PawelCzech1 Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Witam, Mam pytanie jak można zmierzyć długość suportu nie wymontowując go z roweru? Chodzi mi o to, że użytkuję rower i nie mogę go zdemontować a muszę poznać wymiary do wymiany.
Mod Team Puklus Napisano 4 Marca 2012 Mod Team Napisano 4 Marca 2012 W sumie masz 2 metody: 1 - jaką masz kobe, bo do każdej jest dedykowany suport. Producent na swojej stronie na pewno zamieszcza takie informacje chyba ze masz korbe blizej nie waidomego pochodzenia. 2 - zdemontowanie ramion wykonanie pomiaru i załozenie ramion.
tobo Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 1. Musiałbyś określić jaka jest oś, kwadratowa, z wielowypustem shimano octalink, z wielowypustem i osią zintegrowaną shimano ht2, standard z wielowypustem isis, standard wielowypust i oś zintegrowana gxp truvativ. 2. W przypadku ht2 shimano i gxp truvativa wkład suportu jest jednego rozmiaru. W przypadku innych systemów trudno coś tak powiedzieć - może jeśli podasz model roweru.
dovectra Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 suwmiarką obracasz go na plecy ściągasz korby mierzysz szerokość mufy suportu 68 lub 73mm oraz długość ośki od 107 do 127 mm pozdro
PawelCzech1 Napisano 4 Marca 2012 Autor Napisano 4 Marca 2012 W sumie masz 2 metody: 1 - jaką masz kobe, bo do każdej jest dedykowany suport. Producent na swojej stronie na pewno zamieszcza takie informacje chyba ze masz korbe blizej nie waidomego pochodzenia. 2 - zdemontowanie ramion wykonanie pomiaru i załozenie ramion. Jest to ten pierwszy przypadek, bo rower to typowy "marketowiec". Chcę w tym rowerze wymienić zarówno korbę jak i suport, bo w trakcie użytkowania uległy zużyciu.
rzezniol Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 To jak chcesz wymienic korbe z suportem musisz tylko znac szerokosc mufy suportu. Potem wybierasz korbe i kupujesz suport o dlugosci osi ktora zaleca producent korby. Jak to prawdziwy marketowiec dobrze by bylo sprawdzic jaki masz gwint na mufie ;-) Pozdro TapaTtalk'nięte z Andka
M333 Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Pisałem ostatnio o metodzie pomiaru, bez potrzeby ściągania ramion. Wystarczy tylko odkręcić śruby montażowe oraz mieć dostęp do suwmiarki. W skrócie. Odkręcamy śruby mocujące korby. Suwmiarką mierzymy rozstaw korb, od zewn lewej do zewn. prawej (I pierwszy wymiar). Następnie suwmiarką mierzymy odległość- głębokość od zewn. krawędzi korby do początku osi (II drugi rozmiar). Z drugiej strony to samo (III trzeci rozmiar). Wykonujemy prosty rachunek. x=I-II-III, x to długość osi w dotychczasowym suporcie. Dodam, że to moje teoretyczne rozważania. Mam klucze potrzebne do demontażu ramion, nigdy w ten sposób nie mierzyłem.
PawelCzech1 Napisano 4 Marca 2012 Autor Napisano 4 Marca 2012 Teorię trzeba będzie wcielić w czyn . Muszę wymienić suport i korbę, bo muszę jeździć na rowerze.
M333 Napisano 4 Marca 2012 Napisano 4 Marca 2012 Jeżeli do wymiany idzie jednocześnie mechanizm korbowy i wkład suportowy, to opisane przeze mnie kombinacje są zbędne. Mierzysz, nawet linijką, szerokość mufy: 68 i 73mm to na 99% gwint BSA- angielski, 70mm to ITA włoski- również prawie na pewno. Do upatrzonego modelu korby kupujesz suport odpowiedniej długości (np 113mm), odpowiedniego typu (kwadrat, octalink, isis), odpowiedniej szerokości (68,70.73m), w odpowiednim systemie (BSA/ITAL). *ten 1% dotyczy sytuacji gdy w serwisie przegwintowano BSA na ITAL.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.