Skocz do zawartości

[napęd] Wymiana z 7 na 8 biegów, warto ?

Pire

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

sp33dy ta podana przez Ciebie acera to kaseta, a nie wolnobieg

Fakt, mój błąd. I chyba wszystkie 3 są kasetami ;) Pozostawałoby w takim razie szukanie MF-HG50.

Generalnie dość szybko wchodzę na wysokie biegi na płaskim terenie. Najczęściej używam 6. z tyłu i 2-3 z przodu, ale czasami się potrafię nieźle namachać na 7. tył i 3. przód.

Napisano

Fakt, mój błąd. I chyba wszystkie 3 są kasetami ;)

Generalnie dość szybko wchodzę na wysokie biegi na płaskim terenie. Najczęściej używam 6. z tyłu i 2-3 z przodu, ale czasami się potrafię nieźle namachać na 7. tył i 3. przód.

A teraz co masz w końcu? Kasetę czy wolnobieg? Bo jak wolnobieg to wymiana piasty będzie konieczna.

Napisano

A teraz co masz w końcu? Kasetę czy wolnobieg? Bo jak wolnobieg to wymiana piasty będzie konieczna.

Nie no, teraz mam wolnobieg. Do kasety to wiem, że trzeba by było wymieniać piastę.

Napisano

Nie no, teraz mam wolnobieg. Do kasety to wiem, że trzeba by było wymieniać piastę.

No to tak jak było pisane. Jednak zamiast Acery radziłbym jakieś Alivio i sprawdzić stopniowanie. W tanich kasetach lubią być przeskoki w okolicach 5,6 biegu.

Napisano

No to tak jak było pisane. Jednak zamiast Acery radziłbym jakieś Alivio i sprawdzić stopniowanie. W tanich kasetach lubią być przeskoki w okolicach 5,6 biegu.

MF-HG50 ma 11-13-15-18-21-24-28, 11-13-15-18-21-24-34 (nie wiem, czemu podają 2)

Teraz mam TZ-21, który ma 14-16-18-20-22-24-28.

Napisano

podają 2 ponieważ największa zębatka w jednym ma 28, a w drugim 34 - ten wolnobieg jest albo już niedostępny, albo bardzo ciężko dostępny (być może gdzieś do odszukania)

Napisano

podają 2 ponieważ największa zębatka w jednym ma 28, a w drugim 34 - ten wolnobieg jest albo już niedostępny, albo bardzo ciężko dostępny (być może gdzieś do odszukania)

Tia, właśnie widzę, że ciężki do znalezienia. Napisałem do Shimano na razie.

Napisano
stacjonarne sklepy rowerowe tam można by tego poszukać - oni często mają części, których w internecie już się nie spotka

Wiem, że zdarzają się perełki pokroju 6rz kasety XT, ale to szukanie igły w stogu siana z nikłymi szansami, że ta igła w ogóle istnieje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...