Skocz do zawartości

[łańcuch] ocieranie o rame przy największej przerzutce

rybak16

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taki problem kupilem tydzień temu rower Kross Trans Alaskan. Zauważyłem iż przy najwyższej przerzutce łańcuch ociera mi o rame. Zastanawiam się czy jest możliwe lekko przesunąć przerzutki. Tak jak widzialem to w razie przesunięcia przerzutek przesunie się również koło. Gościu w serwisie coś zrobił, chwile było ok a po kilku km problem powrócił. Już się zastanawiałem czy aby czegoś nie podkleić by nie było tego denerwującego dźwięku :)

Napisano

Na największej? to znaczy na którym? Z przodu czy z tyłu? w którym miejscu obciera? Może krzyżujesz łańcuch?Najlepiej daj zdjęcia bo to nie forum wróżki.pl...

Napisano

Fakt. Przepraszam za niesprecyzowanie. Otóż chodzi o tylne przerzutki. W tym miejscu:

zdjcie0087e001.jpg

zdjcie0086e001.jpg

Ponadto gdy staran się ustawić tylne hamulce to zauważyłem iż zawsze klocek po prawej stronie znajduję się bliżej koła tak jakby faktycznie trzeba by je przesunąć w prawą stronie tylko nie do końca wiem jak to zrobić :)

Napisano

Witam,

Piasta w kole jest na łożyskach kulkowych więc są takie konus, które kontruje się wąską nakrętką. Zauważ, że po lewej stronie piasty dodatkowa masz jeszcze grubą czarną nakrętkę. Miałem taki przypadek w swoim bardzo starym rowerze komunijnym z marketu. Rama jest po prostu zbyt szeroka w miejscu mocowania koła i składający rower nie chciał mocno ściskać ramy i naprężać materiału dlatego dołożył nakrętkę po lewej stronie. Tym zabiegiem przesunął całe koło w prawą stronę i dlatego tak jak wspomniałeś "klocek po prawej stronie znajduję się bliżej koła". Rozwiązanie jest dosyć proste chodź czasochłonne :

-zdejmij tylne koło

-odkręć wszystkie śruby z ośki poza konusami

-poluzuj lewego konusa i pchnij ośkę w prawo

-dokręć prawego konusa

-zakręć nakrętki kontrujące-powinny to być nakrętki takie jak przykręcasz koło w zwykłych rowerach lecz sporo cieńsze

Ośkę musisz wyśrodkować metodą prób i błędów. Może Ci przeszkadzać wolnobieg, który będziesz musiał ściągnąć(nie pamiętam już czy trzeba go zdejmować). Jeżeli zakręciłeś już śruby kontrujące musisz nakręcić jeszcze dwie śruby tylko cieńsze(zastąpią tą jedną grubą po lewej stronie) po obu stronach aby wyeliminować miejsce między rama a kołem i nie ściskać mocno ramy. Po tym zabiegu będziesz musiał od nowa wyregulować przerzutki i ustawić hamulec. Jeżeli nie rozumiesz moich bazgroł to pisz, spróbuję napisać to bardziej zrozumiale :icon_cool:.

Pozdrawiam

Napisano

Dziękuje za odpowiedź. Hmmmm... jakoś wydaje mi się iż za mało się na tym znam by coś z tym zrobić :P martwie się że coś popsuje :P Jeżeli dobrze zrozumiałem to cały zabieg polega na przesunięciu ośki i zastąpieniu tej śruby po lewej dwoma mniejsymi które zamieszcze po obu stronach i w ten sposob to bardziej wyśrodkowuje tak? Myśle ze duzo przesuwac nie trzeba kilka mm bo az tak mocno to nie obciera. :) Tylko nie bardzo wiem co to za śruby kontrujące. Gdzie dokładnie one się znajduja :)

Napisano

Tak, bardzo dobrze zrozumiałeś. Zepsuć nie ma tu za bardzo czego. Zrób dokładniejsze zdjęcie tych nakrętek po lewej stronie i wstaw je na forum to wtedy wskażę Ci ją dokładnie.

Napisano

Można dać podkładkę ale jest to rozwiązanie na krótką metę i mało profesjonalne, które nie wyeliminuje problemu z dobrym ustawieniem hamulca. Ponadto wkładając podkładkę będzie trzeba odciągnąć ramę i tym samy rama będzie naprężona co raczej nie wpływa dobrze na jej wytrzymałość.

Napisano

A więc wstawiam :)

zdjcie0089e001aaa.jpg

zdjcie0088e001bb.jpg

a teraz zaczalem sie zastanawiac. sruby sa po obu stronach czy nie wystarcza z lewej lekko sroby odkrecic, przesunac tulejke, dokrecic srube z prawej i pozniej troche to co jest z brzegu :P nie pamietam nazwy i okrecic to lekko z lewej?

Napisano

Piszesz, że chcesz przesunąć tulejkę, ale o którą Ci dokładnie chodzi? O tą mała z drugiego zdjęcia czy cała gwintowaną ośkę ? Ogólnie chodzi aby przesunąć całą ośkę. Myślę, że jak wyjmiesz tą małą tulejkę z lewej strony (patrząc na koło kiedy jest zamontowane w rowerze) i dasz ją po prawej to może będzie dobrze. Ewentualnie zastąp tą tulejkę dwa razy chudszą nakrętką, a drugą daj po prawej stronie. Bez zdejmowania wolnobiegu niestety nie da rady, chyba, że ktoś potrafi rozwiązać ten problem inaczej.

Napisano

Założyłem w podkładki, z łańcuchem juz ok ale nie mogę ustawić przezutek :/ Jak zrobie tak zeby z 7 na 6 bezproblemowo przechodzilo to nie wskakuje z powrotem nie moge dopasować :/ Co najgorsze nawet po zdjęciu podkładek i powrocie do starego ustawienia nie moge tych przezutek ustawić. Może coś źle robie ale wątpie. Postepuje według tego co tu mówią:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...