Skocz do zawartości

[stery] coś mi cyka

enkoder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ramę Accent El Nino ze sterami, które były w komplecie, wszystko fajnie pięknie, się jeździ, się skacze ale...

Od jakiegoś czasu, w końcu nauczyłem się hamować głównie przednim hamulcem, a że głównie jeżdżę po mieście, no i ważę swoje, kilka dni temu zauważyłem dziwne cykanie, pykanie w okolicy sterów. Stery nie są jakoś tam specjalnie uszczelniane i myślę, że wdał się tam jakiś piasek or something.

Chciałbym zdemontować amor, wyjąć koszyczki z kulkami, wyczyścić i nasmarować, tylko czym?

Czy koszyczki z kulkami mogę wymyć w benzynie ekstrakcyjnej? I czym nasmarować z powrotem, jaki smar powinienem użyć?

A może się nie bawić i zajechać do serwisu, myślę że taka akcja nie powinna kosztować więcej jak 20-30zł, co myślicie?

Napisano

Kup w sklepie motoryzacyjnym smar do łożysk i działaj sam ;). Piwko + mała puszka smaru to koszt ok 7 złotych ;). Co do czyszczenia, to benzyna ekstrakcyjna może być. Nie zapomnij też o wyczyszczeniu bieżni sterów na rurze sterowej. Miłej zabawy! ;)

Napisano

Czasem też takie "zgrzyty" podczas skręcania mam i winny jest zabrudzony amorek.

Jeśli o stery chodzi - nic trudnego rozebrać samemu. Zapamiętaj tylko ułożenie wianków, wszystkich podkładek podczas rozbierania i problemu nie powinno być. Jeśli chodzi o smar - ja daję najtańszy "ŁT-43" i hula, w tubkach po 2-3zł można go kupić. I nigdy nie myłem wianków, zawsze wycieram je i bieżnie szmatką ze smaru, potem kolejną czystą i smaruję od nowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...