Najs Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Witam. Chcę wymienić cały napęd i tu pojawia się pytanie, jakie części wybrać, by wszystko ze sobą dobrze współpracowało. Jeśli chodzi o cenę: ~250zł mogę wydać. Chciałbym, by zestaw dał radę wytrzymać 2 sezony (bo porównując mój obecny rower za 1000zł - jego napęd ma już za sobą 10k km od 2006r i jakoś się trzyma jeszcze). Aktualnie posiadam 3-rzędową korbę o największej zębatce 48z, w tyle mam wolnobieg 7-rzędowy, który chcę wymienić na kasetę (nowa kompletna felga ma być na 8 rzędów) Jeśli chodzi o korbę, interesowała mnie 2-rzędowa, z największą zębatką 52z, ale po przeczytaniu niektórych tematów wywnioskowałem, że moja przednia przerzutka może tego nie obsłużyć (to prawda?). Jeśli tak, to pozostaje mi zakup korby 48z i sprawa zamknięta. Jeśli chodzi o tył, moja aktualna przerzutka jest na 7 przełożeń, więc mając kasetę 8 rzędową chyba da się ustawić tak, by były obsługiwane rzędy 2-8, czyż nie? Bo największej zębatki nigdy nie używam. Czy taki zestaw dałby radę? Ewentualnie jaki inny polecacie http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m411-48-38-28t-super-i2205356375.html http://allegro.pl/zestaw-shimano-hg40-kaseta-lancuch-spinka-8-rzedow-i2198203282.html Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc Jeśli to ma pomóc: rower przerabiam na full szosę, co za tym idzie - często szybko jeżdżę.
Foxi Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Ale kombinujesz Tu masz korbę z 3-rzędowa a chcesz 2, a przerzutkę masz 7 a chcesz kasetę 8 Nie lepiej kupić przerzutkę i kasetę 8-rzędową albo tylko kasetę 7-rzędową? Co do kompatybilności to nie zapominaj, że jeśli masz manetki shimano nie możesz kupić przerzutki sram i na odwrót. A jeździsz wyłącznie po szosie czy też teren? Jakieś lasy, góry?
Najs Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 z korbą pytam tylko dla pewności, co do kasety - rozważam też 7-rzędową robię rower na szosę więc nie może być inaczej, jak poruszanie się tylko po asfalcie w mieście i okolicach jest mnóstwo podjazdów
Foxi Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Sorry nie doczytałem, że na szosę Co do korby nie powiem Ci jak to jest, ale uważam że kaseta 7rzędowa wystarczy a Alivio będzie tu najlepszym wyborem.
Najs Napisano 21 Marca 2012 Autor Napisano 21 Marca 2012 Ogólnie chodzi mi o to, czy lepiej jest dobrać napęd, w którym poszczególne części są zalecane, by ze sobą współpracowały, np. łańcuch i kaseta tego samego typu (tak jak w podanym linku), czy też można dobierać części na rózny sposób, tj. kupię kasetę i korbę np. shimano, a łańcuch innego producenta? Jak te 2 opcje mają się do zużycia tych elementów? Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi wytłumaczył, odnosząc się do tematu kompatybilności napędu, tu cytat: ''raczej niemozliwa jest wspolpraca korb szosowch i przerzutek mtb - nie obsluguja duzych szosowych zebatek majacych czesto powyzje 50 zebow na najwiekszym blacie''. Przy wymianie korby na 52z to byłyby tylko 4 zęby róznicy, więc nie tak dużo. A przerzutkę można by ciut wyżej zamontować, więc gdzie leży problem?
lyndowss Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 (nowa kompletna felga ma być na 8 rzędów) Jak chcesz felgę to idź i kup sobie w warsztacie samochodowym. Rozumiem, że chcesz wymienić całe koło tylne na piaście pod kasetę. Jeżeli manetkę masz na 7 rzędów, to możesz kupić 7rzędową kasetę i zastosować dystans jeżeli bębenek będzie na 8,9 i 10 rzędów, lub na 8 biegów i ustawić tylko 7przełożeń na niej. Zależy jaką pojemność będzie miał bębenek. Ja bym nie ryzykował dodawania 52z na blat i kombinacji MTB z szosa, bo to nie będzie współgrać z linią łańcucha, ani obsługiwać zębów. 48z to już jest dużo jak na blat. W ogóle prześlij zdjęcia roweru i powiedz jakiego typu on obecnie jest. Mieszać elementy napędu rożnych producentów i nie słuchać się kompatybilności można, ale w granicach rozsądku i w rożnych przypadkach. Czasami się nie da. Przeczytaj cały temat kompatybilność napędu. To Ci trochę przybliży o co chodzi. Trudno Ci napisać tak wszystko w pigułce, bo na forum już było wile razy poruszane i zdania są różne. Jest wiele wyjątków i musiałoby być napisane całe wypracowanie. W FAQ też masz trochę o kompatybilności napisane. Jeżeli chodzi o wytrzymałość napędu, to są różne szkoły. Ogólnie zakłada się zawsze napęd podobnego typu i podobnej klasy. Często się używa twardszego i bardziej wytrzymałego łańcucha, żeby przedłużyć żywotność napędu.
Najs Napisano 22 Marca 2012 Autor Napisano 22 Marca 2012 Ogólnie zakłada się zawsze napęd podobnego typu i podobnej klasy. Często się używa twardszego i bardziej wytrzymałego łańcucha, żeby przedłużyć żywotność napędu. Czy w takim razie zestaw, który zaproponowałem w 1. poście, będzie dobrym wyborem? Łańcuch z tego zestawu kosztuje ok. 25zł, więc mi trudno stwierdzić jego jakość co do ceny Zdjęcia roweru mam w profilu, lub jedno aktualne http://www.bikestats.pl/rowery/Heavy_8780_6773.html Taki uniwersalny MTB Dziękuję za wypowiedź
rzymo Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Dlaczego chcesz blat 52? Opierasz się na obecnym napędzie? Jeśli tak, to chciałem Cię uświadomić, że 48/14 jest odpowiednikiem 38/11 (11 ząbków będziesz miał w kasecie). Wystarczy że korba będzie miała blat 42T i już masz odczuwalnie twardsze (szybsze) przełożenie od obecnego 48/14.
lyndowss Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 Czy w takim razie zestaw, który zaproponowałem w 1. poście, będzie dobrym wyborem? Łańcuch z tego zestawu kosztuje ok. 25zł, więc mi trudno stwierdzić jego jakość co do ceny Będzie współgrał ze sobą. Pamiętaj, że przy wymianie korby musisz mieć suport dedykowanej długości aby zachować linie łańcucha. Jeżeli masz taką samą obecnie to super. Jak nie to suport tez będzie do wymiany. Co do ceny to nie jestem do końca przekonany. Wydaje mi się, że przepłacisz. SHIMANO jest przereklamowane. ja bym wziął coś ze stajni KMC.
Najs Napisano 24 Marca 2012 Autor Napisano 24 Marca 2012 Byłem dziś w sklepie spytać o cały napęd, zaoferowano mi takowy komplet: korba http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-sunrace-48-38-28-t-korba-shimano-i2207158172.html kaseta http://allegro.pl/kaseta-shimano-acera-8-ka-hg-31-11-32t-2012-xbike-i2164990510.html łańcuch shimano pod komplet do kasety, w cenie ok. 35zł Co do korby, w obecnym rowerze posiadam sunrace'a i mam dobrą opinię o tym produkcie; kaseta - tylko taka do wyboru ale spełniająca moje wymogi, a żywotność łańcucha to kwestia kilku czynników; bynajmniej mam rower za niecały 1000zł, co za tym idzie - jakość jego napędu jest co najwyżej średniej klasy, a już przejechane na nim ok. 10tyś km.
xpover Napisano 24 Marca 2012 Napisano 24 Marca 2012 Witam. Chciałem założyć podobny temat ale zauważyłem ze taki już jest więc w tym temacie napiszę. Mam rower Author kinetic (2006) i mam do wymiany napęd: - suport - korbę - łańcuch nie znam się aż tak na rowerach więc potrzebuje pomocy w wyborze sprzętu. Suport w roweże ma długość 113mm i jest na kwadrat. Chciałbym go wymienić na http://www.cyklotur....3010537&WSZDZ=T Korbę mam 42-32-22 z SUNTOUR. Mysle ze z SHIMANO ALIVIO FC-M410 będzie dobra, ale czy będzie pasowała do suportu? łańcuch jakiś za 35zł. Może macie jakeś inne propozycje co do sprzętu? może jakaś tańsza korba? np z SUNTOR?;p
Najs Napisano 24 Marca 2012 Autor Napisano 24 Marca 2012 kupiłem ww. części, ALE zauważyłem na korbie na największej zębatce, że 2 zęby obok siebie są mniejsze od pozostałych oraz symetrycznie po przeciwnej stronie jest to samo :/ Czy to jest wada produktu czy tak to musi być??? Jeśli wada, to od razu wymiana będzie
lyndowss Napisano 25 Marca 2012 Napisano 25 Marca 2012 Czy to jest wada produktu czy tak to musi być??? Tak ma być. ułatwia to zmianę biegów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.