kamaz124 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam, ostatnio postanowiłem wyczyścić napęd. Odświeżyłem łańcuch, przerzutkę tylną oraz zdemontowałem kasetę aby dokładniej ją wyczyścić. Przy okazji przetarłem bębenek z zewnątrz i tyle ile dałem rady bez zdejmowania go. Po złożeniu w całość słychać dziwny odgłos dobiegający z okolic kasety (dokładniej nie potrafię zlokalizować, jest to takie chrobotanie, swego rodzaju szum), którego wcześniej nie było? Jakie macie sugestie co do źródła hałasu i usunięcia przyczyny? Dodam jeszcze, że rower ma przejechane 12tyś. km. Mój rower to Unibike Viper. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
klon Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 jak i czym czyściłeś? Jeśli myjką ciśnieniową i/lub WD-40 i podobnymi specyfikami, to może wypłukało smar z łożysk.
kamaz124 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Czyściłem szmatką i benzyną ekstrakcyjną. Jednak użyłem wd-40 bo nie mogłem odkręcić kasety
Yeton Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 używałeś wd-40 po odparowaniu benzyny? może benzyna wypłukała za dużo. Może rozregulowałeś tylną przerzutkę i łańcuch szumi o zębatki?
kamaz124 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Po odparowaniu używałem, ale sądze że wd-40 mogło wypłukać. Przerzutka rozregulowana, ale to nie z niej dobiega odgłos. Na niektórych przełożeniach działa dobrze, jednak szum dochodzi jakby z piasty, bębna. Nawet jak kołem mocno zakręcę i luźno się kręci koło to słychać ten dźwięk
Yeton Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 może podczas czyszczenia wepchnąłeś jakieś ziarenko piasku do środka?
lyndowss Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Wepchnąłeś piasek i jakiś syf między gołą piastę a złożony bębenek. Zrób tak: ściągnij koło, wyciągnij całą oś i łożyska, odkręć bębenek od piasty http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0bcdb40e4eaee1ad ,potem przeczyść to miejsce http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0f8e8af8a0c37e23.html , następnie przeczyść miejsce styku z tym miejscem na bębenku (TUTAJ ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ!!!) zrób to delikatnie i wyciągaj brud np. patyczkami do uszu. NIE WPYCHAJ GO DO ŚRODKA!!! Złóż wszystko i może zacząć działać. u mnie się to sprawdziło. Ewentualnie jak nie pomoże to serwis bębenka. http://www.forumrowerowe.org/topic/80780-konserwacja-czyszczenie-i-smarowanie-bebenka-shimano/
klon Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 wyjmij koło, złap palcami za ośkę i zakręć kołem, jeśli będzie chrobotanie i będziesz czuł w palcach nierówną pracę koła na osi, to łożyska w piaście do czyszczenia i smarowania lub do wymiany
kamaz124 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Ok, jak wrócę do domu to tak zrobię. A czy łożyska, piastę i bębenek odkręcę zwykłymi kluczami czy potrzebuję jakichś specjalnych ?
lyndowss Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Potrzebujesz klucza płaskiego, żeby to skręcić. Jakieś tam klucze ogólnie będziesz miał do piast pewnie, a do bębenka to sobie zobacz do tematu, który podałem. Musi być specjalny klucz i trudno go dostać. Zrób tak jak napisałem. Na 70% pomoże. Następnym razem nie zalewaj bębenka benzyna ekstrakcyjną! Poza tym może dźwięk jest z łożysk piasty. Zanim rozbierzesz koło to zrób tak jak Ci już napisał kolega. wyjmij koło, złap palcami za ośkę i zakręć kołem, jeśli będzie chrobotanie i będziesz czuł w palcach nierówną pracę koła na osi, to łożyska w piaście do czyszczenia i smarowania lub do wymiany Po tym zakręć kołem ale trzymając za bębenek i będziesz wiedział skąd hałas dobiega.
kamaz124 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 A potem mocno to wszsytko skręcić ? Ja nie zalałem bębenka benzyną, nie wyjmowałem go nawet. Zdjąłem kasetę, przetarłem szmatką nasączoną benzyną bębenek i patyczkami do uszu takie wgłębienie w bębenku. NIc więcej. I jakim smarem najlepiej to przesmarować ?
lyndowss Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Czyli wepchnąłeś brud. Moja metoda powinna Ci pomóc. Co ty chcesz smarować? Nie mocno! Tak, żeby nie było luzów. NA PEWNO NIE MOCNO, bo zniszczysz łożyska i co gorsze bieżnie. Ewentualnie zerwiesz gwint od bębenka.
kamaz124 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 A jak przy okazji rozkręcę bębenek to czym nasmarować bieżnie i łożyska ?
kamaz124 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Nie mam, ale i tak muszę się zaopatrzyć w klucz do bębenka, chyba że bez jego odkręcania da radę jakoś ten syf wyczyścić z przestrzenie między piastą ?
lyndowss Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/listing.php/search?category=45627&sg=0&string=klucz+do+b%C4%99benka Tutaj coś jest. Zrób najpierw tak jak pisałem wcześniej. Jeżeli nie da efektu to dopiero później zajmij się bębenkiem. Byc może bębenek jest w dobrym stanie, bo nowe są uszczelnione.
kamaz124 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Zobaczę na mieście, a takie nowe to to nie jest. Jak już napisałem przez rok 12tyś km zrobiłem więc ma prawo być już trochę zużyte
lyndowss Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Chodzi o rocznik. Jaki rocznik? Niby co ma zużycie tuta do rzeczy? Przed czyszczeniem działało dobrze, a teraz nie więc to nie o kilometry chodzi.
mekp Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam. IMO przy odkręcaniu przesadziłeś z WD-40 z nim do bębenka wpłynął brud. WD rozpuściło smar i wraz z nim wypłyeneło. A brud został. Może będzie działać i 5 lat jak u mnie a może bębenek umrze za 100km... Loteria. Możesz rozebrać i spróbować wyczyścić ew. bardzo dużą ilością odtłuszczacza bębenek przepłukać a potem zapchać smarem. Jak nie to to wymiana. pozdrawiam xMekpx
kamaz124 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 lyndowss Co do rocznika to nie wiem dokładnie. Kupiłem go rok temu, był bardzo mało używany ale koleś mówił że miał go około roku, więc sądzę że może 2010 lub 2009. mekp Tak właśnie planuję zrobić, tylko powiedz mi jakiego smaru użyć ?
vitesse Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 ja smar kupilem na orlenie zwykly lt-43 ?
cyrax84pl Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 kamaz124 najlepiej byłoby rozkręcić piastę z bębenkiem, przeczyścić i przesmarować według instrukcji która się już pojawiła. Ewentualnie tutaj masz inny artykuł opisujący sposób czyszczenia i smarowania http://mtbikes.pl/ar...himano-fh-m580/ Jedyne do czego mógłbym mieć zastrzeżenia to do metody rozkręcania bębenka "na śrubokręt". Ja używam "klucza" który ma postać płaskownika doszlifowanego na wymiar szczelin w nakrętce wewnątrz bębenka, ten krótki płaskownik (jakieś 3-4cm) łapię zwykłym kluczem nastawnym i zdaje to egzamin bo niejeden bębenek już się rozkręciło Wpychanie smaru "na siłę" (jak sugeruje mekp) może spowodować, ze zapadki też dostaną trochę/dużo smaru a to może skutkować ich złą pracą z racji tego, że smar ma dużo większą lepkość od np. oleju wazelinowego co powoduje wolniejsze działanie mechanizmu zapadkowego. Co do smaru jakiego możesz użyć to wybór należy do ciebie, jedyne co bym odradzał to smar grafitowy (nie pamiętam nazwy producenta którego smaru używałem) W starym rowerze smarowałem nim piasty ale z racji podwyższonych temperatur panujących w łożyskach piast smar się rozrzedzał i wypływał pomiędzy konusami a osłonami łożyska kulkowego Ja osobiście używam Finish Line'a z dodatkiem teflonu http://velo.com.pl/p...=4&pk=%&id=1287 bo udało mi się go kupić za naprawdę niewielkie pieniądze Pozdrawiam
kamaz124 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam, wczoraj rozebrałem z tylne koło. Wyjąłem bębenek (nie rozkręcałem go) i ośkę, przeczyściłem dokładnie wszystko co się dało a na koniec nałożyłem smar grafitowy. Kolega polecił mi go, mówiąc że spokojnie wytrzyma temperaturę w piaście, więc trochę się zdziwiłem czytając posta od cyrax84pl. Potem wszystko w całość złożone i ... dalej słychać ten odgłos. Szczerze powiem że skłaniam się ku teorii winy bębenka, bo tylko jego nie wyczyściłem od środka (brak czasu i klucza ). I teraz mam dylemat: czy znowu to rozkręcać czy jeździć tak aż padnie (nie wiem tylko czy nie będzie sytuacji że koło nie będzie się w ogóle kręciło czego bym nie chciał) i potem po prostu wymienić na nowy.
Raffal72 Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Łożyska smaruje się smarem do łożysk (może być to Łt 43) , smar grafitowy się do tego nie nadaję bo może powodować ich szybsze zużycie.
lyndowss Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 http://www.olejesamochodowe.com.pl/p/1719,118/smar-grafitowany-0-85kg--p/ Tutaj podam link i nikt już nie będzie miał wątpliwości. Sam producent podaje do czego można stosować a do czego nie. Osobiście nie używam tego smaru i nie polecam. ŁT-43 jest królem. Nadaje się do wszystkiego, nie jest brudzący, nie ma negatywnego wpływu na nic i jest ładnie przezroczysty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.