Skocz do zawartości

[blat] Jaki blat do 2x9 ?

Lumperator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Teraz jeżdżę z blatem SLX 42-T i młynkiem 26-T (korba SLX). Kaseta z tyłu 11-32. Na stromych podjazdach nie ma problemu - zakres kasety w pełni mi wystarcza, stopniowanie też mi pasuje. Mam tylko pewien problem z utrzymaniem kadencji w terenie korzystając z blatem 42-T. Na prostych szlakach i asfalcie jest w sumie okey, ale rzadko schodzę w kasecie na 12-T, na 11-T praktycznie w ogóle.

Pytanie - czy zmniejszenie blatu na 40-T (może nawet na 38-T) poprawi rozpęd i pozwoli utrzymać wyższa kadencję? Czy jest też naturalne, że wówczas na gładkich prostych zjazdach zacznę wrzucać 11-T? Pytania może oczywiste, ale chciałbym poznać trochę opinii. I pytanie jeszcze takie. Jeśli zdecydowałbym się na 40-T, to mogę bez przeszkód wrzucić blat FSA 40-T - dokładnie ten.

Napisano

na szczęście producenci zrozumieli to samo co Ty (że nie każdy potrzebuje blatu 44t i lubi jeździć z prędkością 50-70km/h) i nowe korby mają blaty np 24-38, 26-39, 28-40.

jedyny problem z niestandardowymi blatami (nie od np. shimano) to że nie zawsze mają różne wycięcia i piny, które ułatwiają zmianę biegu

mam specialites chinook 42t i wydaje mi się że łańcuch trochę gorzej na niego wskakuje

Napisano

Jak przeanalizujesz powyższe zestawienie przełożeń ... to zauważ ze minimalna dyferencja to 12 zębów.

Z tego co kiedyś przeglądałem w dokumentacji Shimano to chyba wszystkie przednie przerzutki jako minimalną dyferencje miały podane 12T między blatem a środkową ...

Przy napędzie 2x"X" stawiam że będzie to właśnie różnica między zębatkami.

Informuję tak profilaktycznie zęby potem nie było jaj ze zmianą przełożeń :)

Pozdro

Napisano

Ja śmigam na 36 - 24 przy kasecie 11-28. Do utrzymania sensownej kadencji przy mojej słabej nodze to zestawienie się sprawdza. Koronki kasety używane od góry do dołu równomiernie.

Napisano

ja mam u siebie 40/26 duza ta specialites , mala z shimano xt

dziala to super , mam to zestawione z szosowa zmieniarka, wiec jest sporo lzej niz na 3 blatach i gorskiej przerzutce

Napisano

W swoim rowerze mam 28t i 42t i także nie używam prawie tych najmniejszych zębatek w kasecie (przy 42t) głównie przerzucam między 5 zębatkami w środku (mam xt m770 11-32t) mowa o terenie na szosie wrzucam najwyższe biegi więc imo jest to normalne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...