Skocz do zawartości

[przerzutka] Tył slx - problem z regulacją

kitwie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam posiadam tylną przerzutkę SLX RD-M662 i manetkę SL-M530 i mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki. Przed rozłożeniem roweru do malowania wszystko było okej. Regulowałem według poradnika z forum dwa razy, teraz jest już jest "prawie" dobrze ale nie mogę poradzić sobie z jednym problemem, który polega na tym, że przerzutka ma problem ze zrzuceniem z 6 na 7 bieg. Śruby wychylenie H i L dobrze ustawione i poza tym reszta biegów wrzuca się dobrze. Łańcuch świeżo nasmarowany.

Napisano

Pancerze seryjne Jagwire a linki nowe i niesmarowane.

Dodam, że wózek się przesuwa ale nie zrzuca łańcucha, sprawdzę jeszcze naprężenie sprężyny bo może miałem za daleko górne kółko.

Ma ktoś jeszcze jakieś sugestie?

Napisano

Ja dopiero zaczynam nabierać doświadczenia w tej dziedzinie i jeżeli wózek się przesuwa i nie zrzuca/wrzuca łańcucha po kasecie to stawiam na zużycie kasety/łańcucha lub po prostu nie przesmarowany łańcuch.

Może jakieś zdjęcie cykniesz?

Napisano

masz nowe linki i stare pancerze, tu bym szukal przyczyny kropelke oleju na linke tylko w miejscach gdzie chowa sie w pancerze, bo inaczej linka sie oblepi syfem, to prosty zbieg bo nic nie trzeba odkrecac

Napisano

W pierwszym poście piszesz, że „Śruby wychylenie H i L dobrze ustawione”

Na wszelki wypadek ustaw jeszcze raz. Uwolnij linkę i sprawdź, czy górne kółko przerzutki jest dokładnie w osi największej zębatki. Jeżeli nie, ustaw śrubą H. Teraz naciągnij przerzutkę ręką i sprawdź, czy przy maksymalnym wychyleniu, kółko jest w osi z najmniejszą tarczą. Jeżeli trzeba, to skoryguj śrubą L.

Jeśli skrajne położenia ustawisz dokładnie, to przerzutka będzie pracować w pełnym zakresie i musi zmieniać tryby. Teraz możesz zakładać linkę. Zrzuć łańcuch na korbie na najmniejszą tarczę. Śrubę regulacyjną naciągu linki wkręć do połowy, żeby mieć możliwość korekcji w obie strony. Ustaw manetkę tylnej przerzutki na 1, spuść ją na największą tarczę i lekko napręż linkę. Dokręć ją i sprawdź, jak chodzi. Musi być dobrze. Jeśli nie, to wina leży po stronie linek, pancerzy, lub manetki. Na początek wymień linki i pancerze, bo najtańsze.

Napisano

witam.

l i h odpowiadaja tylko za pory góra dol i nie mają Nic do rzeczy na środku kasety.

potem tylko linka regulujesz. jeśli psncerze ok to ja na 100% stawiamna :

hak. pisales że malowales ramę. wg jest nie dokładnie założony i to jest przyczyną złej pracy w środku kasety. może nowa farbą jest za gruba albo średnio skreciles wszystko. możesz pobawić się dlutem i papierkiem albo wybierz się do serwisu żeby go wprostowali do tak skreconego

pozdrawiam

xMekpx

Napisano

Nie rozbierałem jej tylko odrkęciłem z haka, który dziś dokręciłem tak, żę zaczyna się już sruba obracać. W sumie to nie wiem czy to od tego ale lekka poprawa jest jutro zobaczę bo dziś po ciemku na dworze jak jechałem to nie chciałem się bawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...