Skocz do zawartości

[Tylna przerzutka] Brak precyzji zmiany biegów

tomiz1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pewien problem. Na osprzęcie shimano (przerzutka tył XT, przód Deore, kaseta - nie doszukałem się, łańcuch chyba Srama, manetki Deore) prawdopodobnie z roku 2006.

Po wielokrotnych regulacjach, tył zachowuje się nieco dziwnie. Podciągając linkę o jedno przełożenie konik mało co zmienia pozycję, więc trzeba podciągnąć o dwa, a następnie zrzucić jedno i jest Ok. Zmiana na "luźniejsze" biegi też nie zadowala. Na dodatek obie manetki pracują niemiłosiernie ciężko. Linki są wymienione i nasmarowane.

Czy trzeba wymienić manetki?

Mimo tego łańcucha ze Srama jeszcze miesiąc temu precyzja była, ale ta ciężka praca manetek była od samego początku.

• Mod Team
Napisano

Można ująć to tak Manetka jest prezesem zlecającym zadanie, pancerze i linki sa podwykonawcami a ostatecznym wykonawcą jest przerzutka. Jeżeli coś po drodze nawala, sypie sie cały szeregowy ukłąd :P

• Mod Team
Napisano

Taaa jak trafi na kompetentnych to tak a jak nie ( ponad 60% przypadków) to po godzinie męki serwisanta co nie za bardzo wie co robi dowie ze ten typ tak ma :P

Napisano

Spróbuj za pomocą odpowiedniej śrubki regulacyjnej zbliżyć wózek przerzutki do kasety. Miałem taki problem jak Twój, tylko że "w dół" i taka regulacja go wyeliminowała.

Napisano

Spróbuj za pomocą odpowiedniej śrubki regulacyjnej zbliżyć wózek przerzutki do kasety. Miałem taki problem jak Twój, tylko że "w dół" i taka regulacja go wyeliminowała.

Potwierdzam, u mnie tylna przerzutka też niechętnie zmieniała biegi, zwłaszcza powolne były redukcje na dużych koronkach. Z kolei po wyregulowaniu na poprawną pracę niskich biegów, zbyt mozolnie wchodziły wyższe biegi na małych koronkach. Nie chciałem skończyć z przeświadczeniem że "ten typ tak ma", bo od napędu X9 wymagam więcej. Okazało się, że górne kółko było za daleko od kasety. Odkręcenie śruby regulacyjnej i zbliżenie kółka do kasety na odległość, kiedy łańcuch na górnym kółku przerzutki tworzy kąt 90 stopni całkowicie wyeliminował problemy z pracą przerzutki.

Napisano

Problemem mogą być luzy na kółkach wózka przerzutki. Mocno naciągnięta linka może o tym świadczyć, bo kompensuje luz powstały przez wytarcie łożysk.

Napisano

Linki i pancerze jakieś 2 miesiące temu.

Luzów żadnych nie ma

u mnie też manetka deore ma problem z tylnią XT a pancerze są swieże, hak prosty, reszta dobra, także tak jak wyzej koledzy napisali-poszperaj w manetce, ewentualnie zobacz czy ktoras ze śrub nastawczych w tylnej nie ma mega luzu i sama sie nei przekręca po wyregulowaniu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...