Skocz do zawartości

[makrokesz] do DH/FR

Gość Michi23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Eh mój Yukon nawet się do tego GTIX nie umywa. Zawsze sobie poprawiam humor czytając opisy podobnych aukcji i dziwi mnie że setki takich rowerów z hipermarketów wyjeżdżają a potem dziwić się że się ludzie do rowerów zrażą bo i jechać ciężko na takim wynalazku i sypie się co chwilę, że już nie wspomnę o naprawie, jak ktoś ze znajomych podrzuci mi taki rower to najchętniej bym po prostu powiedział "Kup sobie najpierw uczciwy rower a potem możemy naprawiać".

Kurcze nie mogę znaleźć w zakończonych jakiegoś wynalazku "do DH" wychwalanego pod niebiosa w długim opisie...

Gość Michi23
Napisano

Przeczytałem opisy obu aukcji i... sorry ale gdzie tam niby piszą że to rower do DH?

Kolego, zero wyobraźni ;-)! Wyjaśnię OCB: najpierw cofnij się do tego momentu, gdy w Polsce zaczęły być modne rowery typu "góral". One służyły do wszystkiego - od jeżdżenia po bułki do solidnych dropów (tak tak ramy metalowe niejedno wytrzymywały). Teraz wszyscy sprzedawcy rowerów tkwiących technologicznie w tamtej epoce (a najczęściej ZNACZNIE GORSZYCH, chińskich szmelców) piszą o "mocnych", "solidnych", "markowych" półproduktach roweropodobnych potocznie zwanych "makrokeszami". Ty myślisz, że szczymp, który naogląda się filmików rowerowych fr/dh (w wieku od pierwszej komunii do późnego "gimnazjalstwa") zacznie składać rower z prawdziwego zdarzenia (na taki trzeba zazwyczaj samemu zarobić, albo mieć sponsora/wujka w USA/6-tke w lotto/bogatych rodziców/itp.)? Nie sądzę. Zazwyczaj skończy się na zakupie takiego oto full'a niezależnie od tego czy szczymp będzie mieć zajawkę na dh/fr/street/inne. Ważne, że jest tanio, "siemano", kilka epitetów odnośnie wytrzymałości, amorek+damper, rogi i GRUUUBA rama ;-) Dowód? Zobacz na Alledrogo jakie rowerki się najlepiej sprzedają (przefiltruj nowe w opcji "Kup Teraz!"). Jest popyt - jest podaż. Zgroza! Ale pośmiać się można z takich ofert i ich opisów niejednokrotnie sugerujących, że za cenę dobrej pary piast można mieć rower do ostrzejszej jazdy.

Ach, ta sztyca. W sumie nic dziwnego, że opuszczona - damper i tak nie ugnie się pod kimś z wagą poniżej 120kg :-)

Napisano

Co ty chcesz od niego. Pełny osprzęt Shimano :D Ogólnie jak jeszcze nie zarabiałem pieniędzy, miałem "makrokesza". Mama kupiła sobie, a ja go pożyczałem. Wytrzymał rok i na śmietnik .Ogólnie to miałem parę rowerów . Pierwszy z komunii, pamiętam miał ramę chyba z 20 a ja 1,60 . Ale jeździłem :) Co prawda często jajami po ramie :D Generalnie też nie długo wytrzymał, potem zepsułem rower siostry .. Ech, wspomnienia...

• Mod Team
Napisano

Widziałem kilka takich aukcji z makrokeszami i w opisie były hasła typu "rower idealny do ciężkich odmian kolarstwa typu DH", i takich to cudów niewidów się w tym temacie spodziewałem. stąd moje rozczarowanie ;)

Napisano

Idą jak świeże bułeczki te rowerki.. Ech ludzie nie wiedzą co robią kupując takie rowery.. szkodaa. Wolałbym już nie jeździć, niż jeździć na czymś takim . Bo żadnej przyjemności z tego nie będzie .. Wiem z własnego doświadczenia.

Gość voytec
Napisano

Zupełnie nie wiem co wy chcecie od tych maszyn. Kumple z sąsiedztwa (19, 20) kupili taie maszyny i są zadowoleni.

Napisano

Zupełnie nie wiem co wy chcecie od tych maszyn. Kumple z sąsiedztwa (19, 20) kupili taie maszyny i są zadowoleni.

To mają bardzo małe wymagania . Jakby się przejechali rowerem co waży 8kg to by poczuli przyjemność z jazdy i amortyzacja FOXa ( bajeczna ) .

Napisano

Zobaczysz, czy będą zadowoleni za 1 rok.. Jak będą nadal to zmienię zdanie co do super tanich rowerów.

Gość voytec
Napisano

Oj tam oj tam. Widzę że żaden z wasz nie wyczuł ironii.

Kupili takie rowery z chęci posiadania takiej rzeczy (tj roweru w sensie rzeczy a nie pojazdu). Ale z drugiej strony jak widzę gości co na skuterkach robią sobie enduro wyrypy to się im nie dziwie. Mniejsza z tym że to rowerky ( stoją w szpoie) robia mniej kilomentrów w roku niż ja jednego dnia.

Gość Michi23
Napisano

Spoko spoko, będą "rodzynki" ;-) Właśnie znalazłem trzy :-]

1. "mocny i wytrzymały"

OKAZJA!! SUPER MAXIM 24" TRENDY 626 DISC (2300472755) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

2. "solidny"

SOLIDNY MAXIM 26" HIGHLANDER 211 disc (2305665807) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

...a ten mnie dobił całkowicie...

3. "wyczynowy"

ALUMINIOWY ROWER GÓRSKI FOLTA ITHAVO ACERA 26'' (2323110912) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Na koniec zagadka dot. makrokesza nr 3:

pytanie: co jest najbardziej wyczynowe w tej konfiguracji? (* podpowiedź niżej)

* podkładki dystansowe na rurze sterowej... OMFG!

Gość voytec
Napisano

Akurat ten Maxim Trendy DISC to jeden z wytrzymalszych makrokeszów. Moja chrześnica ma go już 2 lata. Nie jest już tak ładny i błyszczący ale to makrokesz więc się nawet nie dziwię. Powala za to ogromniasta korba.

Folta to za to "płodząca się" polska marka i nie śmiejmy się z niej bo za 2 lata będziemy sami jeździć na rowerach tej marki :icon_lol:

PS. Te podkładki pod kierą są za######iste.

Gość voytec
Napisano
Większość ceny to te podkładki :D

Zawiodłem się. Myślałem że zrezygnowanie z przycięcia rury sterower oszczędzi pieniedzy. Widocznei zakładacz podkładek był po dokoracie to więcej zarządał :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...