norden Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Witam wszystkich. Pierwszy raz zabrałem się do demontażu części roweru i ich smarowania (rower mam od dwóch lat - zauważyłem pogorszenie prędkości jazdy "na luzie" - model to Trans Kross Alp). Moje pytanie jest raczej teoretyczne i dotyczy tylnej części napędu. Mianowicie odkręciłem kasete (shimano hg), konusy i wyjąłem oś. Następnie szczypcami wyjąłem kuleczki łożysk z obu stron. Bębenek wciąż jest przykręcony. Zastanawiam się czy jest sens odkręcać i rozbierać bębenek, i go przesmarować bo nie wiem w jakiej mocno jest on eksploatowany i czy to on odpowiada za problemy. Czy podczas jazdy "na luzie" (czyli wtedy kiedy nie kręci się korbą) za ruch koła odpowiada bębenek czy te zewnętrzne łożyska? Bo podczas kręcenia korbą do tyłu na pewno jest to bębenek (?). Proszę o odpowiedź
redbull1 Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 na luzie bębenek i tylnie łożyska a do tyłu bębenek
lyndowss Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 redbull1 Gorszej odpowiedzi to już dawno nie widziałem. Jak chcesz pisać od niechcenia to nie pisz w ogóle. Jeżeli bębenek dobrze Ci chodzi i nic tam nie zgrzyta to nie ruszaj go. Właściwie nigdy go nie trzeba rozbierać. Chyba, że sprawia Ci problemy. Wystarczy, że wyczyścisz, a potem przesmarujesz łożyska piasty. Ostatnio zrobiłem taką operację i rzeczywiście koło tylne było zmulone. Po przesmarowaniu to pędziłem jak wicher. Różnica była zauważalna.
norden Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Ale mniej więcej chodziło mi o taką odpowiedź jak napisał redbull1 Czyli rozumiem, że bębenek jest o wiele mniej odpowiedzialny za ruch koła "na luzie" niż piasta i wystarczy przesmarować tylko te łożyska? Jeżeli chodzi o smar to kupiłem smar teflonowy (10%) czy taki jest odpowiedni? (dzięki za obie odpowiedzi)
lyndowss Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 smar teflonowy (10%) Co to jest? Tak. Jeżeli bębenek by coś blokował to od razu zobaczysz po tym, że Ci łańcuch będzie zaciągał u góry.
norden Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Jest to smar tego typu: http://www.ceneo.pl/13567832 Ale czy jakbym przesmarował bębenek to nie zacznie on chodzić lepiej? (tzn. czy mniej będzie oporować podczas jazdy na luzie)
lyndowss Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Nie zacznie, bo on ma głównie łapać zapadki a nie się tam ślizgać. Ten smar się nie nadaje! To ma być smar stały. ŁT-43 jest dobry. Też są inne specyfiki oznaczone marką "rowerowy" i 10 razy droższe. Podobno bardzo dobry jest BIKE GREASE 2000 czy jakoś tak, ale nie wiem czy dobrze pamietam.
menxtr Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Nie słuchaj Pana Up, wyrobiony/źle nasmarowany bębenek wywiera duże tarcie - co za tym idzie opory Na chłopski rozum- po coś są tam łożyska .. Także rezkręc go i przesmaruj - będzie o niebo lepiej
lyndowss Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Są po to, żeby mógł się kręcić. Smar z niego nie wyleci, bo jest uszczelniony i brud też się nie dostanie. jakby stawiał opory to zaciągałbym łańcuch. Jak tego nie robi to jest dobrze i nie należy tego ruszać. Chyba, że ktoś to lubi. W dodatku za dużo smaru w bębenku może powodować, że nie będzie dobrze łapał.
norden Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Ok to zdecydowałem się nie ruszać na razie bębenka biorąc pod uwagę to, że podczas jazdy na luzie pracują głownie łożyska piasty, a nie bębenka. Poza tym brud rzeczywiście nie miał tam jak się dostać bo praktycznie w ogóle go nie było w samej piaście Mam jeszcze kilka pytań: Co to znaczy "łapać zapadki"? W przerzutce tylnej są dwa koła zębate. W jednym jest tak jakby normalne łożysko, a w drugim coś imitującego łożysko tzn. na środek koła zębatego włożona jest taka "rurka". Czy ma znaczenie w którym miejscu, w przerzutce jest dane koło zębate? (kształtem w ogóle się nie różnią) Jaki klucz służy do odkręcania korby (shimano) - 15?
Fenthin Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Bębenka się nie smaruje. Ale mówimy tu o samym mechaniźmie zapadkowym. Dwie-trzy krople oleju do łańcucha i starczy. Kulki muszą być posmarowane, w końcu to łożysko. 1. Bębenek, a konkretnie mechanizm wolnobiegowy, jest przykładem sprzęgła jednokierunkowego. Poczytaj. 2. Ma znaczenie. 3. Sprecyzuj. Chcesz tylko odkręcić śrubę mocującą ramię, czy całkowicie zdjąć korbę? I jaka to korba?
lyndowss Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 1. No w bębenku masz zapadki które jak ciągniesz łańcuch się zaczepiają a jak koło kręci się w drugą stronę to puszczają. 2. Jest różnica. Obydwa są na łożyskach. U mnie są obydwa ślizgowe. Jedno jest na ślizgowych i z tego co pamiętam to dolne. Tak? 3. Jaką korbę?
norden Napisano 1 Maja 2012 Autor Napisano 1 Maja 2012 Bębenka się nie smaruje. Ale mówimy tu o samym mechaniźmie zapadkowym. Dwie-trzy krople oleju do łańcucha i starczy. Kulki muszą być posmarowane, w końcu to łożysko. 1. Bębenek, a konkretnie mechanizm wolnobiegowy, jest przykładem sprzęgła jednokierunkowego. Poczytaj. 2. Ma znaczenie. 3. Sprecyzuj. Chcesz tylko odkręcić śrubę mocującą ramię, czy całkowicie zdjąć korbę? I jaka to korba? 2. Jak możesz to powiedz gdzie ma iść które - niestety nie zwróciłem na to uwagi przy demontażu. 3. Chcę całkowicie zdjąć korbę. Model to: Shimano Altus FC-M311-S.
lyndowss Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 2. To z łożyskiem kulkowym/maszynowym na górę. Jestem pewien na 90% 3. Klucz imbusowy + ścigacz do korb na kwadrat.
tobo Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Ok to zdecydowałem się nie ruszać na razie bębenka biorąc pod uwagę to, że podczas jazdy na luzie pracują głownie łożyska piasty, a nie bębenka. Poza tym brud rzeczywiście nie miał tam jak się dostać bo praktycznie w ogóle go nie było w samej piaście Bębenek w prostej wersji zawiera dwa łożyska kulkowe, małe kuleczki, po o ile pamiętam 25 sztuk. Wg mnie jeśli piasta ma działać jak należy trzeba serwisować tak samo jak łożyska główne osi. Zdziwiłbyś się jak kiepsko potrafi być uszczelniony ten element i to nie tylko w najtańszych piastach tego typu. Woda dostaje się często od strony korpusu piasty, tam gdzie przylega do niego bębenek, przy kiepskim uszczelnieniu problem gwarantowany. Tak kulawe są np piasty win zip (dwie maszyny plus dwa zwykłe łożyska kulkowe w bębenku) czy piasty ns. Obie nie są tanie, obie zarżnąłem bez jeżdżenia w zbyt mokrych warunkach.
Fenthin Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 2. Przynajmniej górne kółko powinno być opisane. I jest to tak: G (lub Guide) Pulley to górne, Tension Pulley to dolne. Górne w twojej przerzutce (jak mniemam RD-M591) ma taką metalową wstawkę. 3. Tu tylko dopełnię słowa lyndowssa: Lub nasadka 14mm zamiast imbusa.
norden Napisano 2 Maja 2012 Autor Napisano 2 Maja 2012 Czym smarować bębenek? Różne są opinie ludzie odradzają smar stały. Może być ten teflonowy? (chodzi o kulki w bębenku)
lyndowss Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Do bębenka może być. Chociaż ja prawdopodobnie dałbym coś gęstszego, ale tez nie smar stały. http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/
Fenthin Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Mechanizm zapadkowy maksymalnie kilkoma kroplami oleju do łańcucha, jak już wcześniej wspomniałem. Bieżnie, po których toczą się kulki MUSZĄ być posmarowane smarem stałym, olej zużyje się lub wypłynie w ekspresowym tempie. Spray też się nie nadaje. Chyba, że lubisz dźwięk tarcia metalu o metal i zacieranie się łożysk. Użyj jakiegoś smaru do łożysk, od biedy uniwersalnego ŁT-43. Choć pewnie zaraz odezwą się głosy, że to syf, nie smar i do niczego się nie nadaje. Ale co kto lubi. I taka mała rada. Rozbieraj bębenek nad jakąś miską czy innym pojemnikiem. Kulkek jest dużo, są małe, a szkoda byłoby je pogubić.
norden Napisano 2 Maja 2012 Autor Napisano 2 Maja 2012 Mam już ostatnie pytanie W przerzutce na oba koła zębate idą podkładki czy obie podkładki na jedno?
Fenthin Napisano 2 Maja 2012 Napisano 2 Maja 2012 Podkładki? Rozumiem, że mówisz o tych pseudouszczelniaczach? A próbowałeś założyć je na jedno kółko naraz? Przemyśl, i dopiero później zajrzyj tam: klik
norden Napisano 3 Maja 2012 Autor Napisano 3 Maja 2012 Wszystko skręcone i działa Przy dokręcaniu konusów dałem minimalny luz (specjalnie) przez to koło bardzo delikatnie ósemkuje. Można tak zostawić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.