Skocz do zawartości

[kaseta, korba, łańcuch] przeskakiwanie

Cube156

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przeskakuje mi łańcuch na wszystkich biegach (jest jeden na którym nie przeskakuje). Mój rower to Scrapper Ar2, niestety gwarancja się już skończyła, a ja na nim przejechałem z 10tyś. km, także wszystko zużyte prawie.. Więc tak, pewnego razu jadąc rowerem ogniwo łańcucha weszło mi w "wybierak" przedniej przerzutki i się wszystko powyginało. Łańcuch wymieniłem oczywiście na nowy, ale przeskakuje - wyczytałem, że przy wymianie łańcucha zaleca się tez wymiane korby i kasety. W korbie powyginała mi się tarcza zębata (2) aby uniknąć wymiany korby chciał bym się dowiedzieć czy jest możliwość wymniany samej tarczy (korba SR Suntour XCR, 44-32-22 z.) są na allegro różne tarcze, czy jakaś inna podpasuje? bo nie widziałem konkretnie do mojej korby.

Napisano

Ta korba jest nie wiele warta więc zalecał bym jej wymianę, kaseta/wolnobieg pewnie po 10tys km jest zużyta i stąd to przeskakiwanie

Napisano
ogniwo łańcucha weszło mi w "wybierak" przedniej przerzutki i się wszystko powyginało.

Prowadnik się wygiął od łańcucha? I jak Ci weszło ogniwo w niego?

Gwarancja i tak by nie uwzględniła tego typu zużycia. Wymień cały napęd na nowy najlepiej i ciesz się dobrą jazdą przez nasepne 10tys kilometrów lub więcej.

Napisano

Ta korba jest nie wiele warta więc zalecał bym jej wymianę, kaseta/wolnobieg pewnie po 10tys km jest zużyta i stąd to przeskakiwanie

Jakieś zamienniki podobne są? nie orientuje się zbytnio

Prowadnik się wygiął od łańcucha? I jak Ci weszło ogniwo w niego?

Gwarancja i tak by nie uwzględniła tego typu zużycia. Wymień cały napęd na nowy najlepiej i ciesz się dobrą jazdą przez nasepne 10tys kilometrów lub więcej.

Tak prowadnik sie wygial, przednia przezutka i tak byla wymieniana bo mi pekla w pol i wsadzili jakis zwykly shimanowski hlam za 2 dychy. Co byście polecili (kaseta + korba) do 200zł?

Napisano

Polecam tą korbę SHIMANO DEORE FC-M590 44/32/22 175mm i kasete hg50 najlepszy stosunek cena /jakość :)

Napisano

Kup korbę shimano alivio a kasetę deore hg50. Razem 200zł, musisz kupić jescze łańcuch a to kolejne 50 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...