slawex17 Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Witam, kupiłem do ojca roweru korbę Shimano ALTUS FC-TS32 na allegro. mogę śmiało stwierdzić że niektóre zęby w poszczególnych blatach są za krótkie. oraz że środkowa tarcza jest pęknięta w kilku miejscach. nie wiem czy to wszystko jest fabryczne dlatego piszę tutaj. sprzedawca twierdzi że jest to indeksacja przełożeń i że mogę śmiało montować korbę w rowerze. ja niestety nie mogę znaleźć za żadne skarby informacji o tym. co o tym sądzicie? poniżej zdjęcia korby.
redbull1 Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 te zęby są specjalnie tak robione ,chyba żeby lepiej przerzutka wrzucała i łańcuch chodził dokładnie nie wiem ,ja w swoim slx też mam takie zęby niektóre że prawie nie wystaje ,a co do tego pęknięcia to tak jest we wszystkich korbach tego typu ,te droższe są lepiej wykonane niż takie ,możesz ją śmiało montować
lyndowss Napisano 10 Maja 2012 Napisano 10 Maja 2012 Tak ma być i ostatnio też był taki temat. Rower dziecięcy i te wpustki wyglądały jak jakieś urwania w cyklu produkcyjnym. Jednak forumowicz nawet wysłał zdjęcie do producenta i potwierdził, że tak ma być. Możesz zakładać. Na ostatnim zdjęciu wygląda to jakby były ostre krawędzie. Wymacaj palcem czy tak jest. Jeżeli tak to spiłuj lekko, żeby były łagodne zakończenia. ja bym tak zrobił. Jeżeli Ty tego nie zrobisz to zrobi to za Ciebie łańcuch, ale szkoda łańcucha. Tylko nie przesadzaj. Lekko spiłuj, żeby wygładzić.
nevermind Napisano 11 Maja 2012 Napisano 11 Maja 2012 Na ostatnim zdjęciu wygląda to jakby były ostre krawędzie. Wymacaj palcem czy tak jest. Jeżeli tak to spiłuj lekko, żeby były łagodne zakończenia. ja bym tak zrobił. Jeżeli Ty tego nie zrobisz to zrobi to za Ciebie łańcuch, ale szkoda łańcucha. Tylko nie przesadzaj. Lekko spiłuj, żeby wygładzić. Te ostre wypustki na wewnętrznej powierzchni dwóch większych zębatek mają za zadanie zahaczać o łańcuch i pomagać "wciągać" go na większe koła w trakcie zmiany przełożenia. Tak więc ja bym nawet nie brał pilnika do ręki. W wyższych grupach na zębatkach są nabijane specjalne nity w tym celu. Pozdrawiam
slawex17 Napisano 12 Maja 2012 Autor Napisano 12 Maja 2012 dziękuje pięknie za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie: czy do korb na kwadrat są inne ściągacze niż do korb (truvativ) prawdopodobnie isis czy octalink? mam ściągacz do mojego roweru (korba truvativ) próbuje ściągnąc starą korbę na kwadrat i czuję wielki opór, nie może zejść. w domowy sposób zdejmę? czy może koniecznie muszę kupić dedykowany ściągacz do kwadratów?
beskid Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Dawniej były tylko ściągacze na kwadrat o obecnie obsługują też octalink i ISIS więc nic nie potrzebujesz kupować. Czasem ramię korby morze się zapiec więc do ściągnięcia potrzeba trochę siły. Nie zaszkodzi też spenetrować mocowanie WD 40.
tobo Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Korba na octalink/isis musi mieć większą główkę trzpienia spychającego korbę z osi, standardowy trzpień ściągacza do korb na kwadrat wejdzie do osi. Możesz kombinować z podkładką, np monetą, jednak przy mocnym osadzeniu korby podkładka może się zdeformować a korby i tak nie ściągniesz.
Schwefel Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Są uniwersalne ściągacze ze zdejmowaną nakładką pod Octa, więc nie ma problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.