Skocz do zawartości

[korba] Jaka korba, cena do 120zł, kwadrat

cegla1213

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam jakiejś dobrej korby do roweru mtb, napęd 7 rzędowy, cena max 120zł.

Z racji że kompletnie się na tym nie znam prosze o pomoc

Napisano

Ja słyszałem opinie, że octalink to nieszczęśliwy system i szybko łapie luzy na połączeniu ramion z suportem. Poza tym autor chce kwadrat, a nie octalink. Kiedyś ktoś pisał zależność sztywności, a wytrzymałości na zużycie suportów.

Wytrzymałość (od najbardziej wytrzymałego):

kwadrat --> octalink --> zintegrowana oś

Sztywność (od najsztywniejszego):

zintegrowana oś --> octalink --> kwadrat

Napisano

Jak octalink jest jak to określiłeś nieszczęśliwy to co powiedzieć o HT 2 :laugh: Osobiście w wytrzymałości nie widzę żadnych różnic pomiędzy kwadratem a octalinkiem ale już sztywność jest wyrażnie odczuwalna dlatego właśnie nieśmiało zaproponowałem to rozwiązanie do przemyśleń autorowi tematu.

Napisano

Od użytkownika octalink'a usłyszałem, że łączenie z korbą nie jest takie na wcisk jak w kwadracie. Jest prawie luźne. No i po jakimś czasie powstały duże luzy, wiadomo. Mały luz powoduje od razu duży luz i nie da się na tym jeździć. No HT 2 to jak słyszę o tych łożyskach to się boję. Niektóre to mają wytrzymałość jak najgorsze suporty na kwadrat.

Napisano

Od użytkownika octalink'a usłyszałem, że łączenie z korbą nie jest takie na wcisk jak w kwadracie. Jest prawie luźne. No i po jakimś czasie powstały duże luzy, wiadomo. Mały luz powoduje od razu duży luz i nie da się na tym jeździć. ...

Jestem użytkownikiem już drugiej korby z mocowaniem octalink i zapewniam, że korba jest mocowana na "wcisk" i jak do tej pory o żadnym luzie nie ma mowy. Jeżeli korba była za słabo skręcona, lub w trakcie jazdy śruba zaczęła się odkręc, a użytkownik zbagatelizował taką sprawę, jest możliwość uszkodzenia połaczenia korba-suport. Jeżeli wszystko będzie zgodnie ze sztuką zrobione, prędzej suport padnie niż pojawi się choćby mały luz na łączeniu :P.

Napisano

Możliwe, ale opinie są różne. Ja mam kwadrat i jestem z niego zadowolony. Jak mnie producenci zmusza już na ta wymianę systemu to będzie to pewnie HT 2, bo wyboru nie ma nawet za bardzo.

Założyciel tematu coś postanowił? Wybrał? ;)

• Mod Team
Napisano

Ja podobnie, niemniej jednak jak nie zamocujemy poprawnie, to w jakim systemie by korba nie była i tak sie po jakimś czasie zepsuje.

• Mod Team
Napisano

No suntour klepie dobre widły i do siana i do maratonu :D jednak na zębatkach to sie jeszcze za dobrze nie znają. CO do korby to i tak będziesz musiał kupić suport czy kwadrat czy octalink zeby miał odpowiednią długosć, chyba ze wybierzesz korbe co ma taką deklarowaną długość jak twój obecny.

• Mod Team
Napisano

To zależy jakich przełożeń uzywałeś na starej korbie jak masz na tyle sił w nogach wy wykorzystać korbe 48 to sie oplaca ją brać jak nie weź 44 albo 42

Napisano

Trzeba wziąć też pod uwagę, ze jeśli kolega ma 7 biegów z tyłu, to mało prawdopodobne, żeby to była kaseta, tylko jest wolnobieg. Najmniejsza zębatka ma minimum 14 zębów, więc w kasecie to jest zazwyczaj trzecia, albo nawet czwarta od końca. Dlatego zaproponowałem wcześniej 48.

Napisano

Trzeba wziąć też pod uwagę, ze jeśli kolega ma 7 biegów z tyłu, to mało prawdopodobne, żeby to była kaseta, tylko jest wolnobieg. Najmniejsza zębatka ma minimum 14 zębów, więc w kasecie to jest zazwyczaj trzecia, albo nawet czwarta od końca. Dlatego zaproponowałem wcześniej 48.

Ja mam 7rz i mam kasetę. Z tym że to Deore DX. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...