Skocz do zawartości

[przerzutka tył] dotyka i chaczy o wolnobieg

xwiewiurx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

jak w temacie chaczy mi przerzutka tylnia o najwieksza tarcze na wolnobiegu, nie ma tam zadnej sruby ktora moglbym jakos wyregulowac zeby przestalo?? robi to tylko na najwiekszej tarczy, w sumie jest blisko na kazdej z pozostalych tarcz ale dotyka na tej 1wszej. jest to rower za male pieniadze wiec nie ma sie co dziwic ale dotykac nie powinno. z gory dzieki

wrzucam link do fimiku moze cos pomoze. acha rower chcialbym sprzedac wiec ten halas musi zniknac :)

• Mod Team
Napisano

No z tym modelem przerzutki chyba nic nie wymyśli, juz tak będzie, jaki masz 1 bieg ? 28?? Jak tak to w sumie nie powinno sie tak dziać.

Napisano

Jeżeli nie masz tej śruby regulacyjnej opisanej w FAQ, to może spróbuj odkręcić całą przerzutką i lekko ją przesunąć tak, żeby nie wadziła o wolnobieg/kasetę. Tylko sprawdź czy to nie upośledzi pracy przerzutki.

Napisano

michu przeczytalem tego linka zanim mi go wyslales - dzieki. jedyne sruby do regulacji to L i H ale one sa na wychylenie przerzutki na boki a mi bardziej chodzi na gore czy w dol wiem ze w moim cannondale jest taka sruba z tylu ale tu jej nie ma. pewnie przerzutka nadaje sie do wymiany ale jak pisalem rower jest na sprzedaz i wolalbym jakos to wyregulowac niz dokladac kolejna kase na przerzutke...

puklus nie bardzo rozumiem o jakie numery pytasz rower jest 18 biegowy

Napisano

acha ups sorki dopiero zaczynam. 28 zebow jest. dzieki lyndowss, w sumie sprobuje wykrecic przerzutke i nastawic od nowa jakos a jak nie to mam inny rower do rozbiorki wiec z niego wezme jak co. mozna tak nie?? tez jest tam shimano sis.

Napisano

1. Czy przy normalnej pozycji roweru (kołami na dół) też haczy? Jak rower się odwróci, to grawitacja robi swoje i przerzutka opada.

2. W normalnej pozycji roweru "skróć" łańcuch rękami (bez rozkuwania, tak na próbę) i zobacz czy przerzutka się oddala od zębatki.

• Mod Team
Napisano

Haaa Chyba odkryłem tajemnice ... przerzutka jest montowana na dodatkowym hako-adapterze, i jezeli przerzutki nie ustawami prawidłowo to takie objawy moim zdaniem mogą sie pojawić. Wg mnie trzeba przesunąć całość w dół ( w dół jak rower stoi na kołach czyli do ziemi)

Napisano

dzisiejszy konkurs wygrywa zekker ;) zgadza sie grawitacja i stara zwykla przerzutka dalo ocieranie o najwieksza tarcze wolnobiegu. ale jak postawilem rower po normalnemu to bylo juz troche lepiej, prawie nie zauwazalne byly te ocierania wiec mozna przyjac ze przerzutka miala jakies luzy gora dol. wiec powiedzmy ze za wiele sie z tym juz nie zrobi. a lancuch probowalem skrocic tak recznie tylko i nie wiele to dalo oddalila sie bardzo nie wiele (ale tylko o jedno ogniwo skrocilem-to i tak by chyba za wiele nie dalo ale proba byla)

puklus probowalem ruszac przerzutka gora dol ale zawsze wracala do pozycji wyjsciowej, chyba ze masz na mysli zeby poluzowac srube mocujaca na haku i zmienic jej polozenie tzn dalej od wolnobiegu.

dzieki wszystkim za odpowiedzi bardzo mi pomogliscie, mam jeszcze jedna rzecz do zrobienia w tym rowerze. i z tym poradzic sobie nie moge. link do tematu znajdziecie tutaj http://www.forumrowerowe.org/topic/108590-suport-sciaganie-korby-i-wykrecanie-suportu-po-rusku/page__st__20

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...