tomiz1 Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Witam. Mam pewien problem. Na osprzęcie shimano (przerzutka tył XT, przód Deore, kaseta - nie doszukałem się, łańcuch chyba Srama, manetki Deore) prawdopodobnie z roku 2006. Po wielokrotnych regulacjach, tył zachowuje się nieco dziwnie. Podciągając linkę o jedno przełożenie konik mało co zmienia pozycję, więc trzeba podciągnąć o dwa, a następnie zrzucić jedno i jest Ok. Zmiana na "luźniejsze" biegi też nie zadowala. Na dodatek obie manetki pracują niemiłosiernie ciężko. Linki są wymienione i nasmarowane. Czy trzeba wymienić manetki? Mimo tego łańcucha ze Srama jeszcze miesiąc temu precyzja była, ale ta ciężka praca manetek była od samego początku.
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2012 Na początek posprawdzaj czy nie ma luzuw na przerzutce, czy hak jest prosty. http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/ wyreguluje wg instrukcji jak nie pomoże będziemy szukać przyczyn.
tomiz1 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Napisano 29 Czerwca 2012 Puklus, zanim piszę to podstawy załatwiam.
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2012 Czyli manetki Ewentualnie przegląd linek i pancerzy.
tomiz1 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Napisano 29 Czerwca 2012 Czyli problem precyzji nie leży w przerzutkach tylko w manetkach, tak?
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2012 Można ująć to tak Manetka jest prezesem zlecającym zadanie, pancerze i linki sa podwykonawcami a ostatecznym wykonawcą jest przerzutka. Jeżeli coś po drodze nawala, sypie sie cały szeregowy ukłąd
tomiz1 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Napisano 29 Czerwca 2012 Wszystko fajnie, ale nadal nie wiem jak rozpoznać czy nawala przerzutka czy manetka ;p
pepelito Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Sprawdź naciąg linek. Moja przerzutka ma luzy, ale to nie przeszkadza wyregulowałem idealnie i jest dobrze, a nawet bardzo dobrze !
Mod Team Puklus Napisano 30 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2012 Taaa jak trafi na kompetentnych to tak a jak nie ( ponad 60% przypadków) to po godzinie męki serwisanta co nie za bardzo wie co robi dowie ze ten typ tak ma
Arxas Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Spróbuj za pomocą odpowiedniej śrubki regulacyjnej zbliżyć wózek przerzutki do kasety. Miałem taki problem jak Twój, tylko że "w dół" i taka regulacja go wyeliminowała.
windforce Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Spróbuj za pomocą odpowiedniej śrubki regulacyjnej zbliżyć wózek przerzutki do kasety. Miałem taki problem jak Twój, tylko że "w dół" i taka regulacja go wyeliminowała. Potwierdzam, u mnie tylna przerzutka też niechętnie zmieniała biegi, zwłaszcza powolne były redukcje na dużych koronkach. Z kolei po wyregulowaniu na poprawną pracę niskich biegów, zbyt mozolnie wchodziły wyższe biegi na małych koronkach. Nie chciałem skończyć z przeświadczeniem że "ten typ tak ma", bo od napędu X9 wymagam więcej. Okazało się, że górne kółko było za daleko od kasety. Odkręcenie śruby regulacyjnej i zbliżenie kółka do kasety na odległość, kiedy łańcuch na górnym kółku przerzutki tworzy kąt 90 stopni całkowicie wyeliminował problemy z pracą przerzutki.
Wazaa Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Problemem mogą być luzy na kółkach wózka przerzutki. Mocno naciągnięta linka może o tym świadczyć, bo kompensuje luz powstały przez wytarcie łożysk.
tomiz1 Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 Linki i pancerze jakieś 2 miesiące temu. Luzów żadnych nie ma
grochu Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Linki i pancerze jakieś 2 miesiące temu. Luzów żadnych nie ma u mnie też manetka deore ma problem z tylnią XT a pancerze są swieże, hak prosty, reszta dobra, także tak jak wyzej koledzy napisali-poszperaj w manetce, ewentualnie zobacz czy ktoras ze śrub nastawczych w tylnej nie ma mega luzu i sama sie nei przekręca po wyregulowaniu?
tomiz1 Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 Chyba będzie trzeba między żniwami skoczyć do serwisu ;p
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.