Skocz do zawartości

[update] Zmiana 7 na 8 rzędowy wolnobieg !

Dyju

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Kilka miesięcy temu zmieniłem opony na Maxxisy 1,25, obecnie mam 7 rzędowy wolnobieg, po wymianie odczuwam brak 8 przełożenia.

Mój rower to Kross Hexagon V3 2011 :

Przerzutka przednia: Shimano FD-TZ30

Przerzutka tylna: Shimano Altus RD-M310 DL

Korba: SR Suntour CW9-XCC

Środek suportu: Thun GO(A)L

Kaseta: Shimano MF-TZ21

Łańcuch: KMC Z50

Piasta przednia: Joy Tech 431

Piasta tylna: Joy Tech 432

Czy można "dodać" 8 koronkę 11T do jakiegokolwiek/tego wolnobiegu?

Czy do tej piasty podejdzie 8 rzędowy wolnobieg?

Czy do tej piasty można zamontować bęben z kasetą?

Z góry wielkie dzięki ;)

Napisano

Dyju Niezbyt Ci się opłaca taka zmiana. Musisz i tak wymienić manetki, przerzutkę piastę itd. Nie możesz zamontować bębenka z kasety ani dołożyć dodatkowej koronki do wolnobiegu. Zawsze możesz włożyć 8-rzędowy wolnobieg do tej piasty, ale i tak musiałbyś pozmieniać kilka części (manetki, przerzutka tylna).

Jak już chcesz zmieniać to tylko na 9-rzędowy napęd. Najbardziej opłacalne jest teraz takie rozwiązanie.

Napisano

Generalnie da sie kupic wolnobieg na 8 zebatek i bez problemu nakrecisz go w miejsce twojej 7ki...

Jest tylko jedne ale najmniejsza zebatka ma 12 lub 13 zebow ... jak bede na warsztacie moge policzyc.

Do tego pozostaje problem zmiany manetki .

Pozdro

TapaTtalk'nięte z Andka

Napisano

Liczyłem się ze zmianął manetek, przerzutki i kilku jeszcze rzeczy. Problem polego na tym, że podczas sobotniej jazdy (niecałe 2 km, pierwsza jazda na nowych oponkach) odczuwałem brak 8 przełożenia. Wymiana na nowe nie stanowi dla mnie problemu, obecne, na których zrobiłem niecały 1kkm są w stanie idealnym. Staram się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, stare wpakuję do roweru siostry, jej potrzebują wymiany, a ja dostanę nowiutkie :) Mieszkam w okolicy gdzie jest dużo prostych dróg, jeżdzę prawie tylko po szosie i obawiam się, że 7 przełożeń to za mało!

Byłem dzisiaj po południu w sklepie rowerowym, gościu polecił mi jedynie wymianę opony. Sprawdzałem na allegro ceny kół z kasetą, najniższe ceny zaczynają się od +-140zł :

- Koło tył 26 czarne łożyska maszynowe + kaseta 8-rz (2165440482) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Nie wiem czy nie lepiej (taniej, lepsze komponenty) było by coś samemu złożyć, cana trochę niższa, ok 120 zł komplet :

- http://allegro.pl/pi...2177124443.html

- http://allegro.pl/ka...2170269498.html

Pojawia się pytanie, czy po wymianie piasty w domowych warunkach, jest możliwe dobre wycentrowanie koła ?

I czy wymienione "podzespoły" są lepsze od tych zastosowanych w kole.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Kilka słów wyjaśnień, bo trochę mieszasz pojęcia.

1. Nie ilość przełożeń Cię ogranicza, a wielkość zębatek. W wolnobiegach standardem jest 14, czasem spotka się 13, kiedyś był z 11, ale obecnie to legenda. Kasety standardowo najmniejszą mają 11 lub 12 (np. 12-36 i część szosowych).

Jeżeli zakres przełożeń jest ten sam, to zwiększenie ilości zębatek da płynniejsze zmiany. Po prostu będą mniejsze różnice między kolejnymi biegami.

2. Teoretycznie da się dołożyć kolejną zębatkę. Wolnobieg musi być skręcony nakrętką, a nie zębatką oraz musisz znaleźć pasującą zębatkę, którą skręcisz całość. Patrząc na obecne zdjęcia 7rz, to wszystkie są skręcone najmniejszą zębatką, więc nie uda się.

3. Lepiej rozróżniać wolnobieg od kasety, będzie mniej nieporozumień.

Napisano

Zekker - Dzięki za korektę, będę musiał się jeszcze podszkolić :)

Wiem już, że samodzielna wymiana piasty i wycentrowanie koło nie jest najlepszym pomysłem. Zakupie chyba koło z 9 kasetą, przerzutke Alivio 9tke, manetki Alivio i nowy łańcuch.

Wielkie dzięki za pomoc ;)

• Mod Team
Napisano

Bardzo dobry pomysł wywalić wolnobieg ;) a i komponenty widze przyzwoite ale pamiętaj nie musisz mieć przerzutki 9 moze być i 8 czyli starsza wersja a nawet i 7 by myślę dała rade.

Widze kolejny sąsiad :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...