Skocz do zawartości

[korby] Jak je odkecić ?

alex7646

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chce odkręcić korbe.Mam ściagacz.Korbe bez zębatek dałem rade odkręcić.Niestety tej drugiej nie moge ponieważ jest gwint zepsuty i ściagacz się nie trzyma.A w serwisie chcieli 50zł.A ja chce tylko łożyska w suporcie wymnienić to koszt 3zł więc mi się nie opłacą :(

Proszę o pomoc jak to odkręcić.

post-158249-0-68943700-1345819308_thumb.jpg

Jeśli ktoś nie rozumie to zrobie zdjęcie w realu i wytłumacze jeszcze raz.

Pisanie na czerwono i inne kolory zostaw nam :P Pozdrawiam Puklus.

Napisano

Z tym psikaniem to już próbowałem od tanich środków,aż po wd40.A spróbuje zrobić trase z 10km może masz racje i to pomoże :)).

Prosiłbym jeszcze o inne pomysły.

Napisano

Metoda która podał paweloko sprawdza się praktycznie w każdym przypadku. Kolega nie mógł odkręcić korb na ISIS. Odkręcił śrubki i jeździł tak przez pewien czas, w końcu odpadły same :D Jest jeszcze jeden sposób zęby zdjąć bez ściągacza, mianowicie trzeba tłuc młotkiem od drugiej strony, najlepiej przez drewko żeby nie uszkodzić korby. ja bym jednak pojeździł bez śrubek.

Napisano

to teraz dzięki "super" radom kolegów wyżej przygotuj się na to że kwadrat sie "wykwadracił" i korba będzie się sama odkręcała/ruszała... no ale może masz szczęście i nie będzie... :)

poziom juz nie spada, on osiąnął dno...

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

kwestia "wykwadracenia" - zapomnieliście dodać, że należy zaprzestać jazdy gdy pojawi się jakikolwiek luz na korbie bo wtedy to się właśnie korba zaczyna "wykwadracać" :)

Napisano

poprieram przedmówce , zmieniałem ostatnio koledze taką korbe . W sklepie przy skąłdaniu roweru nie załozyżyli mu śruby do korby tylko zwykła z podkładką . Jeździł tak pewien czas i kwadrat od strony suportu zrobił się zaookrąglony . Taka korba raczej do wyrzucenia . Nawet jak dociągniesz ją do końca to i tak ma lus , bo się nie zapiera na ośce suportu . Metody nie polecam

• Mod Team
Napisano

tomkaz016 nie wiem czy to wynika z Twojej niebywałej aktywności na forum czy to coś innego ale pisz staranniej albo włącz sprawdzanie pisowni. Luz można mieć ale o lusu nie słyszałem.

Napisano

Jeździł tak pewien czas i kwadrat od strony suportu zrobił się zaookrąglony . Taka korba raczej do wyrzucenia . Nawet jak dociągniesz ją do końca to i tak ma lus , bo się nie zapiera na ośce suportu . Metody nie polecam

a na czym się zapiera ?? walczyłem z odkręcającą się korbą przez kilkaset km i nadal działa pomimo teoretycznego zaokrąglenia

Napisano

tomkaz016 nie wiem czy to wynika z Twojej niebywałej aktywności na forum czy to coś innego ale pisz staranniej albo włącz sprawdzanie pisowni. Luz można mieć ale o lusu nie słyszałem.

wybacz , mój błąd :P

Napisano

Mi też zdarzyło się uciąć nieco gwintu podczas ściągania korby. Spiłowałem wówczas resztę gwintu na głębokości uszkodzenia, wkręciłem ściągacz i zdjąłem korbę bez problemu. Jeżeli dysponujesz dremelem z frezem, to jest robota na 5 minut.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...