alivio (niska grupa) to może warto spróbować (jeśli jest krzywy).

Jutro wpadnę do ciebie i ci zobaczę.

Napisano

Wg mnie wózek przerzutki masz skrzywiony. Skoro hak masz prosty, to raczej innej opcji nie ma; chyba że jakiś cud.

Dzięki za pomysł :D Sprawdzę na pewno.

Napisano

W dodatku przerzutka czy jest zajechana możesz zobaczyć sam czy ma luzy i tez krzywo prowadzi wtedy łańcuch. Najprawdopodobniej przerzutka do wymiany. ;)

Dzięki, póki się będzie trzymać i będe w stanie jeździć na niej to nie wymieniam , chyba że będę musiał, ale to zobaczę i określę jutro :D

Czy jest wykrzywiony hak czy sam wózek lub obydwie rzeczy naraz to chyba widać jak się popatrzy od tyłu jak prowadzony jest łańcuch.

Sam wózek jest krzywy.

Napisano

Jeśli masz tylko skrzywiony wózek to zrzuć łańcuch na mniejsze koronki i spróbuj delikatnie "odginać" go. Zobacz co się będzie działo. Czasem to pomaga bo jakoś trzeba sobie radzić na zadupiu jak przerzutka dostanie lub lekko "połknie" jakiś patyk.

Napisano

Dzisiaj byłem, obejrzałem. Problemem okazał się złamany pancerz przy śrubce regulacyjnej przy przerzutce. Po wymianie wszystko chodzi jak trzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...