Skocz do zawartości

[1100-1500] Merida matts która, 10v2012 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam poszukuje roweru raczej MTB niż crossa

poruszam się głównie po mieście troche terenu ale jazda po krawężnikach crossem nie należy do przyjemnych, więc raczej wole 'górala'

ostatnio rower jaki miałem to kompletny złom jeszcze sprzed 10 lat także przeskok będzie spory ;)

nie znam się zbytnio na częściach, przeszukiwałem allegro i fora okoliczny sklep i zastanawiam się nad zakupem któregoś z tych rowerów

Rower górski Merida Matts 10-V 2012 + MIX GRATISÓW | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery taka merida za 1350zł, przyznam, że bardzo mi się podoba

oraz trochę tańsza opcja Rower górski Merida Matts 40-V 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery

który z tych dwóch rowerów byście mi polecili albo kompletnie odradzili??

Zależy mi bardziej na zakupie w sklepie na miejscu niż w internecie a ta meride 10v mam można powiedzieć tuż obok

czy może te dwa modele nie są warte uwagi?

chociaż jak pisałem ostatni rower to totalny złom sprzed ery;)

wzrost 188

waga 88

Napisano

Rower górski Merida Matts 10-V 2012 + MIX GRATISÓW | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery taka merida za 1350zł, przyznam, że bardzo mi się podoba

Ta Merida to złom, wolnobieg, shimano tourney i jeszcze ta kosmiczna cena :icon_confused:

Tańsz i lepsza.... :icon_cool:

Weż tego, o niebo lepszy od Meridy http://allegro.pl/limber-vx7-shimano-alivio-disc-blokada-wyprz-i2351488089.html

Napisano

Ta Merida to złom, wolnobieg, shimano tourney i jeszcze ta kosmiczna cena :icon_confused:

Tańsz i lepsza.... :icon_cool:

Weż tego, o niebo lepszy od Meridy Allegro

dzięki za szybką odpowiedź :)

sorry że tak łopatoligicznie spytam ale cóż to ten wolnobieg i w czym się to odczuwa oraz te shimano tourney

czyli lepsza jest ta 40v 2011

dzięki za propozycje ale chodzi mi o zakup raczej w sklepie, chociaż jak ten rower jest jak mówisz klase lepszy może musiałbym się poważniej zastanowić..

szczerze mówiać to byłem już niemal w 95 % przekonany na ta meride 10v.. ;)

Napisano

Shimano Tourney to najtańsza, a co za tym idzie najgorsza grupa Shimano, wolnobieg nakręca sie na piastę a kasete nakłada ( obejrzyj sobie ten film -

:thumbsup: ), ta merida 10v jest naprade słaba osprzętowo a cena to jakiś kosmos, ja bym jednak kupił tego Limbera prze interent - naprzawde przyzwoity osprzęt
Napisano

Shimano Tourney to najtańsza, a co za tym idzie najgorsza grupa Shimano, wolnobieg nakręca sie na piastę a kasete nakłada ( obejrzyj sobie ten film -

:thumbsup: ), ta merida 10v jest naprade słaba osprzętowo a cena to jakiś kosmos, ja bym jednak kupił tego Limbera prze interent - naprzawde przyzwoity osprzęt

Czyli rozumiem, że 10v to klops i bym przepłacił

Firma Limbler dobra jest?? przyznam że pierwszy raz słysze..

A co powiesz o tej meridzie 40v 2011 ?

Albo może jeszcze coś innego w tym pułapie cenowym

dzięki jeszcze raz za odpowiedź

Napisano

Czyli rozumiem, że 10v to klops i bym przepłacił

Dokładnie tak... :thumbsup:

A co powiesz o tej meridzie 40v 2011 ?

Nie jest tragicznie, aczkolwiek osprzętowo w tej cenie są lepsze propozycje

Firma Limbler dobra jest??

Tu jest ich strona - http://www.limber.pl/marka.php , ciężko powiedzieć czy jest dobra, niemniej jednak ich oferta (cena/jakość) jest bardzo atrakcyjna :)

Napisano

Słuchajcie ja mam sklep firmy Limber obok siebie.

Powiedz mi czy w przedziale cenowym +/- 1400zł Limbera będzie najlepszym rozwiązaniem?

Już chyba zaspamowałem każdy temat, ale powoli zaczynam wariować :P

Napisano

188 cm, nie wiem czy 19" będzie dla ciebie dobry.

40-V jest przyzwoita, bez wodotrysków.

Limber: hamulce tarczowe + lepszy osprzęt.

Ale jeden kolega w innym wątku fajnie napisał:

No Alivio to zdecydowanie lepszy osprzęt niż Altus. Miałem kiedyś zarówno Acera, jak i Altusa i Alivio, czuje się różnice w tym osprzęcie, ale to w MTB. Teraz mam w MTB Deore, Deore LX/XT i wiem za co zapłaciłem - ale na podjazdach itp. Na płaskim nie czuje się takiej różnicy. Zmiana przełożeń będzie szybsza i pewniejsza na wyższym osprzęcie i będzie cichsza, tylko pytanie czy chcesz za to zapłacić extra kasę? Twoje życie nie będzie od tego zależało, a w przypadku szaleńczej jazdy w MTB często twoje zdrowie zależy od jakości piast, łożysk, sztycy, czy przerzutek. Nie daj się wpędzić w pościg za jakością, ludzi którzy żyją rowerami i przeznaczą na to hobby każdy grosz. To ich pasja i nawet jak nie wykorzystają tych właściwości XTR’a to chcą go mieć.
Napisano

188 cm, nie wiem czy 19" będzie dla ciebie dobry.

40-V jest przyzwoita, bez wodotrysków.

Limber: hamulce tarczowe + lepszy osprzęt.

Ale jeden kolega w innym wątku fajnie napisał:

Dzięki za kolejna , cenna dla mnie odpowiedź ! :thumbsup:

postanowiłem, że zastanowie się nad tymi rowerami

Merida 40v2011 o której wspomniałem

Limber Allegro czy hamulce tarczowe to dobra rzecz?

Kands Allegro

W sklepie polecono mi dziś UNIBIKE-NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ - ktoś coś może wie o tym rowerze? ;)

Najbardziej jestem przekonany do tej Meridy gdyż znam tą firme ;) te dwie są mi kompletnie nie znane ale jak mówicie, że osprzęt jest o klase lepszy to chyba warto poświęcić meride na ich korzyść ?

Oraz kolejna sprawa bardzo ważna. Czy jeśli zakupie rower na allegro nie będe miał później problemów z jego skręceniem ? Jestem laikiem rowerowym ;)

JAk wogóle wygląda taka paczka?

Napisano

W sklepie polecono mi dziś UNIBIKE-NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ - ktoś coś może wie o tym rowerze? ;)

Ja mam ten rower (model 2010), 2 lata temu był to najlepszy wybór w cenie do 1000 zł, lecz teraz trochę odbiega osprzętowo od w/w rowerków, w tej cenie mógłbyś wziąć tego UNIBIKE-NAJLEPSZE ROWERY BYDGOSZCZ , choc Limber i tak jest lepszy :thumbsup:

Te dwie są mi kompletnie nie znane ale jak mówicie, że osprzęt jest o klase lepszy to warto poświęcić meride na ich korzyść ?

Zdecydowanie tak, osprzęt jest nawet o dwie klasy wyższy altus/alivio :)

Oraz kolejna sprawa bardzo ważna. Czy jeśli zakupie rower na allegro nie będe miał później problemów z jego skręceniem ? Jestem laikiem rowerowym ;)

Wystarczą podstawowe narzędzia i umiejętności, każdy da sobie radę :icon_cool:

Jak wogóle wygląda taka paczka?

Paczka jak paczka tylko, że duża - jakieś 1m/1,5m/0,4m

Napisano

To jednak chyba zdecyduje sie na tego Limbera, chociaż mam pewny obawy co do firmy gdyz jest raczej mało znana

Jak wygląda gwarancja na rowery zakupione przez neta? i rozumiem, że rower musze jakoś sam wyregulować czy on jest już regulowany? Tylko skręcić wsiąść i jeździć ?;)

I pytanko odnośnie hamulców tarczowych tych w limberze, lepsze są niż v-brake np. w tej meridzie ?

I rozmiar chyba 21 będzie ok na mój wzrost, 19 raczej za mała ?

Napisano

Ja bym brał 21.

Jeździłem na 19 i była na mnie dobra, przy czym musze wysunąć troche siodło i tym samym jeszcze bardziej się przechylić w przód.

Mój wzrost to 178-180cm.

Napisano

To jednak chyba zdecyduje sie na tego Limbera, chociaż mam pewny obawy co do firmy gdyz jest raczej mało znana

Jak wygląda gwarancja na rowery zakupione przez neta? i rozumiem, że rower musze jakoś sam wyregulować czy on jest już regulowany? Tylko skręcić wsiąść i jeździć ? ;)

I pytanko odnośnie hamulców tarczowych tych w limberze, lepsze są niż v-brake np. w tej meridzie ?

I rozmiar chyba 21 będzie ok na mój wzrost, 19 raczej za mała ?

Pytałem o to u 2 sprzedawców co maja limbery i można je serwisować w punktach wymienionych na stronie limbera.

Napisano

Firma produkuje tylko ramę, a w tej cenie ramy są raczej podobne :icon_cool:

Jak wygląda gwarancja na rowery zakupione przez neta?

Normalnie, masz ją w paczce razem z rowerem :thumbsup:

Tylko skręcić wsiąść i jeździć ? ;)

Rower będzie miał odkręcone przednie koło, przekręconą kierownice i odkręcone pedały, moj był wyregulowany (przerzutki)

Z przodu mają najniższy model shimano a z tyłu jakieś Alhonga, ale Merida ma z przody i z tyłu jakieś hamulce n/n, więc są chyba porównywalne :)

Napisano

Dzięki wszystkim za kolejne pomocne odpowiedzi

Mam kolejny mętlik w głowie

zastanawiam się nad tym czy wziąć tego Limbera czy wógole kupić jakiegoś crossa, skoro w 80 % jeżdze po asfalcie, chodnikach,ścieżkach ...

Te cieniutkie opony trochę irytujące są na krawężnikach ale tak czytam i sam już nie wiem

Jakiś cross w okolicach 1300 może byłby lepszym wyborem ? I jaki ? ;)

sorry za zamieszanie ale to raczej będzie zakup na lata i nie chce się pospieszyc

Napisano

Maestro lub taniej Lazaro.

Popatrz też w lepszych markach z roczników 10-11. Może trochę gorszy osprzęt (przeważnie przednia przerzutka) ale czasami można znaleźć fajne okazje.

Napisano

Chyba zdecyduję się na tego Kandsa. chyba nie ma sensu brać MTB skoro w 70 % jeżdże po asfalcie ? :icon_question:

Jak nie skaczesz sobie czasami po mieście, nie wyjeżdżasz w góry albo nie uprawiasz zaawansowanego XC to cross będzie idealny :thumbsup:

Napisano

zakupiony kands maestro, zobaczymy co to będzie za sprzęt :icon_cool:

dzięki wszystkim za pomocne rady :thumbsup:

W cenie do 1100 zł nalepszy cross, pozdrawiam i życzę wielu godzin rowerowania na nowym bike'u :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...