Skocz do zawartości

[pedały] CB Candy vs Look Quartz

plmatrix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić sobie "spd" ale takie z lepszym podparciem buta.

Teraz używam Shimano 520 i nie czuję sie w nich pewnie przy zjeżdzie (buty mam typowo turystyczne MT42 http://centrumrowero.../Product.aspx).

Ze względu na niezbyt dobre dopasowanie butów (mam szeroką stopę i Shimano są trohcę za ciasne) chciałbym je wymienic na Mavic Buty Mavic Pulse MTB - AirBike

I teraz mam głowne pytanie:

czy, mając na uwadzę podeszfę, CB Candy lub Look Quartz będą dobrze pasowały do Mavic'ów ? i czy podparcie będzie faktycznie lepsze niż przy 520 ?

Napisano

Może wrażenie braku odparcia to kwestia obuwia ?

Jak sam piszesz masz buty turystyczne ...

Na początek proponuje zmienić same buty ...

Ja w swoich garneau x-grip na m540 na podparcie nie mam powodu narzekać.

TapaTtalk'nięte z Andka

Napisano

Candy dadzą zdecydowanie mocniejsze podparcie. Mam co prawda inne buty jednak w porównaniu z PD-M540 i z CB EggBeater to w Candy czuć, że klocki butów opierają się na platformie, ale moim zdaniem nie przekłada się to specjalnie na komfort jazdy. Wręcz przeciwnie - stopę ciężej jest ruszyć w bok, brak jest jakiegokolwiek luzu.

Napisano

Posiadam zaróno Candy(leżą w śmieciach) jak Looki, Candy padły bardzo szybko - pękła sprężyna (dwa razy) i tej tandety nie polecam, Looki nie rozsypały się do dzisiaj i dobrze współpracowały z butami na twardej podeszwie (dobre trzymanie i podparcie), gorzej było z butami na miękkiej podeszwie, dlatego porzuciłem je na rzecz Time Roc Atac.

Napisano

No to teraz zabilście mi ćwieka :(

@rzezniol - niby tak, ale na spiningu jeżdze w tych samych butach a podparcie mam lepsze, z tym że nie wiem co tam są da pedały

@tobo - oczywiście i podeszwa miękka i ja ciężki :)

@Tomash - skoro jest problem z wypieciem to fatalnie - ja po wypadku mam generalnie uraz do "spd" ale jak to mowią "ciągnie wilka do lasu"

@Obes - jaki model Candy masz - podobno te najnowsze są lepsze od wcześniejszych

Ja generalnie jeżdżac w 520 i butach obecnych, miałem wrażenie podparcia punktowego - dokłądnie w miejscu wpięcia bloku i stopa trochę uciekała mi na bok - na zewnątrz.

Dokupiłem nawet plastikowe nakładki na pedały, ale to jest lekka pomyłka - but się slizga, a na szerokośc podpracie niewielkie

Teraz, tak jak pisałem wcześniej, z racji wypadku i pełnego OTb z poważnym złamaniem obojczyka, mam jeszcze obawy co do przypiecia sie, ale wiem ze predzej czy pozniej to musi

nastąpić :)

Jednak z racji problemów z kolanem szukam takich "spd", które nie będą ich zbytnio obciążały, a posiadane 520, pomimo wielokrotnych prób ustawiania i przestawiania, mi nie pasują.

No nic - chyba będę musiał zrobić to metodą "prób i błędów: i zobaczymy jak wyjdzie :)

Napisano

A nie nie. Ja nie napisałem, że się ciężej wypina - przynajmniej ja nie czuję różnicy (co innego wpięcie bo platforma mi trochę przeszkadza i nie wyczuwam dokladnie kiedy blok "zaskoczy"). Nie będziesz mial po prostu tego lekkiego luzu normalnego dla Crankow. W twoim wypadku własnie nie powinna ci uciekać na bok stopa, tylko dziwi mnie nieco czemu akurat to ci przeszkadza, bo w jeździe przecież nie ma różnicy?

Moje Candy X wytrzymały już ponad 3tys. km i nic sie z nimi nie dzieje.

Napisano

Wg mnie problemem jest wiotkość podeszwy, która w tych butach jest podeszwą trekkingowo-rowerową, ja w tego typu butach poruszam się bardzo komfortowo chodząc. Shimano ma 12 stopniową skalę sztywności swoich butów, te mt mają 3 punkty na 12. Efekt wiotkości pogłębia twoja masa - skoro piszesz że lekki nie jesteś. Moje 077 mają chyba 5 ewentualnie 4 i przy 75 kilogramach wagi nie odczuwam żadnego dyskomfortu ani poprawy gdy zakładam sidi eagle.

Wydaje mi się że zmiana pedałów nie da efektu, na który liczysz, egg beatery mają jeszcze mniejszą powierzchnię styczności z podezwą niż wszystkie shimano a ludzie nie narzekają na to, wręcz ten minimalizm uznawany jest za zaletę. Jeśli masz możliwość porównania to załóż w sklepie jakiekolwiek buty mtb z wyścigową podeszwą, np wyższe modele shimano czy innych firm.

Tak sobie myślę, że winą za niestabilność można obciążyć też górę buta, która jest turystycznie luźna, stopa ma sporą swobodę ruchu.

Napisano

Ja miałem Candy Ti, wcześniej Mallety 2 i z żadnymi nie było problemu jeżeli chodzi o trwałość.

Ale wyleczyłem się z CB jakiś czas temu i wygląda, że na stałe.

Owszem, one mają luz roboczy i są przyjazne dla kolan, ale mi zaczął przeszkadzać duży kąt wypięcia, to że nie było intuicyjne oraz czasem problemy z wpięciem.

I co może być ważne z twojej perspektywy - też zaliczyłem ileśtam solidnych gleb (w tym złamałem obojczyk) i praktycznie w każdym przypadku lewa noga zostawała w pedale.

Wkurzyło mnie to w końcu, przesiadłem się na Time Atac XS i uważam, że biją CB na głowę.

Dlatego jeżeli już miałbym rozważać co brać to właśnie Time i Look, a nie Look i CB.

Napisano

Nie wiem jak działają Looki ani Time, mam porównanie tylko do SH ale prawde powiedziawszy z Crankow nie jestem zadowolony. Dlaczego? Właśnie z powodu klopotów z wpięciem - jak napisał Sol są mało intuicyjne. Myślałem że się przyzwyczaję i faktycznie jest lepiej, ale niewiele lepiej. A co do zarzutów o kącie wypięcia to już co komu pasuje. Mi jeszcze nigdy nie udało się wyrwac buta z zatrzasku gdy tego nie chciałem, co w SH zdarzało sie dość często.

Jestem pewny, że kolega powyżej wie, że kąt CB jest też zależny od tego który blok zamontuje się na którym bucie.

Jeśli nie zależy ci na wadze rozwiązania tudzież tzw. lansie to CB też radzę odpuścić

Napisano
Wkurzyło mnie to w końcu, przesiadłem się na Time Atac XS i uważam, że biją CB na głowę

Ja też najpierw wziąłem Atac XS, niestety łożysko w prawym pedale dosyć szybko dostało luzu ;) ale nie zraziłem się do marki i wziąłem Roc, jak na razie trzymają się.

Looki jak pisałem - przy miękkiej podeszwie wrażenie gumowatości połączenia, słabe trzymanie ( z butami Time TXT)

Napisano

Mialem shimano, teraz looki. Bez porownania na korzysc lookow. Za######isty luz roboczy.

Jedynie co moze kogos irytowac to brak mozliwosciu manewru blokami tak aby ustawic pod delikatnym katem, mimo duzego luzu roboczego chcialbym aby zwyczajniej inaczej mi sie stopa ustawiala.

Jak ktos napisal, gumowate looki? Chyba dlatego ze nie do konca czuc kiedy sie wypinaja. Ale nie jest to problemem.

Napisano

To jeszcze pytanko z rodzaju uzupełniających :)

czy look'i i time'y podpierają byta na całej szerokości buta ?

tzn czy wrazenie jest takie ze but opiera sie na szerokiej "tuleji" ?

i czy to ma znaczenie w przypadku butow ze sztywniejszą podeszwą ?

• Mod Team
Napisano

W przypadku Time'ów but opiera się o platformę- przynajmniej ja mam takie odczucia.Podeszwa opiera się na widocznych blaszkach po obu stronach

MBK228.tested.roc1_prev-399-75.jpg

W Look'ach było podobnie, choć Time daje mi wieksze poczucie stabilności. W Shimano miałem wrażenie ,ze jedynym punktem podparcia jest blok opierajacy sie o obudowę.

Zresztą wg Look'a podeszwa buta musi sie opierać o ramkę- jesli miedzy podeszwą a ramką jest prześwit ,może dojść do niekotrolowanego wypięcia.

Napisano

Ja też najpierw wziąłem Atac XS, niestety łożysko w prawym pedale dosyć szybko dostało luzu ;) ale nie zraziłem się do marki i wziąłem Roc, jak na razie trzymają się.

Looki jak pisałem - przy miękkiej podeszwie wrażenie gumowatości połączenia, słabe trzymanie ( z butami Time TXT)

Z tego co widzę to mają one (Atac xs vs Roc S) trochę inną konstrukcję "platformy". Czy z doświadczenia możesz powiedzieć o jakiejś róznicy w odczuciu podparcia ?

No i proszę o ogólne wrażenia i opinię porównawczą obu modeli - jestem juz na 90% zdecydowany na Time , teraz kwestia modelu.

Napisano

Przy sztywnej podeszwie nie odczujesz różnicy w podparciu po wpięciu, natomiast bez wpięcia noga wyraźnie lepiej trzyma się na Roc.W butach Mavic Alpine pewna różnica w podparciu po wpięciu jest wyczuwalna.

Obydwa rodzaje dają dosyć spory luz roboczy a przy tym dobrze trzymają nogę, łatwe wypięcie w razie "W".

Tak jak napisałem, Atrac XS stosunkowo szybko złapał mały luz na łożysku, luz nie był duży, trudno wyczuwalny, wyglądało to na "strzelanie" korby, ale mnie denerwował, może mam pecha ponieważ na podstawie opinii z netu nie wynikało żeby tak szybko miały paść.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Hej :)

Mam rozwalone kolana i dwa pytania o Look Quartz:

1) Czy mają one luz boczny, tak jak Time'y? Nie chodzi mi o luz katowy, kiedy stopa przesuwa się wokół osi wpięcia, lecz typowo na boki.

2) Czy siła potrzebna do wypięcia jest podobna jak w Time'ach?

Z góry dzięki!

Napisano

Ja właśnie zgłębiam temat choć nie posiadam ani Looka ani Time,a.Z tego co wyczytałem to Quartz ma mniejszy luz roboczy niż Time.No i ten patent z podkładkami pod blokiem.To bardzo ważna sprawa bo jak źle ustawisz to będzie problem z wpięciem albo co gorsza może zdarzyć się niekontrolowane wypięcie.Ażeby całą sprawę jeszcze bardziej zagmatwać to do Look'ów sa dwa rodzaje bloków: kąt wypięcia 15 i 20 stopni :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

wybór dokonany, padło na Time Roc Atac S

po przejechaniu 40 km kilometrów powiem jedno - to był strzał w diesiątkę :) wpinanie szybkie i pewne; trzymanie buta stabilne; luz rewelacja (zwłaszcza dla mojego kolana); troche trzeba się przyzwyczaić do wypięcia - noga musi sie sporo "wykręcić"; i to co najważniejsze - rewelacyjne podparcie buta, w Shimano czułem nacisk punktowy na podeszwę buta, teraz nie czuć praktycznie żadnej różnicy w porówaniu do zwykłych pedałów;

no i da sie jechaćbez wpinania bloków :) tak na wrazie czego ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...