bananx3 Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Witam Miałem zamiar rozkuć łańcuch i założyć spinkę, wszystko po to, by się go łatwiej wyczyściło. Spróbowałem to zrobić moim rozkuwaczem, lecz się nie dało. Rozkuwacz pękł. Przyjechał do mnie znajomy i spróbował to zrobić swoim, lecz bolec nie chciał w żaden sposób wyskoczyć, po prostu się nie da (łańcuch Shimano CN-HG53). I od tego momentu zaczął się problem. Łańcuch zaczyna przeskakiwać na 8 i 9 biegu, średnio co 2 obrót korby. Myślałem, że to problem z przerzutkami, więc od razu wyregulowałem, ale problem nie minął. Czy mogę prosić o radę, co mam w takim wypadku zrobić? Należy kupić nowy łańcuch? Może jakieś podzespoły do siebie nie pasują? ROWER: Merida Matts 500-D 2011 RAMA: Matts TFS pro-D-Single ROZMIAR: 16" KOLOR: White/Blue WIDELEC: RST First Air lockout 100 HAMULEC P/T: Shimano M445 180/160 mm KORBY: Shimano M430 octa 44A-32-22 PRZERZUTKA P: Shimano Deore low 34.9 PRZERZUTKA T: Shimano XT-9 KASETA: Shimano CS-HG50-9 11-34 ŁAŃCUCH: Shimano CN-HG53 KIEROWNICA: XM Comp CEN 31.8 R20 620 MOSTEK: XM Speed CEN 31.8 7 PIASTA P/T: Shimano M435 centerlock PEDAŁY: XC Alloy OBRĘCZE: Matts Pro D SIODŁO: XM Side-3 SZTYCA: XM Speed D SB20 31.6 MANETKA P/T: Shimano Deore rapidfire OPONA P/T: Merida Race 2.1
tobo Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Macie obaj wyjątkowo badziewne skuwacze albo robić tego nie potraficie Ja rozkuwałem hg53 i każdy inny najtańszymi kulawymi i bez problemu dawało radę.
Obes Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Jeśli łańcuch zaczął Ci przeskakiwać to może ogniwo w którym próbowałeś wypchnąć sworzeń nie pracuje (nastąpiło odkształcenia i wzrost oporu), spróbuj je rozruszać, ale i tak powinieneś je rozkuć ponieważ po Twoich zabiegach łączenie jest osłabione ..
lyndowss Napisano 1 Maja 2012 Napisano 1 Maja 2012 Macie obaj wyjątkowo badziewne skuwacze albo robić tego nie potraficie Ja rozkuwałem hg53 i każdy inny najtańszymi kulawymi i bez problemu dawało radę. Dokładnie tak. Kup lepszy skuwacz, albo pojedź do serwisu. Niech Ci raz rozepną a potem wsadzisz tam spinkę i skuwacz już Ci nie będzie dłuuuuugo potrzebny.
F90M Napisano 4 Maja 2012 Napisano 4 Maja 2012 Ja jeśli łańcuch nie daje się rozkuć to po prostu jedno ogniwko na bolcach spiłowuje szlifierką i wyłazi elegancko.
Mod Team Puklus Napisano 5 Maja 2012 Mod Team Napisano 5 Maja 2012 Punktak, młotek, nakrętka i nie ma takie możliwości ze sie nie wybije. Można ruszyć a resztę tym pseudo skuwaczem zrobić.
Sajmon1243 Napisano 5 Maja 2012 Napisano 5 Maja 2012 Punktak, młotek, nakrętka i nie ma takie możliwości ze sie nie wybije. Można ruszyć a resztę tym pseudo skuwaczem zrobić. Albo nałóż coś na ramię skuwacza, np jakiś klucz, żeby przedłużyć dźwignię, samo pójdzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.