Skocz do zawartości

[Kaseta] XT 11-36 T

szkatu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pewien problem. Postanowiłem wymienić kasetę w swoim rowerze. Mam kasetę 11-36T na dyna-Sys i taką też zamówiłem XT 11-36 T. Dziś paczka przyszła i jest zaznaczone na pudełku że to wersja 11-34T. Czy moge ją normalnie zastosować ? Czym to się różni ?

Pozdrawiam !

• Mod Team
Napisano

Różni się nieco innym stopniowaniem, jeżeli nie korzystasz z najlżejszych przełożeń dużo to sobie zostaw tę kasetę, po prostu największe koronki mają nieco mniej ząbków.

Jedynie łańcuch można skrócić o 1-2 ogniwa, ale bez skracania też najpewniej będzie dobrze.

Napisano

Różni się ilością zębów na ostatniej największej koronce, a co za tym idzie także stopniowaniem kasety. Użyć jej oczywiście możesz.

Czyli teoretycznie zrobili Cię w wała, skoro zamówiłeś 36, a otrzymałeś 34. Sprawdź jeszcze na największej koronce ile rzeczywiście jest zębów, przelicz albo znajdź wybitą wartość na niej. Zawsze mogli dać wsadzić kasetę w nie to pudełko co trzeba czy coś takiego, o ile to kaseta wystawowa czy coś w tym stylu ;)

Napisano

To będzie to samo, tylko podjeżdżając pod wypasioną stromą górę, na zębatce 34 będzie trochę ciężej niż na 36. Ale i tak na większość tras polskich gór nawet 32 Ci spokojnie wystarczy.

I będzie jeszcze lżejsza od tej z 36.

Napisano

Ok. Dobra to nie będę wymieniał. Ja myślałem, że muszę takiego samego przełożenia użyć 11-36. Ale tak sobie myślę, że te 11-34 jest optymalnie .. W sumie chodziło mi też o to, żeby zejść z wagi, bo ta która teraz mam waży

450 g

:w00t:, a ta 280 g. Dzięki panowie za pomoc ;)

Napisano

Przy najmniejszej przedniej zębatce 24T i tylnej 34T na podjazdach będzie ok, co nie zmienia faktu, że sklep gdzie kupiłeś dał ciała.

Stopniowanie to indywidualna sprawa, np. ja przy 24T z przodu wolałbym mieć 36T z tyłu.

Napisano

Powiem Ci, ze nie znam się i chciałem te 36 tylko ze względu, że w obecnej tak mam..Zdaje sobie sprawę z tego, że sklep wysłał to czego nie powinien, i jakby nie patrzeć mogę to zgłosić i zażądać albo kasy, albo tego co zamawiałem. Tylko pytanie czy jet sens się z tym bawić, wysyłać znowu, czekać, skro działa ? ..Tak jak piszesz stopniowanie to indywidualna sprawa ... Czy ktoś może ma takie przełożenie 24 z przodu a 34 z tyłu i może się wypowiedzieć ? Kaseta nie była tania i jest w sumie na dłuższy czas, więc wolałbym się upewnić czy dobrze robię zostawiając ją ? Co byście zrobili ? więcej głosów :D

A, nie zauważyłem postu moderatora Safiana . Rzeczywiście, nie jeżdżę na najmniejszym przełożeniu... Zostawię, ją nie ma sensu wymieniać. Myślę, że można zamknąć temat.

Napisano

Może napisz jeszcze jakie masz stopniowanie zębatek z przodu (korba) ?

Nie widzę związku pomiędzy korbą, a tym, czy kaseta będzie pasować czy nie... Jakbyś sobie spojrzał na rower jaki kolega ma to byś zauważył, że ma w nim korbę XT, która ma tylko jedno stopniowanie. A co za tym idzie będzie grała mu orkiestra niezależnie czy założy kasetę 36T, 34T czy 32T :)

Napisano

Że będzie grało to nie ma żadnych wątpliwości. Wszystkie zostały rozwiane w pierwszych postach, ale poszedłem krok dalej.

Nie patrzyłem na rower kolegi, opierałem się tylko na tym co napisał, dlatego wziąłem pod uwagę, że gdyby z przodu miał najmniejszą zębatkę 26T/28T to byłoby nieciekawie w górach czy innych podjazdach na 34T z tyłu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...