Skocz do zawartości

[Napęd] Nowy łańcuch i kaseta + ocena zużycia korby

patrykn82

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy w kwocie do 120-130 zł mozna kupić coś lepszego ? Napęd 8 rzędowy, łańcuch i kaseta

1 )Connex 804 łańcuch 8 rzedowy stal/ nikiel

2)Sram-PG 830 11/32 kaseta 8-rzędowa srebrna lub Shimano CS HG51 8rz. kaseta ( no waśnie która lepsza ? cena identyczna*)

Druga sprawa to czy korba przyjmie nowy łańcuch .. przebieg ok. 5 tys km

ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

Napisano

Od bidy na blacie 44T może uda się mu przyjąć na blacie 32T nie ma szans - dlatego moja odp brzmi korba nie przyjmnie nowego łańcucha. Możesz wymienić blat 32 T oraz najlepiej też 44 T ale nowe nie opłaca się kupować ze względu na cenę, trzeba szukać na allegro czasami trafiają się używki w bdb stanie, na fotce nie widać blatu 22T ale ze względu że go się najmniej używa może być jeszcze ok

Napisano

Średnia koronka do kosza. Największej niewiele już zostało. Najmniejsza pewnie do jazdy:) Jeśli chodzi o napęd to polecałbym kasetę HG 50 tyle że jest 9 rzędowa (jeśli bardzo chcesz 8 rzędowa no to HG 40 wystarczy). Łańcuch polecam HG 53. Cały zestaw masz za około 120 zł. Jeżeli jednak wolisz 8 rzędowy to zestaw HG 41 + łańcuch HG 40 (około 70 zł ).

Napisano

Manetke mam 8 rzędową więc napęd musi być na 8 .

A co do tej środkowej zębatki to naprawdę wygląda aż tak źle ?

Przykładałem nowy łańcuch ( tani accent 8 rz). taki jak tan założeony i w miarę dobrze przylega.

Jakie moga być konsekwencje założenia nowego łańcucha i kasety do tej korby ? Przez pierwsze +- 50 km może troche przeskakiwać ale coś poza tym ?

Wymiane robie tylko dlatego że ten tani łańcuch z accenta po 3,5 tys km mocno ( bardzo mocno) sie wyciągnał . A wymiana korby jest mi dośc nie na ręke.

Napisano

Szybciej CI sie zuzyje poprostu az do czasu dopasowania sie do zjechanych zebatek. Hg40 nie jest na tyle drogi zebys sie martwil o niego, wiec wszystko zalezy czy znajdziesz odpowiedni blat w dobrym stanie. Jak bedziesz dbal to i tak Ci dlugo posluzy.

Napisano

Przy mocniejszym naciskaniu na pedała, na środkowej zębatce łańcuch może przeskakiwać. W takim wypadku możesz nieźle sobie zaszkodzić (kontakt z glebą będzie niemiły). W najlepszym wypadku łańcuch będzie przeskakiwał tylko nieznacznie- ale wierz mi będzie Cię to nieźle wkurzać.

Napisano

Przerabiałem podobny problem. Ja po około 6 tys km wymieniłem cały napęd (kaseta, korba, łańcuch, suport). Korbę na środkowej zębate miałem w gorszym stanie i wiem, że nowy łańcuch sprawowałby się tylko trochę lepiej od tego rozciągniętego. Lepiej wymień komplet (korba, łańcuch i kaseta). Będziesz miał spokój na kilka tysięcy kilometrów.

Napisano

Nie bierz connexa, zauważalnie szybciej sie wyciaga niż sram. No i do wymiany koniecznie środkowy blat i najlepiej także duzy, po prostu szkoda reszty bo sie za szybko zjeździ. No i polecam zestawik shimano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...