What Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Od czasu do czasu jeżdzę z siostrą na rowerze Użala się ona na jeden problem. Mianowicie notorycznie odkręca się prawa karba (kawał stali, na którym jest zamocowane pedało, według tego co wiem nazywany korbą). Na dalsze wycieczki trzeba brać klucz, bo już po 4km pedało się luzuje. Czym to jest spowodowane? Dodam że nie pomogłą wymiana osi, oraz lewej korby.
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2012 To sie nazywa ramie korby, bo korba to całość Ale co sie odkręca, pedały sie odkręca czy śruba mocująca korbe ?? Jak pedał, możliwe ze już gniazdo sie wyrobiło i nic temu nie zaradzi, jak korba tania kupićw sklepie podobne ramie, jak droga oddać do tokarza od zrobi tuleje naprawi gwint koszt ok 20zł zalezy gdzie. Jeżeli luzuje sie ramie korby, należy to dokręcić mocno bardzo mocno, jeżeli to korba na kwadrat to ja swoją dokręcam rurką o dł. ok 50cm. Jeżeli już sie gniazdo w ramieniu wyrobiło niestety tylko wymiana.
djwiocha Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Jeśli chodzi o ramie korby to wykręcasz śrubę, czyścisz ja z jakiegoś syfu jeśli na niej coś jest, tak samo gwint w osi. Teraz możesz posmarować jakimś klejem do gwintów, ewentualnie lakierem do paznokci (np. od siostry właśnie ) lub ostatecznie super glue (choć tego nie próbowałem). Potem dokręcasz na pałę z przedłużką tak jak powiedział przedmówca i powinno być dobrze. u kumpla w suporcie na ISIS lakier do paznokci dał radę
marekw Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Miałem ten sam problem, ale mi polecili lakier do włosów i też pomogło, ale najpierw solidne odtłuszczenie
Mod Team Puklus Napisano 29 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 29 Czerwca 2012 Moim skromnym zdaniem trzeba ramię doje**ć i już. Jak jet gniazdo rozwalone żadne lakiery nie pomogą, jak jest ok wystarczy przykręcić jak należy.
kubala1985 Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 też miałem taki problem rozwiązałem to tak że nałozyłem na śrubę podkładkę sprężynowa dokręciłem na chama i od 3 miesięcy się skubana trzyma
Wazaa Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 U mnie też się odkręcała, bo przeczytałem jakiegoś mądralę, który radził nałożyć smar na ośkę suportu i gniazdo korby. Odrobina dostała się na gwint śruby i co chwilę musiałem dokręcać luźną korbę. Pomogło, kiedy umyłem wszystko w benzynie i przykręciłem na sucho.
Mod Team Puklus Napisano 30 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2012 No bo sa 2 szkoły, smarować i nie smarować a ze ty jeszcze przy okazji gwint posmarowałeś to juz nie jego wina Przy smarowaniu ramiona łatwiej wchodzą i potrzeba mniejszej siły by uzyskać ten sam efekt, ja jednak nie smaruje
Andrew Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 W przypadku rozbitego gniazda w taniej korbie zdecydowanie polecam Poxipol. Wszystko trzeba odtłuścić, nałożyć sporo kleju na oś, założyć ramię i dokręcić maksymalną siłą. W razie awarii należy posłużyć się szlifierką kątową.
Kiciok Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Czytacie? Dodam że nie pomogłą wymiana osi, oraz lewej korby. Ciekawe. Możesz dać specjalną podkładkę sprężynującą, ona zapobiega też odkręcaniu. Odtłuść wsio i dokręć porządnie. Może masz za mało siły?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.