Skocz do zawartości

[napęd] kaseta i łańcuch alivio

xmartin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Założyłem kasetę CS-HG51-8 i do tego łańcuch CN-GH50.

Zrobiłem na tym zestawie jakieś 1000km z zaczyna chrobotać.

Co sugerujecie - zmieniać łańcuch czy kasetę - szkoda kasy na wszystko?

Pozdrawiam

Napisano

Ewentualnie jeśli juz smarowałeś to może masz rozregulowaną przednią przerzutkę i ociera Ci o prowadnik łańcuch (i stąd to chrobotanie).

Napisano

Napęd czysty

Chrobotanie czuć pod stopą na kasecie.

Jak coś to na korbie czuć :D . Myślę że wymiana napędu to najlepsze rozwiązanie ;p . Ja teraz jeżdzę na lx kasecie i teraz nowy łańcuch założyłem slx i też już mam takie lekkie chrobotanie na pedałach ale da się jeździć najważniejsze aby na kasecie łańcuch nie skakał ;) . Możliwe że mycie było nie dokładne lub też już tak jak w poście po 1000km napęd padł u mnie to stało się już po 800km :) potem już nawet nowy łańcuch nie pomógł hehe ;D

Napisano

Co wy opowiadanie jaka wymiana napędu po 1 tys km, to żaden przebieg napęd powinien wyglądać jak nowy. Polecam regularne czyszczenie napędu i szejkowanie łańcucha. Oraz smarowanie łańcucha. Chrabotanie może być właśnie objawem nie nasmarowanego łańcucha.

Napisano

Też mnie to zdziwiło no i goście z kellysa też zaskoczeni a pechowy napęd to łańcuch kmc z9000 oraz kaseta hg50 ... niecałe 800km i na 7,8.9 biegu skakał łańcuch , wstawili mi potem hg53 no i nic :) ząbki były tak zajechane że nowy łańcuch już się nie przyjął ; )

• Mod Team
Napisano

Bez względu jak dobrą mamy kasete czy zwykłe hg30 czy już np XT, kupno badziewnego łańcucha spowoduje zniszczenie kasety niezależnie jak dobra ona będzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...