Skocz do zawartości

[Napęd]Kaseta Sunrace CSM96 + łańcuch HG 53 - głośna praca

Tommy84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o ewentualną wyrozumiałość.

Wczoraj przeprowadziłem spory remont w swoim rowerze, tj. wymieniłem kasetę Shimano HG50 na Sunrace 9-biegową (11-34t) oraz założyłem nowy łańcuch HG53, stary HG53 poszedł w odsiadkę. Pozostałe elementy napędu to: przerzutka: tył Deore Shadow 2011-przebieg ok. 4 tys. km. (długi wózek), przód Alivio 2007 - przebieg ok. 13 tys. km.oraz korba FC M542 2009 - przebieg ok. 7 tys. km. Na poprzednim komplecie napęd działał dobrze, ale po wymianie jest jakaś masakra. Najlepiej napęd działa na przełożeniach wysokich typu: przód -3, tył 7-9, ale po wrzuceniu na średni blat, i kombinacji tył 4-7 są jakieś zgrzyty,a kombinacja małego blatu i 2-3 z tyłu to już w ogóle porażka- łańcuch przeskakuje na na dwóch największych tylnich zębatkach jak szalony.

Pytanie jest takie, jak duża jest wina w takim działaniu napędu kasety Sunrace, a jaka ewentualnie mojej regulacji ( sprzęt regulował brat, która jest bardzo dobry w serwisowaniu rowerów)?? Czy kaseta się dopasuje, czy też nie ma to większych szans?? A może już się rozglądać za kasetą shimano. Zastanawiam się czy nie jest to przypadkiem wina tylniej piasty?, ale w sumie przed wymiana kasety, nie było żadnych dziwnych odgłosów. Proszę o pomoc jak wybrnąć z tego problemu, bo jazda na tak działającym napędzie nie sprawia przyjemności. :sick:

Napisano

. km.oraz korba FC M542 2009 - przebieg ok. 7 tys.

Moze poprostu zajezdziles korbe(tzn. blaty)...przychylam sie do odpowiedzi kolegi wyzej...ostatnio tez wymienialem kasete i lancuch i wszystko smiga pieknie az milo... dlatego tez wydaje mi sie, ze problem moze tkwic w korbie bo regulacje z tego co mowisz robil ktos kto sie na tym zna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...