bickle Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Witam. Na początek chciałbym zastrzec ze jestem nieco zielony w temacie rowerów, chociaż nigdy nie miałem większych problemów przy naprawach i konserwacji swojego. Do teraz. Chcę zamontować nowy suport Truvativ Square w ramie. Problem polega na tym, że miska zaznaczona na niższym zdjęciu, kręci się w kółko, i nie można jej zdjąć. Tak powinno być? Wszędzie jest napisane, że odkręcam luźną miskę (removable ring), wkładam suport do ramy i dokręcam z drugiej strony. Przekopałem już chyba cały internet, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem... na jednym angielskim forum ktoś też miał taki sam problem ale nie było żadnej konkretnej odpowiedzi. Wszędzie znajduję tematy o zapieczonych miskach z ram, ale praktycznie nie ma nic o odkręcaniu miski z suportu. Więc albo coś robię źle, albo suport jest lipny.
rzezniol Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Musi zejść ... uzyj wiecej siły Moze się lekko przykantowała na łozysku. Psiknij jakimś WD moze pomoże. Pozdro
bickle Napisano 6 Marca 2012 Autor Napisano 6 Marca 2012 Musi zejść ... uzyj wiecej siły Moze się lekko przykantowała na łozysku. Psiknij jakimś WD moze pomoże. Pozdro Dzięki za odpowiedź. Psiknąłem cn123 (preparat podobny do wd40) - żadnej poprawy. Zrobiłem kilka zdjęć, może pomogą w rozwiązaniu problemu. To niebieskie w środku, powinno kręcić się razem z miską czy pozostawac nieruchome przy kręceniu? Bo kręci się. I w ogóle ta miska kręci się trochę nierówno, robi jakby ósemki bo samym suporcie. Na kolejnych dwóch zdjęciach nakreśliłem jak to mniej więcej wygląda.
Fenthin Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Po co nią kręcisz? Normalnie pociągnij, tam nie ma gwintu.
bickle Napisano 6 Marca 2012 Autor Napisano 6 Marca 2012 Po co nią kręcisz? Normalnie pociągnij, tam nie ma gwintu. Próbowałem. Ani drgnie. Trochę postukałem, niby się przesunęło bo nie robi już ósemek. Ale w dalszym ciągu nie chce zejść. Próbowałem różne kombinacje, w różnych kierunkach, z różną siłą. Niestety bez efektu.
lyndowss Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 Złap za szary gwint z jednej strony i za szary gwint z drugiej i pociągnij jakbyś chciał rozerwać. Musi zejść.
rzezniol Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 To niebieskie to uszczelnienie łozyska i jest osadzone w zewnętrznym pierscieniu ... tak wiec sie krecic musi jak krecisz nakretka ... Jak robilo "8" przy kreceniu to znaczy ze krzywo siedzi na łozysku wiec sie przyklinowało ... Oprzyj tą nakretke miedzy 2 krawędzie i przez drewienko wybij o oś ... przy takim wybijaniu możesz wybić oś z łożyska ale sie tym nie przejmuj potem wybijesz łożysko z miskinakrętki. Jak będziesz miał potem 3 cześci to nabijesz łożysko na oś i po sprawie Pozdro
bickle Napisano 6 Marca 2012 Autor Napisano 6 Marca 2012 Złap za szary gwint z jednej strony i za szary gwint z drugiej i pociągnij jakbyś chciał rozerwać. Musi zejść. Próbowałem, w dwie osoby - nie udało się. To niebieskie to uszczelnienie łozyska i jest osadzone w zewnętrznym pierscieniu ... tak wiec sie krecic musi jak krecisz nakretka ... Jak robilo "8" przy kreceniu to znaczy ze krzywo siedzi na łozysku wiec sie przyklinowało ... Oprzyj tą nakretke miedzy 2 krawędzie i przez drewienko wybij o oś ... przy takim wybijaniu możesz wybić oś z łożyska ale sie tym nie przejmuj potem wybijesz łożysko z miskinakrętki. Jak będziesz miał potem 3 cześci to nabijesz łożysko na oś i po sprawie Pozdro Wystarczyło mocno chwycić za gwint i dwa razy puknąć młotkiem. Dzięki wszystkim za pomoc, pozdro!
rzezniol Napisano 6 Marca 2012 Napisano 6 Marca 2012 To uszczelnienie raczej nie powinno zeskoczyć z łozyska ... Pozdro
bickle Napisano 6 Marca 2012 Autor Napisano 6 Marca 2012 To uszczelnienie raczej nie powinno zeskoczyć z łozyska ... Pozdro Wiem, uszczelka 'wyskoczyła' przy wcześniejszych próbach zdjęcia miski. Jutro w pracy zrobię sobie nową temat do zamknięcia.
kasperek Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 Macie jakiś patent pozwalający rozebrać taki pakiet na części? Chciałbym go trochę odchudzić.
javman Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 co chcesz odchudzac? tam sa 2 lozyska 2 miski, oś i obudowa z blachy cienkiej na 0.5mm,moze plastikowa... taki walec.... zbytno to juz tego nie odchudzisz
kasperek Napisano 7 Marca 2012 Napisano 7 Marca 2012 co chcesz odchudzac? tam sa 2 lozyska 2 miski, oś i obudowa z blachy cienkiej na 0.5mm,moze plastikowa... taki walec.... zbytno to juz tego nie odchudzisz Wywaliłbym właśnie tę blaszaną puszkę i wymienił miski na alu, bo mam stalowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.