Skocz do zawartości

[korba] Jaka korba, cena do 120zł, kwadrat

cegla1213

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam jakiejś dobrej korby do roweru mtb, napęd 7 rzędowy, cena max 120zł.

Z racji że kompletnie się na tym nie znam prosze o pomoc

Napisano

Ja słyszałem opinie, że octalink to nieszczęśliwy system i szybko łapie luzy na połączeniu ramion z suportem. Poza tym autor chce kwadrat, a nie octalink. Kiedyś ktoś pisał zależność sztywności, a wytrzymałości na zużycie suportów.

Wytrzymałość (od najbardziej wytrzymałego):

kwadrat --> octalink --> zintegrowana oś

Sztywność (od najsztywniejszego):

zintegrowana oś --> octalink --> kwadrat

Napisano

Jak octalink jest jak to określiłeś nieszczęśliwy to co powiedzieć o HT 2 :laugh: Osobiście w wytrzymałości nie widzę żadnych różnic pomiędzy kwadratem a octalinkiem ale już sztywność jest wyrażnie odczuwalna dlatego właśnie nieśmiało zaproponowałem to rozwiązanie do przemyśleń autorowi tematu.

Napisano

Od użytkownika octalink'a usłyszałem, że łączenie z korbą nie jest takie na wcisk jak w kwadracie. Jest prawie luźne. No i po jakimś czasie powstały duże luzy, wiadomo. Mały luz powoduje od razu duży luz i nie da się na tym jeździć. No HT 2 to jak słyszę o tych łożyskach to się boję. Niektóre to mają wytrzymałość jak najgorsze suporty na kwadrat.

Napisano

Od użytkownika octalink'a usłyszałem, że łączenie z korbą nie jest takie na wcisk jak w kwadracie. Jest prawie luźne. No i po jakimś czasie powstały duże luzy, wiadomo. Mały luz powoduje od razu duży luz i nie da się na tym jeździć. ...

Jestem użytkownikiem już drugiej korby z mocowaniem octalink i zapewniam, że korba jest mocowana na "wcisk" i jak do tej pory o żadnym luzie nie ma mowy. Jeżeli korba była za słabo skręcona, lub w trakcie jazdy śruba zaczęła się odkręc, a użytkownik zbagatelizował taką sprawę, jest możliwość uszkodzenia połaczenia korba-suport. Jeżeli wszystko będzie zgodnie ze sztuką zrobione, prędzej suport padnie niż pojawi się choćby mały luz na łączeniu :P.

Napisano

Możliwe, ale opinie są różne. Ja mam kwadrat i jestem z niego zadowolony. Jak mnie producenci zmusza już na ta wymianę systemu to będzie to pewnie HT 2, bo wyboru nie ma nawet za bardzo.

Założyciel tematu coś postanowił? Wybrał? ;)

• Mod Team
Napisano

Ja podobnie, niemniej jednak jak nie zamocujemy poprawnie, to w jakim systemie by korba nie była i tak sie po jakimś czasie zepsuje.

• Mod Team
Napisano

No suntour klepie dobre widły i do siana i do maratonu :D jednak na zębatkach to sie jeszcze za dobrze nie znają. CO do korby to i tak będziesz musiał kupić suport czy kwadrat czy octalink zeby miał odpowiednią długosć, chyba ze wybierzesz korbe co ma taką deklarowaną długość jak twój obecny.

Napisano

Właśnie dlatego propozycji jest mało, że nie podałeś długości suportu. Od biedy na źle dobranym też da się jechać. Generalnie suntour robi poprawne korby, ale cudów nie oczekuj.

• Mod Team
Napisano

To zależy jakich przełożeń uzywałeś na starej korbie jak masz na tyle sił w nogach wy wykorzystać korbe 48 to sie oplaca ją brać jak nie weź 44 albo 42

Napisano

Trzeba wziąć też pod uwagę, ze jeśli kolega ma 7 biegów z tyłu, to mało prawdopodobne, żeby to była kaseta, tylko jest wolnobieg. Najmniejsza zębatka ma minimum 14 zębów, więc w kasecie to jest zazwyczaj trzecia, albo nawet czwarta od końca. Dlatego zaproponowałem wcześniej 48.

Napisano

Trzeba wziąć też pod uwagę, ze jeśli kolega ma 7 biegów z tyłu, to mało prawdopodobne, żeby to była kaseta, tylko jest wolnobieg. Najmniejsza zębatka ma minimum 14 zębów, więc w kasecie to jest zazwyczaj trzecia, albo nawet czwarta od końca. Dlatego zaproponowałem wcześniej 48.

Ja mam 7rz i mam kasetę. Z tym że to Deore DX. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...