Skocz do zawartości

[kaseta] luz na kasecie

gregorek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czesc,

Mam luzy na kasecie, model shimano hg 9io rzedowa. Zmienialem koła, wyczyściłem, a że da się ją rozłóżyć na poszczególne cześci to można dokladniej wyszorować. Jednak założyłem z powrotem, pierwsza przejażdżka i znowu luzy. Chodzi to, że jak koło jest założone, wszystko gotowe do jazdy, to rzędy na kasecie poprostu się ruszają. Nie wiem, jak to dokręcić porządnie, czy to tą nakrętkę do końca dokręcić, czy inny jakis sposób, czy też może kaseta ma dość? Przejechałem jakieś 5k km ale nigdy nie było z nią problemów, nawet ząbki się nie połamały. Więc może coś zle robię albo kaseta ma już dość?

Napisano

Strzelam że to luz na bębenku. Ściągnij kasetę i chwyć za bębenek i poruszaj nim, ale mocno. jeśli wyczujesz luz - masz odpowiedź.

Napisano

koła mam nowe więc beden raczej odpada. Ale tak sobie myśle, że w ostatnich chwilach starych kół, też się pojawił ten problem, więc może to kwestia niedokręconej kasety.

Napisano

Jeżeli rozkłada się na pierwsze części cała to może o jakieś podkładce zapomniałeś. Chyba, ze nie jest z plastikowymi podkładkami, a na każdej zębatce są wypustki.

Napisano

Niektóre kasety posiadają cienki pierścień z blachy zamocowany do nakrętki - może zgubiłeś go i to powoduje odkręcanie się kasety?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...