dzi0bas Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Witam, Ostatnio zakupiłem przerzutkę tylną sram x-9. Jako, że oryginalna kaseta 8-mo biegowa pojdzie do wymiany. Wiem, że polecana kaseta do tej przerzutki to PG-980 i łańcuch PC-991 Czy można użyć np od deore XT? Myślę, że wyjdzie taniej. Jeśli tak to jaką? Łańcuch hmmmm widziałem w dobrej cenie łańcuchy KMC X-9 i już sam nie wiem co wybrać. Nie mam zbyt dużo pieniędzy, najlepiej jakbym zmieścił się w 250zł. Nie jeżdzę wyczynowo, po prostu dla relaksu. Rower to Merida tfs matts 100-v
tobo Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Możesz kupić absolutnie każdą kasetę, która będzie kompatybilna co do ilości rzędów z twoją manetką. Pytanie czy znajdziesz dobrą 8mkę, np xt, która 8 rzędów nie ma już od conajmniej 7 lat.
dzi0bas Napisano 11 Marca 2012 Autor Napisano 11 Marca 2012 Możesz kupić absolutnie każdą kasetę, która będzie kompatybilna co do ilości rzędów z twoją manetką. Pytanie czy znajdziesz dobrą 8mkę, np xt, która 8 rzędów nie ma już od conajmniej 7 lat. A dlaczego 8? Kupuje 9 zeby dzialala z przerzutką.
Obes Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 Kupisz kasetę na 9 i nie będzie działała z manetką na 8 zaś przerzutka działa z manetką na 8 i 9 , działa również z kasetą na 8 i 9. Więc do tej kasety dokup od razu manetkę na 9.
dovectra Napisano 11 Marca 2012 Napisano 11 Marca 2012 A dlaczego 8? Kupuje 9 zeby dzialala z przerzutką. namieszałeś chłopie.... chcesz napęd x9 , ale oznaczenia srama x.9, x.7 nie znaczą że obsługują 9 cio lub 7 mio biegowe tryby to takie numerki. co x.0? kasetę mozesz mieć dowolną 9 tkę. ale musisz wymienić manetkę na 9 srama, ponieważ ma inny skok niż np 9, shimano, łańcuch , już sam wiesz,.... przerzutka x.9 obsłuży ci dowolną ilość trybów do 9-miu, grunt to manetka odpowiednia. poczytaj na forum pozdro koledzy zresztą napisali
Mod Team Puklus Napisano 11 Marca 2012 Mod Team Napisano 11 Marca 2012 Przerzutka będzie działała z napędami single, wonobiegami wszelakiej maści, kasetami od 6 do 9 i o ile sie nie mylę niektórymi 10 rzędowymi (szosowymi, bo to i tak od manetki zależy) .
dzi0bas Napisano 12 Marca 2012 Autor Napisano 12 Marca 2012 Manetke mam, przerzutke mam. Pytalem o kasete 9 rzedowa
kadargo Napisano 12 Marca 2012 Napisano 12 Marca 2012 Każda będzie działać. Ja mam X0+XT u Kasi jest X9+PG990. Jedno i drugie działa bardzo dobrze.
dzi0bas Napisano 12 Marca 2012 Autor Napisano 12 Marca 2012 Każda będzie działać. Ja mam X0+XT u Kasi jest X9+PG990. Jedno i drugie działa bardzo dobrze. Dzieki za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie. Dostalem ta manetke ale na "sucho" przeskakuje tylko 2 biegi i nie zmienia sie na wyswietlaczu nic. Czy wszystkie cyfry powinny byc widoczne czy dopiero pokazuja sie pozniej w miare zwiekszania biegow?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.